Evde anne, kursta telkari ustası

Gümüşçülük kursuna katılan kadınlar evde iyi bir anne olmanın yanı sıra gümüşe verdikleri şekillerle aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Haberler 14.05.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Sur ilçesinde evde annelik görevini yerine getiren kadnlar, katldklar gümüçülük kursunda kuyumculara ta çkartan birer telkari ustas olduklarn gösterdi. Ürettikleri ürünleri Türkiye çapnda sergilere gönderen kadnlar elde ettikleri gelirle aile ekonomisine katkda bulunuyor.

Diyarbakrn Sur ilçesinde Ziya Gökalp çok Amaçl Toplum Merkezleri (çATOM) bünyesinde açlan gümüçülük kursuna katlan kadnlar, aldklar eitim sonras ürettikleri telkari ürünlerle kuyumculara ta çkartyor. 65 yanda kursiyeri bulunan kursta kadnlar, telkarinin en ince içiliine kadar eitimini alyor. Daha sonra uygulama aamasna geçen kadn kursiyerler, tel halinde olan gümüü önce eritiyor, sonra kaynak yapyor daha sonra ise birer esiz takya dönütürüyor. Kursa katlan kadnlar kendilerine sunulan imkann çok güzel olduunu ve bir eyler üretmenin mutluluunu yaadklarn ifade etti.

Hepsi birer usta öretici konumunda

Bir kursiyer olarak bu ie baladn ve daha sonra usta öretici konumuna geldiini belirten kursun eitmeni Seniha Gözen, Bayanlarn evde oturup zaman geçireceklerine hem bir sosyal ortam olumas hem mesleki alanda hem çevre olarak kendi ayaklar üzerinde durmalar için hedefler ortaya koydum. Sadece bu meslek erkeklere yönelik deil, bayanlarn elleri daha narin, daha güzel, daha hayal güçlerini kullanabiliyor. Tak zaten bayana yöneliktir. O yüzden bu snf açtrdm, arkadalar da geldiler. imdi hepsi birer hoca durumuna gelmiler ve yapabilecek kapasiteye de sahiptirler. çok güzel hayal güçlerini kullanyorlar ve taklar ortaya çkaryorlar. Buna telkari deniliyor. Telkarinin çeitleri var ama Diyarbakr yöresinde buna kini ii diyorlar. Bütün gördüünüz malzemeler bir kuyumcuda var olan malzemeler bizim kursumuzda da var. Kuyumcular öretiyor ama benim örencilerim de kuyumcuda çalan eleman ile edeerdir. Ayn ürünü daha düzgün çkaryorlar buna eminim dedi.

65inden sonra kursiyer oldu

Ei tarafndan kurslara gitmesine izin verilmediini ama sonunda kendi çabasyla okuma yazmay da söktüünü belirten 5 çocuk annesi 65 yandaki Yldz çelik ise, Kurslara biraz geç geldim hocam beni biraz idare etti ama okulu da çok sevdim. Okul okuyunca dünyalar benim oldu. Okumak bu kadar m güzelmi? Buraya gelince çok mutlu oldum. çok dertlerim vard. Yazsam kitaplar dolar diye konutu.

Biz bu meslein ölmesini istemiyoruz, bu meslek kadnlarla daha da güzelleiyor

Kursa katlan 2 çocuk annesi 29 yandaki Asiye Esin ise kadnlarn istedii takdirde her iin üstesinden gelebileceini vurgulad. Esin, Kadnlar güçlüdür, her alanda baarl olabilirler. Bu da bunun büyük bir kantdr. Yüzyllardr kuyumculuk sektöründe sadece erkekler çalr diye biliniyor ama kadnlarn dokunduu her ey biraz daha güzelleir. Güzel olan her eye biraz daha güzellik katlr. Biz de burada en büyük örneiz. Bizim u anda yaptmz her ey bizim burada yaptmz ürünlerin kuyumculuk sektöründeki ile ayn sadece metal fark var. Biz gümü üzerinde eitim alyoruz ama isteyen arkadalarmz kuyumculukta da çalabilir. Buradaki birçok arkadamz da istedii ekilde herhangi bir kuyumcu atölyesinde çalabilir. Aldmz belgelerle kendi atölyemizi de açabiliriz. Biz bu meslein ölmesini istemiyoruz. Bu meslek kadnlarla daha da güzelleiyor, güzelletirmeye devam ediyoruz ifadelerini kulland.

Kendim bir eyler yapabiliyorum bu bana güven veriyor

Kursiyerlerden 3 çocuk annesi Dilber Bingöl ise unlar kaydetti:

Ben evde sklmamak adna geçen sene ve ondan önceki sene hasr kursuna gittim. Geçen seneden beri de gümüçülük kursuna katlyorum. Kadnlarn baaramayaca hiçbir ey yoktur yeter ki istesin. Kendim bir eyler yapabiliyorum bu bana bir güven veriyor.

Ana Sayfaya Git