Evlerimiz üzerinde kirli oyunlar var

Diyarbakır merkezde, 2015'de PKK'nin çukur siyaseti sonucu evleri kullanılamaz hale gelen Sur mağdurları, imzaladıkları sözleşmenin aradan geçen 5 yıldan sonra tek taraflı feshedilmesinde kirli planların olduğuna dikkat çekiyor.

Haberler 03.06.2020 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2015 ylnda, PKKnin çukur siyeseti sonucu uzun süre çatmalarn sürdüü Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde evler kullanlamaz duruma gelmi, çatmalar sona erince de, ilçenin yeniden kültürel yapsna uygun ekilde imar edilecei belirtilerek çevre ve ehircilik Bakanl bünyesinde çalmalar balatlmt.

Balatlan çalmalar dorultusunda yklan evlerin yerinde yaplan ve yaplmakta olan yeni konutlar, tapu sahiplerine imzalanan sözleme neticesinde verilecekti. Bu süreçte Sur sakinlerinin madur olmamas için ailelelere kira yardm destei verilcei vaad edilmiti.

Sur madurlar ile Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürlüü arasnda bilgi alverileri oldu, evrak ve dilekçe trafii yllarca devam etti. Son olarak evlerin kendilerine teslim edilemeyecei kararn kabul etmeyen Sur sakinlerinden Kasm enol, alnan bu kararn arkasnda kirli planlarn olduuna iaret ederek yetkililerin seslerini duymalarn istedi.

CUMHURBAKANININ SÖZÜNE GÜVENEREK BEKLEDK VE SABRETTK

çukur olaylar sonrasnda yetkililerin Sur sakinlerine verdikleri vaatleri hatrlatan enol, 2015 ylnda terörün Sura giriiyle evimiz ykld, tahrip oldu ve ilçe dna tahliye edildik. Evlerimiz ykldktan sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, sur halkn madur etmeyeceini, teröre ezdirmeyeceini, tapu sahiplerine Diyarbakr kültürüne uygun avlulu evler yaplacan, bu evleri 18 yla bölünecek ekilde taksitlendirilecei sözünü verdi. Buna benzer açklamalar zamann babakan Ahmet Davutoluda yapt. Bizlerde devlete güvenerek buna göre hareket ettik ve bekledik, sabrettik. dedi.

O günden bu yana çevre ve ehircilik l Müdürlüü ile olan görümelerini aktaran enol, çevre ve ehircilik l Müdürlüünün bizi telefonla aramas üzerine kuruma gittik. Orada bizlere Surda sizin tapulu yerleriniz var ve orada konutta isteyebilirsiniz, para da alabilirsiniz, TOKye de gidebilirsiniz. diye teklifler sunuldu. Bende yklan evimin yerinde yeni bir konut istediimi belirtmem üzerine çevre ve ehircilik l Müdürlüü ile sözleme imzaladk. ifadelerini kulland.

EVMN YERNDE HER NE YAPILMISA BEN ONA HUKUKEN TALBM

çevre ve ehircilik l Müdürlüünün tapulu yerinde ev yapacaklarna sonradan karar deitirerek i yeri yapmaya baladklarn belirten enol, 8 Nolu uzlama komusyonuna bavurup evimin yerinde i yeri yaptlarn söylediimde, projede konut alan olduunu, i yeri olmadn ifade ettiler. Evimin yerinde otel, ev, i yeri, her ne yaplmsa ben ona hukuken talibim. eklinde konutu.

Yaklak bir buçuk yldr kira yardm desteinin de kesildiini belirten enol, Ben de ülkeme kar vatandalk sorumluluklarm yerine getiriyorum. Fakat devletin de bana sahip çkmasn, madur etmemesini bekliyorum. Bir buçuk yl oldu, halen tarafma kira yardm ödenmiyor, Surdaki evim yaplmad ve teslim edilmedi. dedi.

çEVRE VE EHRCLK L MÜDÜRLÜÜNÜN TEKLFN KABUL ETMYORUM

Konumasnn devamnda enol, unlar söyledi: Son olarak çevre ve ehircilik l Müdürlüü bizleri tekrar telefonla arayarak, sözlemenin tek tarafl olarak feshedildiini söylediler. Bizlere, Ya pazanz alrsnz ya TOKyi isteyeceksiniz veya Lalebeyden satlmayan evlerden birini isteyebilirsiniz. dediler. Bir vatanda olarak bunu kabul etmiyorum. Ben devletin kurumu ile sözleme masasna oturmu mukabele imzalamm. Tapulu yerim üzerinde ya ev ya da i yeri verecek. Davamdan vazgeçmiyor, hakkm talep ediyorum.

Covid-19 önlemleri kapsamnda 65 ya üstü olduundan dolay dar çkamadn söyleyen enol, u anda benim hakkm yeniliyor, gasp ediliyor. Ya haddinden dolay dar çkamadmdan hakkm da arayamyorum. Umarmki vicdan sahipleri beni dikkate alarak durumumu deerlendirir. çünkü ben madurum. ifadelerini kulland.

SÖZLEMENN TEK TARAFLI FESHEDLMES DEVLET DEL

Tek tarafl sözlemenin feshedilmesinin devlet ii olmadna vurgu yapan enol, öyle devam etti: çevre ve ehircilik Bakanl ile üslerinden beklentilerim var. Bana göre onlarn burada olanlardan haberleri yoktur ve aldatlyorlar. Onlara, herkes parasn alm, kalan 3-5 kii de ksa sürede ikna edilecek ve Sur berkemale urayacaktr. deniliyor. Ama asl öyle deildir, yanltyorlar. u anda yaklak olarak Sur içinde 500den fazla tek veya hissedarl tapu sahipleri haklarn talep ediyorlar. Kimse devlet kurumlarna yanl bilgi vermesin, hataya sevketmesin.

Sur olaylarndan sonra kendilerinin unutulduunu söyleyen enol, Devlet, her kesime yardm ettii gibi bizlere de evkat ve merhamet elini uzatsn. Sur sakinleri olarak bizlerde bu vatann evlatlaryz, bizlere de baksn. Bizler; ne yiyoruz-içiyoruz, doalgazmz, elektriimiz ve kiramz nereden ödeniyor? Bizi nazar- itibara alsn, insan yerine koysunlar. eklinde konutu.

BAZI ER ODAKLARI YETKLLERE YANLI BLGLER VERYORLAR

Surda yaplan konutlar üzerinde kirli ellerin olduunu iddia eden enol, son olarak unlar söyledi:

Devlet ile olan aramz bozmaya çalan er odaklar vardr. Biz, onlara frsat vermiyoruz. er odaklarna kar devleti uyank olmaya davet ediyorum. Bu er odaklar yanl bilgiler veriyorlar. Mesela Roboski olaynda vatanda katlettiler, faturay da devlete kestiler. Bunu yapanlar devlet içindeki hain yaplard. Dou ve Güneydoudaki köylerde de ayn planlar yapld. imdi de o olaylarn benzerleri deiik sfat ve isimler altnda Surda da planlanyor.

Ana Sayfaya Git