Ekmek tekneleri ayakkabı boyası

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde babadan oğula sürdürdükleri ayakkabı tamirciliğini devam ettiren Bozkurt ailesi bireyleri, işlerinin eskisi gibi olmadığından yakınarak gelişen sanayinin, ucuz üretimin kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ettiler.

Haberler 08.09.2017 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda babadan oula devam ettirdikleri ayakkab tamirciliini ailece sürdüren Bozkurt ailesi, eski günlerini aryor.

Diyarbakrn Sur ilçesinde babadan oula sürdürdükleri ayakkab tamirciliini devam ettiren Bozkurt ailesi bireyleri, ilerinin eskisi gibi olmadndan yaknarak gelien sanayinin, ucuz üretimin kendilerini olumsuz etkilediini ifade ettiler.

6 oluyla beraber hem ayakkab tamir ettiklerini hem boyadklarn belirten Ali Bozkurt, çocukluundan beri bu meslei yaptn söyledi.

Dedelerinden miras aldklar meslei 60 yldr devam ettirdiklerini söyleyen 75 yandaki Bozkurt, Bu iimizin sonu yok. Yam 75 olmu, bir sonuç alamadk. Yaanan olaylar yüzünden imdi de iler krlm. Zor yani, 5-10 lira para kazanyoruz. 15 yanda bu ie baladm. 60 yl oldu burada oturuyorum. imdi çocuklarm burada, torunlarm burada, bizim bu meslek dededen babadan kalmadr. Onlar da bu ii yapyordu. dedi.

Eskiden ekmeimiz çkyordu

Daha önceki yllarda ekmek paras çkardklarn ifade eden Bozkurt, sözlerine öyle devam etti: Eskiden ekmeimiz çkyordu. 25 kurua boya yapyorduk yine de 5-10 lira para kazanyorduk. imdi i yok. Günde iki ayakkab boyatamyoruz. Eskiden buras kabalkt ve i oluyordu. Buradan 50 bin kii göç etti, kimse kalmad. Biz eski boyaclarz. imdi geldii zaman herkes memnun oluyor, hem tamir ediyoruz hem boyuyoruz. Yalnz i yok. lk baladm zaman boya 10 kuru, 25 kurutu, ama iyiydi. imdi ise kötü. çocuklarm hepsi lise bitirmiler, ortaokul bitirmiler ellerine i geçmedi mecbur burada çalyorlar. Bakan da geliyor, bazen milletvekili de geliyor. Merhabalayor gidiyorlar. Kim kimin halini sorar ki, senin ilin nasldr diye sormuyorlar.

Ekmei azmza girdikten sonra bu meslei brakmak kolay bir ey deil

Dedelerinin mesleini icra ettiklerini, bu meslein bamlk haline geldiini belirten Mehmet Bozkurt, babas, kardei ve çocuklaryla beraber çaltklarn söyledi.

Bozkurt, Bu meslek babamzn meslei olduu için onunla beraber ie geldiimiz için özenti yaptk ve bu meslee kendimizi verdik. Ekmei azmza girdikten sonra bu meslei brakmak kolay bir ey deil. Meslee balarsan, bir iki sene devam ettiin zaman arkas gelmez, brakamazsn, beyninde yuva yapyor. Bu meslek çok zor bir meslektir. Boyaclkla baladk. Babamzn yannda yetitik. Benim çocuklarm burada, özenti yapyorlar. Biz kendimiz hiçbir yerde çalmadan kendi kendimizi yetitirdik. Makineleri getirdik. Koskoca Diyarbakr büyükehir olduunda tamircileri bile yoktu. Hem makinelerimizi çaltryoruz hem bozulduu zaman kendi ellerimizle tamir ediyoruz. dedi.

Simit ayran 2 TLye yiyeceksin ki evine gidebilesin

Ayakkab tamirciliinin yannda boyaclk da yaptklarn ve bu iin de kolay olmadn söyleyen Bozkurt, bir ayakkabnn boyama sürecinden nasl geçtii söyle anlatt:

Alacaksn sabunlu suyla ykayacaksn. Üzerine normal boya çekeceksin. Boyadan sonra üzerine elle, bezle sarlarak, cila çekeceksin. Sonra bir kat daha ince boya çekeceksin. Ondan sonra frçalayacaksn. Ondan sonra kadiferle parlatacaksn. Bir de kenar boyasn da çekeceksin, müteriye vereceksin. Ama bunu hiçbir yerde kimse uygulamyor. çünkü zor bir itir. Bir ayakkab boyatyorsun bir-iki lira akama kadar 10-20 tane ayakkab boyatrsan bir yemek yediin zaman, bir kahvalt paras, eve bo gidersin. Ne yapmalsn? Simit, ayran 2 TLye yiyeceksin ki evine gidebilesin.

Bozkurt, son olarak unlar söyledi: Bizim dmzda burada, Balkçlarbanda 30 boyac vard. Nebi Caminin orada da 30 boyac var. Bunlar Diyarbakrn gerçek sembolleridir. Balkçlarbandakini zamanla kaldrdlar. Bir Nebi Camisi kalm bir de burada bir baba 6 karde kalmz. Bunlar Diyarbakrn tarihi boyaclardr ve en geri kalan ksm da buras ve Dörtyoldur. Bütün Türkiye genelinde boyaclk salonlar olup kadn ve erkeklerin oturabilecei bir ekilde yaplmas gerekir. Ama oturacamz ite, bir metre kareye herkes skm. Baba-oul ve 3-5te dükkndr. Skp yapyoruz. Allaha çok ükür muhtaç deiliz. Öldürmüyor, süründürmüyor. dedi.

Ana Sayfaya Git