Dünya mutfağını öğreniyorlar!

Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Gastronomi Laboratuvarı'nda öğrenciler, yöre yemeklerinin yanı sıra dünya mutfağını uygulamalı olarak öğreniyor

Haberler 16.05.2022 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Açlk Bölümü Gastronomi Laboratuvarnda örencilerin yöre yemeklerinin yan sra dünya mutfan uygulamal olarak örenmeleri salanyor.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Açlk Bölümünde örencilere, mart aynda hizmete giren ve endüstriyel mutfak ekipmanlar ile uluslararas standartlara uygun olarak hazrlanan Gastronomi Laboratuvarnda bölgenin corafi iaretli Diyarbakr nardan a ile kuru ve içli köftenin de bulunduu çok sayda lezzetinin yan sra Kore yemeklerinden bibimbap, Filistine özgü falafel, Hindistana özgü jalebi, Franszlarn ünlü yemei cordon bleu gibi dünya mutfa da uygulamal olarak öretiliyor.

Örenciler aldklar eitimle i hayatna hazrlanyorlar.

Açlk Bölümü Öretim Görevlisi Cüneyt Ate, 2010 ylnda kurulan bölümden imdiye kadar 500 örencinin mezun olduunu, 168 örencinin eitimini sürdürdüünü söyledi.

Mart aynda hizmete giren Gastronomi Laboratuvarnda da yöresel lezzetler, pastane ürünleri, souk ve ziyafet yemekleri ile dünya mutfan uzman öretim elemanlar eliinde 25 örencinin ayn anda uygulamal olarak örendiini kaydeden Ate, birçok yeni yemek tasarmlarnn da yapldn bildirdi.

ARJANTNDEN UZAK DOU MUTFAINA HER YEME ÖRETYORUZ

Örencilere piirme tekniklerinin hepsini örettiklerini belirten Ate, Sadece yöresel deil, dünya mutfan da Arjantinden Uzak Dou mutfana kadar neredeyse her yemei öretiyoruz. ifadesini kulland.

Farkl meslek dallarnda çalanlarn da bölüme rabet gösterdiini kaydeden Ate, öyle konutu:

Öretmenler, doktorasn yapanlar, polisler, avukatlar ve ev kadnlar özel ilgi alanlarna göre örenci olarak bu meslei örenmek istiyor. Örenciler mezun olunca birçok sektörde dolgun ücretle rahat i bulabiliyor. Burada yetitirdiimiz örencileri sadece Diyarbakrda deerlendirmiyoruz. steyen örencilerimiz turizm bölgelerinde de rahat bir ekilde çalabiliyor. Örenci buradan mezun olduu zaman bir usta kvamnda hem Diyarbakrda hem de turistik bölgelerde rahat bir ekilde i bulabiliyor. Mesela az önce bir örencimize 7 bin liralk bir i teklifi geldi. Böyle örneklerimiz çok fazla.

MEKSKADAN KORE MUTFAINA KADAR PEK çOK YEME ÖRENDK

Örencilerden Berivan Karata, dünya mutfan tanmak ve ilerde iyi bir aç olmay planlad için bu bölümü tercih ettiini söyledi.

Mutfakla uramak, yemek yapmak, yeni yemekler denemekten mutluluk duyduunu anlatan Karata, öyle dedi:

Burada örendiklerimle öncelikle pastane açmak istiyorum. Yemek çeitlerini bütün detaylaryla öreniyoruz. Bu bizim için altn bilezik. Dünya mutfa üzerine bilmediim birçok alan vard. Arkadalarmzla alm olduumuz uygulamal derslerle Meksikadan Kore mutfana kadar pek çok yemei örendik.

OTEL VE RESTORANLARDAN TEKLFLER ALIYORLAR

Örenci Büra Aslan da bölüme isteyerek geldiini belirterek, okuldan mezun olunca iyi bir aç olmay planladn dile getirdi.

Açln elenceli ve güzel meslek olduunu ifade eden Aslan, u anda bile otellerden, restoranlardan i teklifi alyoruz. Kendimi daha da gelitirip çok iyi bir aç olmay hedefliyorum. Buradan dünyaya açlmak istiyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git