Elo Dîno'yu defineciler istila etti

Dicle Nehri kıyısında bulunan ve bakımsızlıktan kaynaklı sadece duvarları ayakta kalan Elo Dîno Kasrı ve etrafındaki yapılar, koronavirüs salgınını fırsat bilen definecilerin hedefinde. Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Sulak (Bafê) Köyü yakınlarında bulunan ve 16'ncı yüzyılda yapıldığı düşünülen Elo Dîno Kasrı her geçen gün daha fazla tahrip ediliyor. Bölgede yapılması planlanan baraj altında kalma tehlikesi bulunan tarihi kasrı, bugünlerde de definecilerin hedefinde.

Haberler 27.04.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cizre, Güçlükonak ve dil üçgenindeki Botan Vadisinden geçen Dicle Nehrinin kysnda yer alan Elo Dno Kasr, sarp bir kayann üzerinde yer alyor. Bakmszlktan kaynakl sadece duvarlar ayakta kalan kasra, dik yamaçlardan ve tehlikeli onlarca basamak geçildikten sonra ulalyor. Kayalarn oyulmasyla ina edilen basamaklar insanlar tarihi bir yolculua çkarrken, basamaklarn yannda yüksek tepelerden akan sularn akt ve arklar (kanal) gibi oyuklar dikkati çekiyor. Uzunluklar 1,5 metreyi aan arklarda biriken sular ise, farkl noktalarda kayalarn oyulmas ile ina edilen sançlara akyor.

MAARALAR AHIRA çEVRLM

Yine, basamaklarn bittii yerde vadinin dil tarafna bakan ve yurttalar tarafndan Deriy çiy (Da Kap) olarak adlandrlan mekan dikkati çekiyor. Söz konusu yerden vadinin esiz güzellii göze çarpyor. Deriy çiynin yüzlerce metre yaknlarnda da günümüze kadar ayakta kalmay baaran birkaç tarihi duvar göze çarpyor. Bunun yan sra farkl bölmeleri olan çok sayda maara yer alyor. çerisindeki hayvan pislikleriyle ahr olarak kullanld anlalan maaralarn etraf ise teller ile çevrilmi durumda.

KORONA BLE DURDURAMADI

Her yl bu vakitlerde çok sayda kiinin ziyaret ettii Elo Dno Kasrnda, bu yl koronavirüs (Kovid-19) salgn sessizlii yaanyor. Söz konusu sessizlikten yararlananlarn banda ise defineciler geliyor. Kasr ve çevresinde kazlmadk yer brakmayan, 3 metre derinlikte çukurlar açan defineciler, çekiç, i ve metre gibi malzemelerini de kimi yerlere brakm durumda.

ELO DNO KMDR?

Osmanl ve Mr Muhammedin vergi basks karsnda Sulaktaki (Baf) gençler arasnda direni örgütleyen Elo Dno, ksa zamanda bölgede namsalar. Elo Dno ve arkadalar köyün hemen yanndaki Dicle Nehrinin geçtii alana kale ina ederek bölgeyi hkimiyetleri altna alr. Diyarbakrdan Musul ve Badatta kadar uzanan Dicle Nehrinin ortasna zincir atarak yük gemilerindeki tüccarlardan vergi alan Elo Dnonun, ksa bir süre sonra civar köylerin gençlerini de yanna çektii belirtilir. yi bir savaç olmas ve Osmanl ile Mre kar giritii bu isyan nedeniyle Elo, halk arasnda Dno- Deli lakabn alr. Elo Dno, bir komplo sonucu yakalanr ancak Mrin zindannda yaplan ikencelere boyun emez. Bir süre sonra buna dayanamayan Elo Dnonun yaamn yitirdii ifade edilir.

KIZININ AIDI

Bunun üzerine kz Seyran u at yakar: Weyl.., Kelha Baf li belevan / Kelha Baf ya rengn yad li belevan / Van tacir kelekvana ji Diyarbekir kelekn xwe berdan / Weleh, qefla van kelekan li ber qesra bav mi Seyran / Yad, tu w xr bik xr bi çav xwe nebn / çawa te nehla ez bi bav xwe re tr bigerim ser hasilan deman / Yad, weyla li min reben / Li min sr / Xud xirab bika mala Qaymeqam Msil zapit Mihemed Beg Cizr / çawa xeniqandin bav min reben / Xwediy ebekan zincr.

Ana Sayfaya Git