"Engelliler işe girdiğinde engelli maaşları kesilmesin"

Engelli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kurtaslan "Biz, engelli hakları konusunda bir çok ülkeden daha iyi durumdayız. Ama Avrupa'da iyi olan bir uygulama var. Türkiye'de engelliler işe girdiğinde engelli maaşları kesilirken, Avrupa'da engelli maaşı işe girse de devam ediyor"

Haberler 03.12.2017 - 13:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Engelli Dernekleri Federasyonu (EDF) Genel Bakan Abdurrahman Kurtaslan, Biz, engelli haklar konusunda bir çok ülkeden daha iyi durumdayz. Ama Avrupada iyi olan bir uygulama var. Türkiyede engelliler ie girdiinde engelli maalar kesilirken, Avrupada engeli maa ie girse de devam ediyor. dedi.

Kurtaslan, engellilerin mesleki eitim almalar ve istihdam süreçlerine katk amacyla çalma yaptklarn belirtti.

Milli Eitim Bakanl ile imzaladklar protokoller çerçevesinde engelliler için mesleki eitim modülleri gelitirdiklerini anlatan Abdurrahman Kurtaslan, sertifika alan yüzlerce engellinin istihdam edildiini söyledi.

Özel sektörde engellilerin istihdam sürelerinin çok ksa olduunu vurgulayan Kurtaslan, bunun i verenle engelli arasndaki iletiim zayfladndan kaynaklandn aktard.

Abdurrahman Kurtaslan, Engellinin çalt departmandaki i arkadalarna ve i verene eitim verdik. Bu sayede i veren ile engelli arasndaki ba kuvvetlendi, iletiim güçlendi. Eitimleri verdiimiz i yerlerinde engelli istihdam süreleri uzad. diye konutu.

Üniversitelerde iaret dili örenme zorunlu hale gelsin

aret dili örenmenin önemine de dikkati çeken Kurtaslan, yurt dndaki baz üniversitelerde iaret dili dersi verildiini vurgulad.

Türkiyede de bu uygulamann yaplabileceini dile getiren Abdurrahman Kurtaslan, üniversitelerde iaret dili örenmenin zorunlu hale getirilmesi gerektiini savundu.

Engellilerin nüfusa orannn dünyada yüzde 8,5, Türkiyede ise yüzde 12,5 olduunu ifade eden Kurtaslan, bu orann az olmadn, toplumun engellilere kar daha anlayl, hogörülü davranmas gerektiini belirtti.

Asgari ücretin 5 katnn engelliye verilmesi gerekiyor

Becerilerine göre istihdam edilmesi halinde engellilerden daha fazla verim alnabileceinin altn çizen Abdurrahman Kurtaslan, Engellilerin günde 8 saatlik bir çalmaya mecbur braklmadan, 6 saat ya da 5 saat çalmas daha iyi olur. Ayrca engelliler yaamlarn çok masrafl geçiriyorlar. Bunun da yasalara yanstlmas gerekiyor. Mesela asgari ücretin 5 katnn engelliye verilmesi gerekiyor. eklinde konutu.

Yurt dnda engellinin maddi durumuna baklmakszn bütün haklardan faydalandrldn anlatan Kurtaslan, Biz, engelli haklar konusunda bir çok ülkeden daha iyi durumdayz. Ama Avrupada iyi olan bir uygulama var. Türkiyede engelliler ie girdiinde engelli maalar kesilirken, Avrupada engelli maa ie girse de devam ediyor. ifadelerini kulland.

EDF Genel Bakan Kurtaslan, Türkiyede de engellilere yönelik çalmalarda olumlu gelimeler olduuna iaret ederek, frsat ve imkan yaratlmas halinde engellilerin çok iyi iler yapabileceini söyledi.

Ana Sayfaya Git