Emine, soru önergesi oldu

Evliliği reddettiği için öldürülen çocuğa ilişkin soru önergesi verildi

Haberler 29.06.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akrabas Aslan Karakan silahl saldrsndan sonra yaamn yitiren Emine Karakaa ilikin soru önergesi veren milletvekili Remziye Tosun, komisyon kurulmasn talep etti.

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Remziye Tosun, evlilik dayatmasn kabul etmedii için akrabas Aslan Karakan silahl saldrsndan ar yaralanan ve 138 gün sonra yaamn yitiren 16 yandaki Emine Karakaa ilikin Meclise soru önergesi verdi.

Tosun, konuya ilikin Adalet Bakan Abdulhamit Güle soru yöneltti. Tosun ayrca çocuk yata evlilik ad altnda çocuk istismar vakalarnn aratrlmas ve etkili soruturma mekanizmalarnn iletilerek söz konusu vakalarn tekrarlanmasnn engellenmesi amacyla Meclis Aratrma Komisyonu kurulmasn talep etti.

Önergenin gerekçesinde, Diyarbakrn Bismil ilçesinde 4 ubatta Aslan Karakan (34), yaklak bir yldr kendisiyle evlenmeye zorlad, taciz ve tehdit ettii Emine Karaka (16) silahl saldrsndan 138 gün sonra 23 Haziran tarihinde yaamn yitirdii hatrlatld.

Tosun, Gülün cevaplamas istemiyle u sorular yöneltti.

*Failin saldrdan önce Emine Karakaa bask yapt ve bunun üzerine Emine Karakan jandarmaya ikyette bulunduu basna yansmtr. Fail Aslan Karaka ikyet sonras ifadeye çarlm, akabinde serbest braklmtr. Emine Karakan can güvenlii tehdit altndayken failin serbest braklmasnn gerekçesi nedir? Fail serbest brakldktan sonra Emine Karakaa koruma verilmi midir?

*Anne Nurcan Karaka, savcln hastaneye gelmediini, olayla ilgili etkin soruturma yürütülmediini iddia etmektedir. Olayla ilgili etkin soruturma yürütülmedii iddias doru mudur? Etkin soruturma yürütülmemesinin gerekçesi nedir?

*Bakanlnz söz konusu olayla ilgili kolluk kuvvetlerinin ihmaline dair ilem balatm mdr? Bakanlnzn herhangi bir giriimi olacak mdr?

*Emine Karaka istismar etmek isteyen ve silahl saldrda bulunan Aslan Karakan olas suç ortaklarnn olabileceine istinaden HTS kaytlar incelendi mi? Fail Aslan Karakaa yardm ettii iddia edilen aile bireylerinin ifadeleri alnd m?

*Saldr annda arac durdurmaya çalan, Aslan Karakan kz kardei tutuklu mudur?

*Fail Aslan Karaka korucu mudur? Korucular, silah kullanmaya elverili olup olmadklarna dair herhangi bir teste tabi tutuluyor mu?

*Fail Aslan Karaka korucu deil ise saldrda kulland silah ruhsatl mdr? Silah nerden veya kimlerden temin etmitir?

*Failin evinde mühimmat olduu iddias doru mudur?

*Bireysel silahlanmaya kar Bakanlnzn tedbirleri nelerdir?

*TCKda düzenlenen Cinsel stismar, Reit Olmayanla Cinsel liki, Cinsel Tacize ilikin yasalarn etkili uygulanmas ve çocuk haklarn korumasna yönelik Bakanlnzn giriimleri var mdr? Bakanlnz bu giriimleri nelerdir?

*TCK 103. maddesinin af getirilmek istenmesi veya kimi ahslar tarafndan çokelilik veya çocuk yata evlenme gibi çocuk istismar suçlarna kar Bakanlnzn çalmas var mdr?

*Baz yarg mensuplarnn Mecliste veya kamuoyunda çocuk yata af propagandalarndan etkilenerek bu suçlardan yarglanan ahslara beraat karar vermelerine kar tedbirleriniz nelerdir?

Ana Sayfaya Git