Eski yün giysileri seccade yapıyor!

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde dokumacılık yapan Hüseyin Sarıaltun, kendisine getirilen yün giysilerin iplerini çözüp yumak haline dönüştürerek, bunlardan seccade hazırlıyor

Haberler 19.03.2017 - 12:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Bismil ilçesinde 49 yandaki dokuma ustas Hüseyin Saraltun, eskiyen yün giysilerin iplerini çözüp yumak haline getirerek, bunlar seccadeye dönütürüyor.

Frat Mahallesindeki i yerinde 22 yldr dokumaclk yapan 6 çocuk babas Hüseyin Saraltun, AA muhabirine, bütün müterilerinin kadn olduunu, onlarn bu tür ilere daha çok önem verdiini söyledi.

Kadnlarn evde eskiyen yün elbiseleri kendisine getirdiini anlatan Saraltun, çözerek yumak haline getirdii ipleri, daha önce kestii elektrik borularna sardn ve ilemek için hazr hale getirdiini belirtti.

Dokuma makinesi yardmyla iplerle seccade yaptn bildiren Saraltun, öyle devam etti:

Bu meslekle hem ailemi geçindiriyorum hem de eskiyen ipleri seccade ve kilim yaparak tekrar ekonomiye kazandryorum. Eskiyen yün iplerin geri dönüümünü salyorum. lk yllarda eski kazaklardan çeitli ebatlarda kilim, yolluk ve seccade dokuyordum. Son birkaç yldr bu iin müterisi azaldndan sadece seccade dokuyorum. Her yaptm seccadeden 20 lira kazanyorum.

- Mesleim bana huzur veriyor

Saraltun, dokumaclk iine askerden geldikten sonra baladn söyledi.

Askerden geldikten sonra baz skntlar yaadn dile getiren Saraltun, Dokumaclk iine atldktan sonra, ilaçlarn da yardmyla, bu iin verdii huzur sayesinde psikolojim düzeldi. Mesleim bana huzur veriyor. Daha önce aabeyim bu ii yapyordu. Bana da tavsiye ettiinde zor göründüü için yapmak istememitim. Ancak u an mesleimi çok seviyorum. dedi.

lçede daha önce bu meslekle uraan 5 kii varken, artk bir tek kendisinin kaldn anlatan Saraltun, müterilerinin azaldn, bu nedenle günde sadece 2-3 seccade hazrladn ifade etti.

Yok olmaya yüz tutan mesleini yaatmak istediini vurgulayan Saraltun, Herkes hazr kilim ve seccade alyor zahmetsiz olduu için. Bu i gittikçe azalyor. Mesleimiz ölüyor. diye konutu.

Saraltun, seccade, kilim ve yolluk dokumaclna ilgi duyanlara sanatn öretmek istediini, bunun için herkese kapsnn açk olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git