Ermeni kilisesi restore ediliyor

Merkez Sur ilçesinde 16. yüzyılda inşa edilen, cemaati olmadığı için kullanılmayan ve zamanla tahrip olan tarihi kilisenin gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma başlatıldı.

Haberler 07.02.2022 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde 16. yüzylda ina edilen ve cemaati olmad için zamanla tahrip olan Surp Sargis Ermeni Kilisesi restore edilerek gelecek kuaklara aktarlacak.

Surun Alipaa Mahallesinde 3 bin 769 metrekare alana sahip, mülkiyeti Diyarbakr Ermeni Surp Küçük Kilise Hdr lyas Surp Gregos Kiliseleri Vakfna ait olan ve üst bölümü tamamen yklan tarihi kilise, kentte 1950-1985 yllar arasnda uzun süre çeltik fabrikas olarak kullanld için halk arsasnda çeltik Kilisesi olarak da biliniyor.

Kilisenin 1840 ylnda onarldna dair tamir kitabesi Diyarbakr Arkeoloji Müzesinde yer alyor.

- 941 bin 640 lira bedelle kilisenin rölöve ve projeleri hazrlanacak

Türkiye Ermenileri Patrii Sahak Maalyan ve beraberindeki heyetin geçen yl ekim aynda Diyarbakr Valisi Münir Karalolunu ziyaretinde, 16. yüzyln dinsel çeitliliinin simgelerinden biri olan Diyarbakrdaki kiliselerin korunmalar gerektii gündeme geldi.

Yaplarn yaamnn uzatlmas ve gelecek nesillere aktarlmas için onarm çalmas yürütülmesi gereken kilisenin, proje hizmet almnn Diyarbakr Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanl (YKOB) tarafndan karlanacak ödenekle yaplmas için Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüüne talimat verildi.

Tanmaz kültür varlklar katk pay Valilikten salanan ödenekle Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüünce 28 Aralk 2021de ihale yapld. 941 bin 640 lira bedelle yaplan ihalenin sözlemesi imzaland.

- Lazer tarayc cihazlarla ölçüm yaplyor

hale kapsamnda kilisenin yüksek hassasiyette ve hatasz ekilde tespiti ve belgelenebilmesi için lazer tarayc cihazlar kullanarak elde edilen 3 boyutlu nokta bulutu üzerinden alnan verilerle belgeleme çalmalar gerçekletiriliyor.

Teknolojinin salad imkanlar kullanlarak rölöve çizimlerine baland. Saha çalmalar srasnda kilise duvarlar üzerinden malzeme örnekleri alnd. Malzeme örnekleri hem farkl dönemlerin malzeme ve yapm teknii bilgisi hem de müdahale kararlarnda etkili olacak.

- Kilise antsal bir yap

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç ve Diyarbakr Ermeni Surp Küçük Kilise Hdr lyas Surp Gregos Kiliseleri Vakf Bakan Ergün Ayk, kilisede incelemelerde bulundu, yürütülen çalmayla ilgili bilgi ald.

Koç, 16. yüzylda yaplan kilisede zaman içerisinde cemaatinin azalmasyla tahribat ve bozulmalarn baladn, tarihi yapnn 1950 ve 1985 tarihlerine kadar da çeitli kamu kurumlar tarafndan depo olarak kullanldn belirtti.

Antsal bir yap olan kilisenin Diyarbakr için önemli bir deer tadn ifade eden Koç, Rölöve ve projelerin altln oluturacak olan ölçümler yaplyor. Ayn zamanda kilisenin duvarlarndan malzeme örnekleri alnd. Bu malzemeler analiz edilerek yapld döneme ve tekniine ilikin bilgiler elde edilecek. diye konutu.

- Hazrlanacak projeler Rölöve ve Antlar Kuruluna gönderilecek

Diyarbakr Ermeni Surp Küçük Kilise Hdr lyas Surp Gregos Kiliseleri Vakf Bakan Ergün Ayk da tarihi yapnn Diyarbakrda ayakta kalan 2 kiliseden biri olduunu aktard.

Ayk, kiliseyi yeniden ayaa kaldrmak için çalmalara baladklarn dile getirerek, kilisede ölçümler yapldn, restorasyon projelerinin hazrlanmas için çalma yürütüldüünü kaydetti.

Hazrlanacak projeler Rölöve ve Antlar Kuruluna gönderilecek. Bu oldukça maliyetli bir i. Vakf olarak buna müsait olmadmz için Valimizin gayretleriyle projelendirme ii ihaleye çkt. Rölöve ve projelendirme ii yaplyor. Valimiz Münir Karalolunun büyük destekleri var. Kendisi bilhassa eserlerin Diyarbakra kazandrlmas için büyük gayret sarf ediyor. ifadelerini kullanan Ayk, bu çalmann da bunun göstergelerinden biri olduunu vurgulad.

Ayk, Buray bir ant olarak yeniden restore etmeyi düünüyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git