Duvar örülüyor

Diyarbakır'ı ikiye bölecek tren ray hattı boyunca dikilen beton duvar kent merkezine yaklaşırken, Mimarlar Odası Şube Başkanı Ferit Kahraman, bu kadar önemli bir konu hakkında açılan davanın, proje bitimine denk getirilmesini eleştirdi.

Haberler 21.11.2020 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Demiryollarnn, Diyarbakrda tren ray hatt boyunca yapaca çift tarafl üzeri çitli beton duvarn yapm iki yönlü tepkilere ramen sürüyor. Austos aynda balatlan projeye, kentteki sivil toplum örgütlerinden tepki geldi. Yetkililer her ne kadar görü alnd söylese de STÖ temsilcileri, böyle bir projeye ilikin görülerinin alnmadn iddia etmiti. Projeden sonra STÖ temsilcileri, örülecek ihata duvarnn kentin sosyal, kültürel ve ticari yaamna verebilecei zararlar yetkililere iletirken, Seyrantepe semtinde bulunan 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Marangozlar Sitesinin bat cephesinden geçen tren raylarnn tek tarafnda ihata duvar örülmesi ve 2 adet de kontrollü hemzemin geçidin yaplmas, dier ksmlara ihata duvar örme iinin ise iptal edilmesi talep edildi. Ksa süre önce yetkililer, projeyi durdurduklarn duyurdu, ancak bir süre sonra sessiz sedasz proje çalmalar yeniden balatld. Projede yer alan çitlerin üzerinde jiletli tel uygulamasndan vazgeçildi.

Diyarbakr kent merkezi içinden geçen demir yollar boyunca ina edilen panel çit projesinin yapmna devam ediliyor. Kentin 3 farkl noktasnda devam eden çalmalar kapsamnda, yüzeyde 50 santimetre beton duvar üzerine 180 santimetre panel çit ina ediliyor. Kenti ikiye bölecei gerekçesiyle eletirilere konu olan projenin, ehrin en kritik noktalardan biri olan ve Balar ilçesi ile Ofis semtini birbirine balayan noktaya ulamak üzere.

Devam eden projeye ilikin deerlendirmelerde bulunan Mimarlar Odas ubesi Bakan Ferit Kahraman, kentin iki ana bölgesini birbirinden ayran projede kullanlan Panel çit uygulamasn her türlü koulda doru bulmadklarn dile getirdi. Kahraman, kentin birbirinden ayrmann sadece Ofis semti ve Balar ilçesiyle snrl kalmayacan vurgulayarak, dier bölgeler içinde ayn durumun söz konusu olacana dikkati çekti.

PROJEDE YÖNTEM YOK

ehri ortadan ikiye bölecek projede kullanlan yöntemin doru olmadn vurgulayan Kahraman, tren raylar boyunca okul bölgeleri ve kentin iki yakasnda ikamet eden aile-akrabalarn olduuna ve geçi güzerghlarna ilikin belirlenmi planlamalarn yaplmadn ifade etti. Projenin plansz bir ekilde ilerlediini ifade eden Kahraman, teknik olarak alt ve üst geçit ya da hemzemin geçitlerin nasl olaca konusunda ciddi skntlarn olduunu kaydetti. Daha önce geçi güzergahlarna ilikin belli bir plan olmad takdirde halkn kendi güzergahn yapacan yetkililere aktardklarn dile getiren Kahraman, projenin yapld yerlere bakldnda kent sakinlerinin baz yerlerde panel çitleri kaldrdn, dolaysyla yaplan projenin hiçbir anlam ifade etmediini söyledi.

PROJE BTECEK MAHKEME BALAYACAK

Projenin uyguland baz yerlerde ciddi sirkülasyonlarn var olduunu, bunun üzerine sirkülasyonun geçilerini giderecek geçi yöntemlerinin tartlmasn gerektiinin altn çizen Kahraman, eksikleri dile getirdiklerini, ancak bir sonuç alamadklarn ifade etti. Projenin iptali için u an dare Mahkemesinde devam eden bir davalarnn olduunu, durumann ise Aralk ayna alndna dikkati çeken Kahraman, kent için bu kadar önemli bir konunun durumasnn, proje bitimine denk getirilmesinin ayr bir sorun olduunu belirtti.

AMAç TOPLUMSAL LKLER YOK ETMEK

Panel çit projesinin yetkililerce kazalarn önlenmesi amacyla yapldn, ancak son 20 ylda rapor edilmi tek bir ölümün olduunu hatrlatan Kahraman, insan ve canl yaamnn kendileri için önemli olduunu, ancak projenin yaplma gerekçesinin kendileri için gerçekçi bir savunma olmadn ifade etti. Kahraman, Biz kesinlikle bu projenin kazalar önlenmeye yönelik yaplmadn, aksine toplum ilikilerini ve halk birbirinden ayrmaya yönelik bir hamle olarak deerlendiriyoruz diye konutu.

GÖRÜNMEZ HALK

Projenin kent halknn yaam koullar göz önünde bulundurmadan yapldna vurgu yapan Kahraman, öyle devam etti: Sadece devlet demir yollar nezdinde deil, dier bütün kurumlarda da toplumun hassasiyetlerinin göz önünde alnmas gerekiyor. Kente hizmet edilecekse, toplumun kayglarnn da göz önüne alnmas gerekir. En iyi yöntemin toplum ve halk ile beraber çözüm yöntemi olduunu dile getiriyoruz.

GEREKL YERLERDE YAPILABLR

Panel çit projesinin belli bal yerlerde güvenlik önlemlerinin alnmas amacyla yaplmasna ihtiyaç olduunu hatrlatan Kahraman, sirkülasyonun youn yaand sanayi sitesini örnek vererek unlar ifade etti: Sanayi sitesinde panel çit ile önlem almak bile çözüm deil, oralarda insanlar bölücü duvar bir mekan olarak kullanyor; esnaflar, malzemelerini, baz zamanlarda araç tamiratlarn vesaire o mekanlarda yapyorlar. Dolaysyla oralarda bir panel çit deil de duvar ihtiyacnn da olduunu dile getiriyoruz.

çÖZÜMLER MEVCUT

Kahraman, ihtiyaç duyulan yerlerde bu tarz projelerin yaplmasna kar olmadklarn ancak Tekel Bölgesi ve Eitim Aratrma Hastanesinde sonraki alanlarda bir yerleim yerinin olmamasna ramen panel çit örülmesine kar olduklarn ifade etti. Geriye kalan Ofis ve Balar gibi yerlerin ise hemzemin geçitler gibi çözümlerin bulunabileceini anmsatan Kahraman, unlar söyledi: Korkuluk niyetinde bir malzeme olan ferforjeyle yaplabilir. Geçi noktalarna alt geçit ya da üst geçit yöntemleri ile geçilerin salanarak belli bal mesafelerde bu tedbirlerin alnmas gerekebilir ve doru bir yöntem de olur.

Ana Sayfaya Git