Empire buğday!

Diyarbakır'da geliştirilen "Empire" buğday ile daha fazla verim alınması hedefleniyor

Haberler 27.11.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) kampüsünde yer alan Dicle Teknokentte sürdürülen Ar-Ge çalmalar ile verimi yüksek Empire buday çeidi gelitirildi.

Yaklak 300 dönüm alana kurulu olan ve faaliyete 2012de balayan Dicle Teknokentte verilen destekle gelitirilen farkl türdeki budaylar, ülke tarmna güç katyor.

Teknokentte çalmalarn sürdüren bir firma tarafndan gelitirilen yerli çeitlere ait hatlardan slah ilemleriyle üretilen buday tohumlar, tescillendikten sonra sata sunuluyor.

DÜ Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yldrm, Dicle Teknokentte yeni bitki çeitlerini gelitirmeye devam ettiklerini belirterek, hali hazrda 2 buday ve bir mercimek olmak üzere 3 çeit gelitirdiklerini söyledi.

çeitlerin bölge çiftçileri tarafndan memnuniyetle karlandn ifade eden Yldrm, firmann gelitirdii ilk buday çeidinin Empire ekmeklik buday olduunu aktard.

Yldrm irket bünyesinde 9 yldr danmanlk hizmeti yürüttüünü dile getirerek, d pazarda etkili olabilmek, kaliteli üretim yaparak rekabet gücünü artrmak ve hammadde olarak kaliteli buday ithalatn azaltmak için bu buday çeidini DÜ Teknokent bünyesinde slah ettiklerini kaydetti.

MLL EKONOMMZE KATKI YAPACAINI DÜÜNÜYORUZ

Bu buday çeidi, burada yerli imkanlarla gelitirildi. Tescil aamasnda olan bu buday, Türkiye Tohumluk Tescil Müdürlüünce test ediliyor. Bu yl sonu itibaryla onay verildiinde artk tescilli bir çeit olacak. diyen Yldrm, Güneydou Anadolu Bölgesi bata olmak üzere ülke genelinde bu tohumu kullanan çiftçinin verimden memnuniyet duyduunu ifade etti.

Yldrm, Ülkemizde halihazrda 300e yakn ekmeklik buday çeidi bulunuyor. Ancak bunlarn çou yabanc meneli çeitler. Bu bakmdan ürettiimiz tohumun çeidinin büyük bir avantaj var. çeit, yüksek verim potansiyeline sahip, yüksek kaliteli ve adaptasyon yetenei de çok yüksek. Bu u demek: çiftçiyi madur etmeyecek genetik potansiyele sahip bir çeit. eklinde konutu.

Bu çeit buday gelitirirken yüksek kalitede olmas için de özen gösterdiklerini anlatan Yldrm, Yüksek protein içeriinin yan sra, hamur yapm ve un üretimindeki verim ve randmannn yüksek olmas nedeniyle frncnn arzu ettii yüksek kaliteye sahip bir buday özeliinde. Bu anlamda buday dardan ithal etme oranlarmz azaltmaya katk salayacan düünüyoruz. Milli ekonomimize katk yapacan düünüyoruz. ifadelerini kulland.

Yldrm, bu buday çeidinin su basmalarna dayanakl olduuna iaret ederek, baz yllarda 10-20 santimetre suyun içinde 10-15 gün hiç etkilenmeden kaldn gözlemlediklerini bildirdi.

1 TONA KADAR VERM ALMAK MÜMKÜN

Küresel iklim deiikliiyle bütün bitki türlerinin tehdit altnda olduuna dikkati çeken Yldrm, Empire budaynn deien iklim koularna ayak uydurduunu aktard.

Yldrm, öyle konutu:

Sulu koullarda, büyük tarlalarda dönüme verimi 1 tona kadar çkabiliyor. Kalitesi de fazla dümeden yüksek verim alnma özeine sahip. Scakla da çok dayanakl. Bu özellii çeide büyük avantaj salyor. çünkü scakla dayankl olduu sürece çeit, verimini devam ettirebiliyor. Scakln yannda kurakla da dayankllk özellii var. Kurak koullarda, dier çeit, dönümüne 200 kilogram ürün verirken bu çeitten 350 kilogram almak mümkün. Sulu koullarda da standart çeitlerden 500-600 kilogram verim alrken bu çeitten 800 kilogram ürün rahatlkla alnabiliyor. yi bakm koullarnda 1 tona kadar verim almak mümkün.

SAMANI YÜZDE 30 DAHA FAZLA

Yldrm, Empire budaynn sapnn kaln, yapraklarnn fazla olmasnn, saman yönünden de büyük avantaj saladn belirtti.

u anda ülkemizin yem açnn kapatlmasnda saman önemli bir yer tutmakta. ifadesini kullanan Yldrm, unlar kaydetti:

Bu bakmdan çiftçiye ekstra bir deer kazandryor. Standart çeitlere göre samannn yüzde 30 fazla olduunu tespit ettik. Bu da çiftçiler için gelir kayna salyor. Bu çeidin, ithalat azaltacan düünüyoruz. Yüksek verim nedeniyle toplam verimimiz artacak ve ithalata ihtiyacmz kalmayacak.

Dicle Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akklç ise yürüttükleri çalmalarla bölgedeki firmalarn bilim, teknoloji ve Ar-Ge alannda geliimine katkda bulunmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Firmann bitki slah konusunda da çalmalar yaptn belirten Akklç, Firmann slah etmi olduu, tescil aamasnda olan bu son Empire cinsi buday çeidi, bölgede ses getirdi. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git