Emirler Karargahtan

Başsavcı Güre, "Bizim darbeye direndiğimiz saatlerde, Diyarbakır'da bir darbe evi varmış. O evde Diyarbakır'ın FETÖ imamları toplanmışlar. Kendilerine bağlı askeri unsurlara talimatlar vermek için görüşmeler yaptıkları tespit edildi."

Haberler 15.07.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son bir yl içerisinde yürütülen soruturma ve davalar hakknda bilgi veren Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Diyarbakrda göreve balad ilk günde 24 saati doldurmadan darbe teebbüsü ile kar karya kaldklarn ve soruturmalar balattklarn söyledi. Hain darbe giriiminin ülke tarihi boyunca anlacan ve tarihsel krlmaya sebep olmu olay olduunu belirten Güre, bunun öneminin tüm toplum tarafndan bilinmesinde fayda gördüünü belirtti.

Geçmite darbeye destek olan bir yargnn 15 Temmuzda bu kara tarihe beyaz bir sayfa açtn aktaran Güre, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl olarak 14 arkada ile darbe teebbüsünde bulunanlar hakknda soruturma balattklarn, eyleme itirak eden herkesin gözaltna alnmas yönünde talimat ilk saatlerde verdiklerini anmsatt. Güre, soruturmalar kapsamnda arlkl olarak madur edebiyat yapldn, bu durumun kesinlikle yanl olduunu ve gerçei yanstmadn kaydetti.

Soruturmalar kapsamnda önemli bilgiler tespit edildiini anlatan Güre, konumasn öyle sürdürdü: Soruturmalar kapsamnda darbe giriimi gecesinde Diyarbakrda darbe planlamasnn yapld evi bulduk. Bunlardan önemli bir ksm üpheliler tespit edilerek ilemler yapld. Kimlikleri tespit edilip yakalanamayan kiiler mevcut. Bizim darbeye direndiimiz saatlerde, Diyarbakrda bir darbe evi varm. O evde Diyarbakrn FETÖ imamlar toplanm, kendilerine bal askeri unsurlara talimatlar vermek için görümeler yaptklar tespit edildi.

Darbecilerin hazrlad sözde atama listesinde Diyarbakr skyönetim komutan olarak gösterilen dönemin 7. Kolordu Komutan Korgeneral brahim Ylmazn igali andran adliye ziyaretine ve o gece yaadklarna ilikin soru üzerine Gürenin, duygulu anlar yaad görüldü. Darbe giriimi gecesinde olunun kendisini aradn aktaran Güre, televizyonu açp görüntüleri izledikten sonra bunun bir darbe giriimi olduunu düündüünü söyledi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Soruturmalar kapsamnda darbe giriimi gecesinde Diyarbakrda darbe planlamasnn yapld evi bulduk. derken, kentte Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn (FETÖ/PDY) ifreli haberleme program ByLocku kullanan bin 388 kiinin tespit edildiini bildirdi. FETÖ soruturmalar kapsamnda 5 bin 477 kii hakknda yasal ilem balatlm, 897 kii hakknda tutuklama, bin 219 kii hakknda adli kontrol hükümlerinin uygulanmas karar verilmitir. diyen Güre, soruturmalar kapsamnda 927 kiinin serbest brakldn, 14 kiinin ise kolluk ilemlerinin sürdüünü açklad.

DARBE GRM ÜLKE AçISINDAN KIRILMAYDI

Diyarbakr Adliyesi toplants salonunda Basavc Vekilleri Kurtça Eker ve Alper Tuncer ile basn toplants düzenleyen Güre, Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) ve dier terör örgütleri hakknda son bir yl içerisinde yürütülen soruturma ve davalar hakknda bilgi verdi. Güre, Diyarbakrda göreve balad ilk günde 24 saati doldurmadan darbe teebbüsü ile kar karya kaldklarn ve soruturmalar balattklarn söyledi. Hain darbe giriiminin ülke tarihi boyunca anlacan ve tarihsel krlmaya sebep olmu olay olduunu belirten Güre, bunun öneminin tüm toplum tarafndan bilinmesinde fayda gördüünü belirtti. Güre, 15 Temmuz hain darbe giriimi ülke tarihi açsndan büyük tarihsel krlmaya yol açan bir olaydr. 15 Temmuzda yaananlar, darbe söyleminin ötesinde bir igal giriiminin ön admyd. Bu igal giriimini salamak için Fethullah Gülen ve uzantlarnn gerçekletirmek istedii bir kalkmayd dedi. Darbe teebbüsünün balad ilk saatlerde soruturma balattklarn belirten Kamil Erkut Güre, sözlerini öyle sürdürdü:

DARBE YÖNETM MERKEZ KURULMU

u ana kadar çok sayda üpheli, yaptmz çar üzerine etkin pimanlktan yararland. 300e yakn örgütün üst düzey yöneticisini bu ekilde tespit ettik. Darbe gecesi Diyarbakrda darbe toplantsnn yapld evi tespit ettik. Bizim darbeye direndiimiz saatlerde Diyarbakrda bir darbe yönetim merkezi varm. Diyarbakrn FETÖ asker imamlar toplanm ve bu toplant sonunda kendisine bal askeri unsurlara talimat vermek için görüme yapmlar. Talimat alan asker ve sivil ahslar önemli oranda belirlendi. Diyarbakr devlet katnda ne kadar önemliyse, örgüt için de o kadar önemliymi. Örgüt içinde Diyarbakr sorumlular olarak görev yapan kiilerin üst düzeylere geldiini tespit ettik. Etkin pimanlktan yararlanmay tevik edici giriimlerimiz sonucunda çözülmeler balad. Önemli sonuçlar elde ettik. Bu ev 4 ay önce etkin pimanlktan yararlanan kiilerin verdii bilgilerle ortaya çkt. 30dan fazla kiinin bu ev ile irtibatl olduunu tespit ettik. Bu ev ile temas kuran herkes tespit edildi.

L JANDARMA KOMUTANI TRAFçI

FETÖcüler gibi insanlara kumpas kurmadan bu soruturmalar yaptklarn belirten Basavc Güre, Kimseye iftira atmadk ve haksz yere sahte deliller üretmedik. Ortada suçüstü yaplm bir darbe teebbüsü var. Yeteri kadar delil ortada saçl durumdayd. Evde silahl kuvvetlerin Diyarbakr imam vard. Bu kiiler, 15 Temmuz gecesi darbe teebbüsünün Diyarbakr ayan yöneten darbeciler ve temas kurduklar kiilerdir. O gece l Jandarma Komutan o evden aranm. l Jandarma Komutan 29 gün ile en uzun gözaltnda kalan kii oldu. Bylock çktktan sonra itirafç olmad. Bu ev bulunduktan sonra itirafç oldu dedi.

EN SERT TEDBRLER ALMAKTAN çEKNMEYZ

Türkiye Cumhuriyetinin güçlü bir devlet olduunu söyleyen Güre, Darbe artlarnda Cumhurbakanna suikast yapmak üzereyken yakalanm kiiyi bile öldürmeyip, bamsz mahkemeye teslim eden büyük bir devletiz dedi. Madur edebiyat yaplmasna da tepki gösteren Kamil Erkut Güre, sözlerini öyle sürdürdü:

Arlkl olarak madur edebiyat yaplmaktadr. Hiç bir maduriyet yaratlacak ekilde ilem yaplmamaktadr. nsanlarn bu örgütten kurtulmas için hukuki olarak elimizden geleni yapyoruz. Aleyhine delil bulduklarmz hakknda en sert tedbirleri almaktan çekinmeyiz. Bu iten dönsünler. Bu yol ihanet yolu ve karanlk bir yol. ereflice bu ülkede yaamak istiyorlarsa, etkin pimanlk hükümlerinden yararlansnlar. Pimanlk göstermeyenlere kar en sert uygulamalarm yapmaktan çekinmeyeceiz. Bu hem FETÖ, hem PKK için geçerlidir. Ülke bir ihanetle karlamtr. Kötü muamele ve ikenceye asla tevessül edilmemitir. Burada devlet güçlü olmak zorundadr. Zulmetmeyen bir güç olarak devlet hakimiyetini sürdürecektir.

GAYYUBET EVNDE Üç HAKIM VE SAVCI

FETÖ/PDY terör örgütünün tüm üst düzey yöneticilerinin darbeyi bildiini belirten Güre, Firarilerin sakland bir Gayyubet evi tespit ettik. 15 Temmuz gecesi kaçan 3 hakim savc ve il yaplanmasndaki üst düzey bir imam o evde yakaland. Bu ekilde 3-4 ev tespit edildi. Örgütün hiyerarisi henüz bozulmad. Aldmz imamlarn yerine yenisini gönderiyorlar. Sistemlerini çaltrmaya devam ediyorlar. Büyük darbe yediler ama vazgeçmiyorlar. Mücadelemiz kararllkla devam edecek. FETÖ ve PKK terör örgütü kesinlikle iletiim içindedir. Aralarnda ittifak olduu söylenebilir dedi.

GÖZYALARI çNDE ANLATTI

Basavc Kamil Erkut Güre 15 Temmuz darbe teebbüsü gecesini anlatrken gözyalarna hakim olamad. Zaman zaman konumasn kesmek zorunda kalan Güre, unlmar söyledi:

Akam Sakaryadaki olum telefonla arayp televizyonu açmam söyledi. Televizyonu açtmda köprünün kapatldn gördüm. Baz arkadalarla görüme yaptmda FETÖcülerin darbe yaptn ve güvenli bir yere geçmemi söylediler. Büyük kayg içine girdik. nsiyatifi ele alarak arkadalara konuma yaptm. Basavc vekili Kurtça Ekeri aradm ve Bizden kim varsa çar dedim. Bir hakim arkadan evinde toplant yaptk. Yarg olarak bu darbe giriimine kar direneceimizi söyledim. Askeri zevat aradm. Hava üssü komutanlar, Alay Komutan ve Kolordu Komutan telefonumu açmad. Sadece Jandarma Bölge Komutan Musa çitil telefonumu açt. Kendisine darbeye kar direneceimizi söyledim. Kendisine Nerede duruyorsun paa? dedim. Kendisi de Emrimde 8 bin kii var. Emrimdeki bir asker darbe yönünde mermi skarsa kafasna skarm, emrinizdeyim dedi.

BZE 5 SAAT KAYBETTRD

Diyarbakrdan 6 uçan kaçrld bilgisini aldklarnda hava üssüne girmeye karar verdiklerini ifade eden Güre, Kolordu Komutann arayp adliyeye çardm. Önce tereddüt etti, sonra geldi. Dardaki askeri younluu bilmeden kendisine konuma yaptk. Hava üssüne gireceimizi söyledim. çardmz kii darbenin Skyönetim Komutanyd. Uçaklarn kalkmaya devam etmemesi için hava üssüne el koyacamz söyleyip, kuvvet talebinde bulundum. Üsse girmememiz için her türlü bahaneyi uydurdu. Bize tam 5 saat kaybettirdi dedi. Ayn gece Semih Terzinin hava üssüne geldiini ve 6 uçan kaçrldn tespit ettiklerini kaydeden Basavc Güre, Kolordu Komutannn makamna gittik ve orada da zaman kaybettirildik. Soruturma balattktan 9 saat sonra hava üssüne girebildik. Daha önce girmemiz gerekirdi. Hava Üssünde bulunurken Semih Terzinin özel kuvvetler ekibinin bilgimiz dnda 7nci Kolordu Komutan talimat ile kolorduya götürüldüünü tespit ettik. Halbuki üsteki herkes için gözalt talimatmz vard. Kolordu Komutan bunu biliyordu. Bunu bilmesine ramen o unsurlarn bize teslimi yerine, kendi yetkisi altndaki birime çektiini tespit ettik. Bunlar Semih Terziden arta kalan unsurlard. Garnizon Komutan, Semih Terzinin gidiini ve uçaklarn kalkn engellememi diye konutu.

HER TÜRLÜ SERTLN DAHA FAZLASINI YAPARIZ

Hava üssünde 30 civarnda uçak olduunu örendiinde dehete dütüünü belirten Güre, sözlerini öyle sürdürdü: O uçaklarn tamamnn kaldrlmas halinde Ankarada korkunç bir tablo çkacakt. lk hedefimiz o uçaklarn kalkmasn engellemekti. Tüm uçaklar uçamaz hale getirdik. Subay olan tüm personeli gözaltna aldk ve uçaklarn kalkmasn engelledik. Tüm uçaklara suç eyas olarak el koyduk. O uçaklarn kaldrlmas korkunç bir tablo olabilirdi. Zor bir geceydi. Allah öyle bir geceyi yaatmasn. Ama yaatrlarsa da karlnda ayn kararll göreceklerini bilsinler. Daha aryla kar karya kalrlar. Daha ar muameleler görürler. Hukuki olarak her türlü sertliin daha fazlasn yaparz. Bundan çekinmeyiz. Bu ülkede darbeleri düünen varsa bir daha düünsün. Bu ülkeyi tanyanlar akllarnn ucundan bile darbeyi geçirmesinler.

DYARBAKIRDA BN 388 BYLOCK KULLANICISI

Savclk istatistiklerine göre, Diyarbakrda FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruturmalarda 1 yl içerisinde 5 bin 477 kii hakknda ilem balatlrken, 897 kii hakknda tutuklama, bin 219 kii hakknda isi adli kontrol karar verildi. Gözaltna alnan 927 kii serbest braklrken, 91 kii hakknda ise yakalama karar çkarld kaydedildi. statistiklere göre Diyarbakrda bin 338 kiinin Bylock program kulland tespit edilirken, bu konuda bin 635 adet GSM hattnn da belirlendii ifade edildi.

statistiklere göre Diyarbakrda bir yl içerisinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik soruturmalar kapsamnda 4 bin 43 üpheli hakknda ilem balatlrken, 937 üpheli tutukland, bin 401 kii hakknda ise adli kontrol karar verildi. Savclk kaytlarna göre Ak Parti Lice ilçe Bakan yardmcs Orhan Mercann hayatn kaybettii saldr ile ilgili gözaltna alnan 30 üpheliden 20si ifadeleri alnp sonra serbest braklrken, 10 kii ise halen gözaltnda bulunuyor.

MLLETVEKLLER HAKKINDA 182 YEN FEZLEKE

Kaytlara göre yasama dokunulmazlklarnn kaldrlmasndan sonraki dönem olan 20 Mays 2016 tarihinden itibaren, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca milletvekilleri hakknda toplam 182 adet yeni fezleke düzenlendi.

146 TON ESRAR ELE GEçRLD

Yürütülen soruturmalar kapsamnda kaçakçlk ile uraan 650 üpheli hakknda ilem yaplrken ve bu soruturmalar kapsamnda 5.5 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi. 1 yllk süreçte Diyarbakr genelinde 2 bin 66 üpheli hakknda uyuturucu ticareti nedeniyle ilem yaplrken 146 ton 600 kilogram esrar maddesi, 11 milyon kök hintkeneviri ve 105 kilo 268 gram eroin maddesi ele geçirildi.

Ana Sayfaya Git