Evde kalan" kadın ve çocuklara "online" destek

Diyarbakır'da, Bağlar Aile Destek Merkezi (ADEM), yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirlerine uyarak evlerinde kalan kadın ve çocuklar için spor, diyet, aile danışmanlığı ve oyun terapistliğinde online hizmet veriyor.

Haberler 20.05.2020 - 02:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl bünyesinde, kadnlarn sosyal hayatta daha aktif olmas ve meslek edinmesi amacyla hizmet veren Balar ilçesindeki Aile Destek Merkezi, Kovid-19 sürecinde de kadnlarn yannda yer almaya devam ediyor.

Balar Kaymakamlna bal ADEM tarafndan yürütülen online destek projesi ilçedeki kadnlar tarafndan büyük ilgi görüyor.

Sokaa çkma kstlamas bulunan 65 ya ve üstü ile 20 yandan küçük çocuk ve gençler, tedbirlere uyarak evlerinde kalan ancak kilo alma endiesi tayan kadnlara yaadklar sorunlarn çözümü için konunun uzmanlar destek sunuyor.

Balar Aile Destek Merkezi Koordinatörü Arzu çetin, kadnlarn zor zamanlarnda yannda olduklarn söyledi.

Bu kapsamda birçok hizmeti Kovid-19 sürecinde de sürdürdüklerini ifade eden çetin, Online Destek Projesi kapsamnda kadnlarmza diyetisyenimiz, psikoloumuz ve spor hocamzla destek oluyoruz. dedi.

65 ya ve üstü evden çkamayan kadnlara pilates hocas eliinde salk problemi yaamamalar için spor egzersizleri yaptrdklarn, orta ya kadnlara da diyetisyen, psikolog ve spor hocasyla hizmet verdiklerini anlatan çetin, unlar kaydetti:

Örnein psikoloumuzu aryorlar, Eimle, çocuumla içinden geçtiimiz zorlu süreçten dolay sorun yayoruz, ne yapmalyz? diyorlar. Psikoloumuz destek sunuyor. Ayrca, insanlar ister istemez kilo alyor ve diyetisyenimiz elerine ve kadnlara diyet program sunuyor. çocuklarmz için de oyun terapistimiz arayp onlara evde oynayabilecekleri, vakit geçirebilecekleri oyunlarla ilgili tavsiyelerde bulunuyor.

KADINLARA KARBONHDRATA TESLM OLMAYIN çARISI

Diyetisyen Pnar Zengin de yeni tip koronavirüs süreci öncesinde kendilerine bavuran kadnlarla yüz yüze görüme salayarak alnan ölçüler dorultusunda diyet programlar uyguladklarn, koronavirüs sürecinde de görümelerin online yaplmaya baladn belirtti.

Telekonferans yöntemiyle yaptklar görümelerde danan kadnlarn yaam biçiminden, beslenme ekline kadar birçok soru yönelterek detayl bilgiler aldklarn ve onlara salkl beslenme cetveli belirlediklerini ifade eden Zengin, Bireye özgü, kiisel listeler hazrlyor, motivasyonlarn yükseltmeye özen gösteriyoruz. Baz dananlar 10 günde bir bazlarn ise 2 haftada bir takibe alyorum. Önceden burada görüüyorduk, imdilerde telefonla görüüyoruz. diye konutu.

Vatandalarn, genelde Evdeyiz, hareket edemiyoruz, dar çkamyoruz, kilo alr mym? sorular yönelttiini ifade eden Zengin, ramazan aynda beslenmenin ayrca önemli olduunu, listeleri ona göre deitirdiini bildirdi.

BU SÜREC BRLKTE NASIL GÜZEL GEçREBLRZ DYE DÜÜNMELYZ

Aile danman ve oyun terapisti Sena Nur Serengil ise koronavirüs sürecinden önce Balar ilçesinde çocuklara yönelik oyun terapisi uygulamas yaptklarn, salgn döneminde de online eitime geçtiklerini dile getirdi.

Anne ve çocuklarn psikolojik açdan zorlu bir süreçten geçtiini, bu süreçte de normal tepkiler verilmesi için çalma yürüttüklerini anlatan Serengil, Annelerden, çocuklarda sinir ve stres olumaya balad. diye dönü oluyor. Halbuki çocuklar sizin kayg ve stres bozukluunuzu hissedebiliyor. Bir eyleri de anlamlandramadklar için alamaya, hrçnlamaya balyorlar. eklinde konutu.

Koronavirüs süreci ailemizle güzel vakit geçirebileceimiz bir zaman haline geldi. Aslnda hepimiz bedenen ve ruhen çok yorulmutuk. Bu süreci birlikte nasl güzel geçirebiliriz diye düünmeliyiz. diyen Serengil, her hafta yeni planlamalar yaparak anneleri yönlendirdiklerini kaydetti.

65 YA ÜSTÜ KADINLARA ONLNE SPOR HZMET

Plates eitmeni Merve aki ise Kovid-19 sürecinde sokaa çkma kstlamas bulunan 65 ya ve üstü kadnlara online spor destei saladklarn söyledi.

Her gün belirlenen saatlerde, salklar için evlerinde kalmak zorunda olan kadnlara yalarna uygun fiziksel aktivite yaptrdn belirten aki, çok keyifli geçiyor. Teyzelerimizin boyun, diz, eklem ve romatizmasna bal arlar var. Olumlu sonuç alyoruz, onlar da keyifle katlyor. dedi.

Ana Sayfaya Git