Elektriksiz yaşayan aile: Jeneratöre dünyanın benzinini koyduk

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde 4 yıldır elektriksiz yaşayan aile, jeneratöre yaptıkları masrafın yüklerini ağırlaştırdığını belirtti.

Haberler 09.03.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesine bal Sarkam köyünde kendilerine ait arazide ev yapan Toprak ailesi, 4 yldr elektriksiz yaamaya çalyor.

Merkeze yaklak 27 kilometre uzaklkta bulunan köyde herkesin elektriinin olduunu ancak çeitli gerekçelerle kendilerine elektrik verilmediini belirten aile, yetkililere çarda bulunarak, sorunlarnn giderilmesini istedi.

Dicle Elektrike defalarca bavuruda bulunduunu söyleyen Veysi Toprak, bütün giriimlerinin sonuçsuz kaldn anlatt.

Toprak, Dicle Elektrikten personeller, elektrik çekmek için buraya geldiler. Köylü elektrik çekmemize izin vermiyor, brakmyorlar. dediler. 3-4 köylü, bize elektrik getirilmesine engel olmu. Birkaç elektrik direinin kendi arazilerinden geçtiini söylüyorlar ama biz, köyün arazisinden geçmesini istemiyoruz. Bize köyün kenarndan getirsinler, herhangi bir sorun çkmaz. Türkiye Cumhuriyeti büyüktür. Bu kadar büyük topraklarn içinde millete nasl elektrik ulamsa bize de ayn ekilde gelmesini istiyoruz. Baka da bir ey istemiyoruz. dedi.

çocuklar mum nda ders çalyor

Cumhurbakanl letiim Merkezine (CMER) yaptklar bavuruya, 2019 ylnda size enerji verilecek. eklinde yant aldklarn kaydeden Toprak, çocuklar mum nda derslerini çalyorlar. Ne yapalm? Mecburuz. Hayvanlarmz da var. Hayvanlarmz gece el feneriyle kontrol ediyoruz. Burada 4 ev ve 4 aile var. Elektrik kurumuna projelerimi bile çizdirmiim. Herhangi bir sorun yok. Personeller, Biz köye gelince sorun çkaryorlar. Ondan dolay yapamyoruz. diyorlar. Ben de valilie gittim. Vali yardmcs bana, Dicle Elektrik, jandarmay arasn. dedi. Gidip dilekçe verdim ama yine sonuç çkmad. Yani dönüp dolayoruz, Dicle Elektrikte tkal kalyor. ifadelerini kulland.

rnakn dalarnda bile elektrik var, bizde yok

Kent merkezinde elektriksiz yaamaya anlam veremediini dile getiren Toprak, sözlerini öyle tamamlad: Bizim arazimizde TPAOya ait elektrik direkleri var. Bir direkleri de bizim arazimizden geçiyor. Onlardan elektrik istedik ama onlar da vermediler. Diyarbakr merkezdeyiz ama elektriimiz yok. Bu iten bir ey anlamadm. Yaadmz bu yüzylda elektriksiziz. rnakn dalarnda bile elektrik var. Diyarbakr merkezde bizim elektriimiz yok.

Perian olmuuz

Elektriksiz hayat sürmenin birçok zorlua neden olduunu belirten Fahrettin Toprak, Sarkam köyünde dodum. Biz ev yapmz, burada oturuyoruz. Elektriksiziz. 50 hayvanmz var, karanlkta el feneriyle yolumuzu bulmaya çalyoruz. Perian olmuuz. Devlet nasl yapyorsa bize bir çare bulsun. Allah için, peygamber için rica ediyorum, bize elektrik verin. Biz de vatandaz, Müslümanz. Böyle bir ey olabilir mi? Yan bamzda elektrik var, orada scakta oturuyorlar. Biz ise burada soukta ksz kalmz. Ne yapmamz lazm? eklinde konutu.

Jeneratöre dünyann benzinini koyduk

Evlerini ina ettiklerinden bu yana jeneratöre dünyann benzinini koymalarndan dert yanan Hakime Toprak ise u ifadeleri kulland:

Jeneratörle elektrik salyoruz. Biz, elektriin gelmesini istiyoruz. Ne zaman da olsa elektrik gelecek. Kimse gökyüzünden elektrii getirmemi. Bizim elektriimizin de köyden gelmesi gerekiyor. 4 yldr jeneratöre dünyann mazotunu ve benzinini koyduk. Bize kar hakszlk yaplyor. Yemei ate yakarak yapmaya çalyoruz. Karanlkta ate de yaklmyor. Mecburen tüpümüzü açmak zorunda kalyoruz. Buzdolabmz yok. Her eyimiz günü gününedir. Kalmas gereken ürünler çöpe gidiyor. Karanlkta hayvanlarmz saamyoruz. Allahtan reva mdr? Elektrik yüzünden skntmz çoktur. Hayvanlarmzn dünya kadar sütü var. Buzdolab olmad için dökmek zorunda kalyoruz. Kalnca bozuluyor.

Konuyla ilgili görütüümüz Dicle Elektrik yetkilileri ise meskn mahal dnda bulunan kullanm yerlerine yönelik balant taleplerinin, kullancnn balant bavurusunda bulunduu tarihten itibaren en geç 5 yl içinde karlanabileceini bildirdi.

Ayrca, köy yerleik alanlar ve civar ile mezralarda bulunanlarn, 3194 sayl mar Kanununun 27 ve 30uncu maddelerine göre yap kullanma izni ile çevre ve ehircilik il müdürlüklerinden verilecek yap kullanma iznine ilikin belgeyi ibraz etmeleri gerektiini de kaydetti.

Ana Sayfaya Git