Esnaf'ı hırsız korkusu sardı

Son zamanlarda Diyarbakır'da hırsızlık vakalarının artış göstermesi karşısında tedirgin olan esnaf, gerekli önlemlerin arttırılmasını ve cezaların caydırıcı olmasını istiyor.

Haberler 25.12.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz gün Diyarbakrn Balar ilçesinde yaanan soygun giriiminde, genç yataki bir kuyumcu esnafnn annesinin gözleri önünde öldürülmesi hem halkn hem de esnafn tepkisine neden oldu. Özellikle son haftalarda art gösteren soygun ve hrszlk olaylarn tepkiyle karlayan Diyarbakr esnaf, asayiin tam salanamadn ve hrszl meslek edinenlerin yasalardaki boluktan cesaret aldn belirttiler.

Soyguncular tarafndan öldürülen Sinan Yolda ile ayn caddede kuyumculuk yapan brahim çelik, artan hrszlk vakalarnn kuyumcular ve dier esnaf tedirgin ettiini söyledi

LK KUYUMCU SOYGUNU DEL

Hrszlarn iledii suçtan dolay hak ettikleri cezay almadn düünen çelik, Polisler, görevlerinin sadece suçluyu yakalayp savcla teslim etmek olduunu söylüyorlar. Savclk, hrszlar serbest brakyor. dedi.

Dükknnda 3 defa hrszlk yaandn belirten çelik, Bulunduumuz semtte kuyumcu soygunlar ilk deil. Benim dükkanmda da birkaç defa hrszlk ve soygun vakalar yaand. çok ükür canmzdan olmadk ama malmz gitti. Dükkanma dadanan hrszlara hiçbir ey olmad. Dosyalar kapatld. lk soygunda dükkanmn camn krp içeri girdiler. Sonraki olayda da müteri gibi girip altnlarm alp ara sokaklara kaçtlar. Esnaf arkadalarn desteiyle hrszlar yakalayp emniyete teslim ettik. Ama ksa süre içerisinde serbest kaldlar. ifadelerini kulland.

HIRSIZ BENDEN KAYETç OLDU

Yasalardaki bolua yaad trajikomik olayla deinen çelik, müdahale ettii hrszn kendisinden ikayetçi olduunu ve bunun da yasalardaki boluktan kaynaklandn söyledi.

çelik, Biz dükkanmza ya da evimize giren hrsza müdahale ettiimizde suçlu oluyoruz. Hatta yakaladm hrsza fiili müdahalede bulunduum için hakkmda dava açld ve hrszn benden ikayetçi olduunu örendim. Bu durum yasalardaki boluktan kaynaklanyor. diye belirtti.

Özellikle kuyumcularn youn olduu bölgelerde devriyelerin artrlmas gerektiine vurgu yapan çelik, Sokaa çkma kstlamalar dndaki günlerde sokaklarda oluan kalabalk, hrszlar bir nebze de olsa yapacaklar fiilden alkoyuyor. Ama sokaa çkma kstlamasnda bo olan sokaklarda serbestçe gezen hrszlara, emniyetin ne kadar etkili olup olmadn bilemiyoruz. Dükkanmda kamera ve alarm olmasna ramen eve gittiimde tedirginim. Esnafn hayatn kaybettii soygunda hrszlar kameray önemseseydi bu fiili ilemezlerdi. Onlar da biliyor ki bu güvenlik önlemleri bir ie yaramyor. Türkiyede birçok esnaf bu durumlarla karlayor ve bu vakalarn birçou ölümlerle sonuçlanyor. ifadelerini kulland.

Hrszlarn hak ettikleri cezay almas gerektiini ifade eden çelik, Ülkemizde caydrc cezalarn olmamasndan dolay artan hrszlk vakalarn endieyle izliyoruz. Devletimizden ve güvenlik güçlerimizden esnafn youn olduu bölgelerde biraz daha denetimi artrmalarn istiyoruz. dedi.

KISITLAMA GÜNLERNDE GÜVENLN ARTIRILMASINI STYORUZ

Artan hrszlk olaylarndan dolay endieli olduklarn belirten lokanta iletmecisi Doan Bayram, komular olan Sinan Yoldan soyguncular tarafndan öldürüldüünü hatrlatarak yetkililerin bu tür vakalara çözüm bulmalarn istedi.

Bayram, Malum yasalarla hrszlk yapanlar 2 ay sonra cezaevinden salyorlar ve hrszlar suç ilemeye devam ediyor. Bu yüzden hrszlk vakalar artyor. Devletten ricam yakalanan hrszlar hemen braklmasn ve bu suçlara kar güvenlik önlemleri artrlsn. eklinde konutu.

çileri Bakanna seslenen Bayram, Kstlamalarda biz dar çkmyoruz. Ama hrszlar yasaklar çineyip darda geziyorlar. Biz malmzn banda duramyoruz. Kstlama günlerinde güvenliin artrlmasn istiyoruz. Güvenlik artarsa hrszlk oranlar düer. Diyarbakrl esnaf olarak tedirginiz. dedi.

CAN GÜVENLMZ YOK

Hrszln cezasnn ar olmasn isteyen Halis Deniz, hrszlara caydrc cezalar verilmesini istedi.

Deniz, Akam evlerimize giderken uyuyamyoruz. Gündüz vakti adam vuranlar, gece neler yapmaz ki? Bu durumun önü kesilmelidir. Yasalarn deitirilmesini ve caydrc olmasn bekliyoruz. Bir annenin gözü önünde çocuunun vurulmas hayat boyu unutulamaz bir acdr. Güvenlik güçleri bu duruma el atsn. u anda hiç kimsenin can güvenlii yok. Bunun kant dün komumuzun öldürülmesidir. Devletten bu konuda somut admlar bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Hrszlk vakalarnn artma nedenlerini cezalarn caydrc olmamas ve denetimli serbestlik yasasnn çkartlmasna balayan Ahmet Alk, Devlet kendine kar ilenen suçlar affedip suçlular çkartyorsa çkartsn. Ama kiilere kar ilenen suçlularn salverilmesini madurlara braksn. Buralarda yaayan ailelerimiz var. Devlet, hrszlar için önlem alsn. Suçlular yakalandklar zaman hemen braklmasn. Denetimli serbestlik olmasn. diye belirtti.

Alk, Kstlama günlerinde aklmz dükkanlarmzda kalyor ve ne kadar güvenlik önlemi alnyor bilemiyoruz. Pandemi sürecindeyiz. Bu süreçte elektrik, su ve kira giderleriyle urarken bir de bu hrszlk olaylaryla karlayoruz. Can güvenliimiz yok, endieliyiz. dedi.

DEVLET SVRSNEKLE URAMASIN, BATAKLIK KURUTULSUN

Esnafn paranoyaklamak zorunda kaldn belirten Alk, Devlet sivrisinekle uramasn, batakl kurutsun. Nitekim bu iin çözümü caydrc cezalarn verilmesidir. Dükkanmza gelenlerin gaspç, hrsz ya da müteri olma ihtimalini düündüümüz tedirgin bir hayat yayoruz. Artk her eyden ve herkesten üphe eder olduk, psikolojimiz bozuldu. ifadelerini kulland.

Soyguncular tarafndan öldürülen Sinan Yoldan amcasnn olu olan Murat Yolda, kuzeninin katlediliini anlatt.

Yolda, Gelen silah sesi üzerine amcaolumun dükkanna gittim. Katiller dükkna girdikleri gibi çocuun gösüne silah skyorlar. Annesinin barmas üzerine ancak yetitik. Tezghn arkasna ylan kuzenim için ambulans çardk, gelmedi. Bizde taksi ile hastaneye götürdük. Hastanede vefat etti. diye konutu.

YAADIIMIZ ACIYI EN Y VAL BLR

Yetkililerin yaanan soygun olayn inceleyip aça kavuturmas gerektiini ifade eden Yolda, Artk bu olaylar rutinlemeye balad. Eskiden devletin içine çöreklenmi FETÖnün, Diyarbakr da hrszla veya teröre alan açtn, suçlularn bulunmasna engel olduklarn biliyorduk. u anda devlet kendi görevini neden yapmyor? En kalabalk cadde de esnaf gündüz vakti saldrya urayp katlediliyorsa devletin bu durumu irdelemesi lazm. Sayn Cumhurbakanna ve çileri Bakanna ve Sayn Valiye sesleniyorum. Valimizin annesi vefat etmi. Kendisine taziyelerimizi sosyal medyadan ilettik. Yaadmz acy en iyi Vali bilir. diye konutu.

Yolda, Emniyetten talebimiz bu cürmü ileyen katillerin bir an önce ivedilikle yakalanmalar ve adalete teslim edilmeleridir. nsanlar artk kime güveneceklerini ardlar. Uyuturucu tacirlerine, hrsz ve yan kesicilere kar vatanda ne yapsn? Devlete, çileri Bakanna ve Sayn Valiye çarm bu olay çözsünler. dedi.

HIRSIZLIA YÖNELK CAYDIRICI BR CEZA OLMASI LAZIM

Batdan ithal edilen yasalarn yetersiz kaldna dikkat çeken Yolda, Yasalarda caydrclk yok. Hrsza yönelik caydrc bir ceza olmas lazm. Eer kanunlar Batdan ithal edilmise ve özümüzdeki yasalar uygulanmyorsa biz bu iin ceremesini daha çok çekeriz. Esnaf kendi canndan korkuyor. Dün yaanan olayda esnaf, soyguncularn elinde silah olduundan dolay müdahale edemedi. ifadelerini kulland.

Yolda, Yetkili organlarn kendi nezdinde iyice düünmesi lazm. Sen devletsin ve memuruna maa veriyorsun. Hep birlikte uyuturucu ve hrszlk gibi sorunlara kafa yormalar lazm. Eer bu ii yapamyorlarsa aldklar maa haramdr ve hak etmiyorlar. Benim elimde yetki olsa suçlular slah etmek ile birlikte dünya ve ahiretlerini kurtarmak için çalmalar yapardm. Bu ekilde çözümler üretmeliyiz. dedi.

SAHABE EHRNDE BU TÜR VAKALAR STEMYORUZ

Diyarbakrn sahabe ehri olduunu hatrlatan Yolda, kentte yaanan gayri ahlaki sorunlarn bir an önce çözüme kavuturulmasn istedi.

Yolda, Sahabe ehri Diyarbakr gibi kadim memlekette; hrszlk, uyuturucu ve fuhiyatn had safhada olmasndan mustaribiz. Kamera kaytlarn elinde bulunduran polis, benden kendilerine yardmc olmam istiyor. Halbuki batda maskeyle hrszlk yapanlar ertesi gün kelepçelenip yakalanyor. Biz bu tür çalmalar Diyarbakrda da istiyoruz. Elinde her türlü imkan bulunduran devletin bu hrszlar yakalamasn görmemiz gönlümüzü rahatlatr. Devletin dini adalettir. Adaletli olmalar lazm. dedi.

Ana Sayfaya Git