Emsal karar

DİYARBAKIR'da bir kamu kuruluşunda silahsız özel güvenlik görevlisi olarak görev yapan R.N.Ç.'nin güvenlik kartı ve çalışma izni, yenileme başvurusu yaptığı Diyarbakır Valiliği tarafından, kendisinin PKK/KCK terör örgütü adına kurye-işbirlikçilik faaliyetlerinde bulunduğu, iki kardeşinin de terör suçundan yargılandığını belirtilerek iptal edildi.

Haberler 20.05.2018 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki bir kamu kuruluunda silahsz özel güvenlik görevlisi olarak çalan R.N.ç., kimlik kartnn yenilenmesi için 8 Haziran 2017 günü Diyarbakr Valiliine bavurdu. Bavuruyu deerlendiren Valilik, R.N.ç. hakknda Emniyet Müdürlüünden ariv aratrmas ve güvenlik soruturmas kapsamnda bilgi talep etti. stihbarat ubesinden gönderilen yazda, R.N.ç.nin, PKK/KCK terör örgütü adna kurye-ibirlikçilik faaliyetlerinde bulunduu, iki kardeinin ise farkl örgütlerle balnts olduunun deerlendirildii bildirildi.

KARTI VE çALIMA ZN PTAL EDLD

stihbarat raporu üzerine Diyarbakr Valilii l Özel Güvenlik Komisyonu, güvenlik soruturmasnn olumsuz olduu gerekçesiyle R.N.ç.nin özel güvenlik kimlik kart ile çalma iznini iptal etti. Kimlik kartnn yenilenmesi için yapt bavurunun ardndan iinden olan R.N.ç., avukat Erhan Ürküt araclyla kararn kaldrlmas için dava açt. Diyarbakr 2nci dare Mahkemesine verdii dilekçesinde Valilik kararn hukuki dayanaktan yoksun ve keyfi olduunu belirten Ürküt, Müvekkilimin herhangi bir örgüte üyelii, iltisak, irtibat olduuna dair yarg karar, belge veya ihbar yoktur. çalt süre boyunca idari ve adli soruturma geçirmemitir dedi.

VALLK: çOK YÖNLÜ NCELEME YAPILMAKTADIR

Davay kabul eden Diyarbakr 2nci dare Mahkemesi, Diyarbakr Valiliinden savunma istedi. Davac hakkndaki güvenlik soruturmas ve ariv aratrmasnn olumsuz olduu belirtilen savunma dilekçesinde, Aratrma yaplrken sadece ilgilinin yargland dosyalara baklmayp, çok yönlü bir inceleme yaplmaktadr. Güvenlik soruturmas ve ariv aratrmasnn olumsuz olmas halinde özel güvenlik kimlik kart ve çalma izni bavurular hakknda idareye takdir hakk tannmtr. Dava konusu ilemde hukuka aykrlk yoktur denildi.

VALLK KARARI PTAL EDLD

Mahkeme, bunun üzerine R.N.ç. hakkndaki deerlendirmeye dayanak alnan bilgi ve belgelerin, ilgili kurumlardan istenmesine karar verdi. Gönderilen cevabi yazda R.N.ç.nin iki kardeinin, iki farkl örgüt suçundan yargland, kendisi hakknda ise adli ilem veya soruturma bulunmad bildirildi. Bunun üzerine mahkeme, R.N.ç.nin özel güvenlik kimlik kart ve çalma izninin iptal edilmesine dair kararn kaldrlmasna hükmetti. Valiliin savunma dilekçesinde; R.N.ç.nin PKK/KCK terör örgütü adna kurye/ibirlikçilik faaliyetlerinde bulunduunun iddia edildiini belirten mahkeme, bu deerlendirmeye dayanak alnan bilgi ve belgelerin dosyaya sunulamad gibi, davac hakknda balatlm herhangi bir adli ilem veya soruturmaya da rastlanlmadn kaydetti.

VALLK KARARINDA HUKUKA UYARLIK YOK

Ariv aratrmalarnda, R.N.ç.nin terör örgütleriyle iliii konusunda herhangi bir ilem kaydna rastanmad belirtilen kararda, davacnn kardelerinin çeitli terör örgütlerine üyeliinden bahisle, güvenlik soruturmasnn olumsuz sonuçland belirtildi. Yaknlarnn görü ve eylemleri gerekçe gösterilerek, davacnn güvenlik soruturmasnn olumsuz olarak deerlendirilmeyeceini belirten mahkeme, R.N.ç.nin terör örgütlerine veya devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunan oluumlara, iltisak veya irtibat olduunu ortaya koyan, hukuken kabul edilebilir somut bir tespitin ortaya konulamadn kaydetti. Mahkeme, soruturmann olumsuz sonuçland gerekçesiyle özel güvenlik kimlik belgesi ve çalma izninin iptaline yönelik tesis edilen ilemde hukuka uyarlk bulunmadn kaydetti.

Kararn güvenlik soruturmalarna taklan kiiler için emsal nitelikte olduunu söyleyen avukat Erhan Ürküt, OHAL Komisyonunun eli bu karar ile güçlenmitir. OHAL Komisyonunun,

birçok geri dönüü bu karara dayanarak vermesi gerekiyor. Ayrca taeron içileri için de emsal nitelikte bir karar. KHK ile ihraç edilen ve taeron içileri gibi birçok madur neden ihraç edildiini bilmediini, ancak ailesinden ve akrabalarndan bir ksmnn yasa d örgütler içinde yer aldn, bu gerekçe ile ihraç edildiklerini düündüklerini söylemiti. Artk birçounun bu kaygs giderilmi oldu dedi.

Ana Sayfaya Git