Evliliklerde çatlaklık

Pandemi süreci çiftlerin arasını açtı, tartışmalar eksik kalmadı, uzmanlar çiftleri uyararak gün içerisindeki rutinlerini kendi ilişki dinamiklerine göre belirlemeleri ve uzmanlardan destek almaları gerektiğini söyledi.

Haberler 10.03.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi nedeniyle evde uzun süre vakit geçiren çiftler arasnda anlamazlklar ortaya çkmaya baladn belirten Uzman Psikolojik Danman ve Psikoterapist Hayriye Müjde Erçetin, pandemi döneminde ikili ilikilerin birçou olumsuz iletiim yüzünden ya ayrlkla sonuçlandn ya da doru iletiim teknikleriyle ilikilerin daha da güçlendiini vurgulad. çiftlerin iletiimiyle ilgili gün içerisindeki rutinlerini kendi iliki dinamiklerine göre belirlemeleri gerektiini söyleyen Uzman Hayriye Müjde Erçetin, Korona virüs süreci herkesi etkiledi, geçimsizlik, iddet artt bu süreçte. çünkü kiilerin birbirlerine tahammül etme süreci azald. Duygu sürecimiz, duygularmz kontrol etmemiz, duygularmzla ilgili yaantlarmz genelde sa lobumuzla ilgilidir. Mantksal akl yürütme becerileri sol lobomuzla aktif olur. Bunlar düündüümüz zaman insanlar korona virüs süresince evden darya çkamadklar için veya ev içerisinde yükleri artt için kadnlarn, çünkü çalan kadnlarn ilerini evden yürütmek gibi bir zorunluluu balad. Evden ii yürüttüü zaman ayn zamanda, kadnn ev içerisindeki sorumluluunu da ayn anda yapmas gerekti. Babann yani ein çalma, gergin olma süreci gibi insanlar sorumluklarn yerine getirdiler, ama enerjilerini atabilecekleri imkan, frsat, zaman ve ortam bulamadlar. Dolaysyla beraber yaayan çiftlerin çatmalar da fazla oldu. Kendimizi dearj edebileceimiz, mantksal akl yürütme becerilerimizin aktive olaca sol lobomuz çok fazla devreye giremedi dedi.

SÜREKL DP DBE, YAN YANA, GERGN ARTTIRDI

Uzman Psikolojik Danman ve Psikoterapist Hayriye Müjde Erçetin, çiftlerin bir yl boyunca sürekli dip dibe ve yan yana kalmalar aralarnda özlem hissini azalmasyla beraberinde gerginliklerin baladn vurgulayarak, bu nedenle ayrlklarn bakaldrdn belirtti. Uzman Erçetin, Sürekli dip dibe, yan yana, gerginiz artk. Tüm bunlar ilikileri zedelemeye balyor, tabi çiftler arasnda bu problemler söz konusu olduu gibi, bu süreçte çiftlerin ilikilerinin olumsuz yansmasna sebep olan dier unsurda, çocukla ilgili sorumluluun artmas da olabiliyor. çünkü çocukla ilgili sorumluluk ve görülen davran problemleri de bu süreçte oldukça artmaya balad. Dolaysyla çocuklarda görünen davran problemlerinin artmasyla beraber, elerin bir birini suçlamas, birbirlerine olumsuz ifadeleri de ilikilerini etkilemeye balad. Tüm bunlar ve dediim gibi ayn zamanda sorumluklarn yerine getirilip, ama sorumluluk d enerjimizi atabileceimiz, sinir sistemimizi rahatlatabileceimiz, imkanlarmzn ve ortamlarmzn olmay, kiiler ve çiftler aras ilikileri oldukça olumsuz etkilemeye balad. Birincisi imkanlar dahilinde sevdiimiz eylere, hobilerimize zaman ayrmalyz. Mesela insanlar arkadalaryla görüntülü pazar sohbeti yapmas, ama o süreçte sanki gerçekten dardalarm ve arkadalaryla sohbet ediyormu gibi, o özel alann oluturulabilmesi çok kymetli oluyor. Biz una almtk, ilikilerimizde günün sonunda bir araya gelmeyi ve biraz güne dair sohbet etmeyi, yorgun argn kenara çekilmeyi, evet belki gün içerisinde birbirimizi özlemeyi rutinine almtk. Biz kaç kuaktr bu rutine almken birden her ey tepetaklak oluyor, gün boyu evdeyiz. likilerdeki en temel problemlerden biride, birbirimizin ruhuna temas edemeyiimiz. Gerçekten ne istediimizi, neyi beklediimizi bilmeyiimiz, konuamamak ve iletiim kuramamak gibi bir skntmz var. Bu süreçte birbirimizi anlamaya, tanmaya, beklentilerini görmeye, örenmeye ve bilmeye dair bir frsata çevirebiliriz. Gün içerisindeki rutinlerini kendi iliki dinamiklerine göre belirleyebilirler. Ama en azndan unu kabul etmek gerekir, bu süreçteki zorlanma çok normal. çünkü herkes zorlanyor, herkes için yeni bir durum yaklak bir yldr olan ve kimsenin daha önce rutininde ve argümannda yer almayan durum diye konutu.

UZMANLARDAN DESTEK ALINMASI GEREKYOR

Uzmanlardan destek alnmasnn önemli olduunu belirten Erçetin, Bu süreçte öyle bir durumda söz konusu olmaya balad, psikolojik destek aray da artmaya balad. nsanlar ilikilerine dair zorlamalardan ötürü destek alma arayna girmeye baladlar. Bir yönüyle boanmalarda artmaya balad, aile içi çatmalarn, tartmalarla beraber. Destek araynn artmas da, aslnda insanlarn ilikilerini devam ettirme ve iliki kalitelerini artrmaya yönelik beklentilerinin ve umutlarnn olduuna dair bir mesaj veriyor bize. Bu süreçte hepimiz zorlanabiliriz, bunun için kimi zaman uzman destei almaya ihtiyaç duyabiliriz. liki kalitemizi artrmay istiyorsak, onu devam ettirebilmeliyiz. Bu nedenle kendi ilikilerinin kalitelerini artrmak amacyla kesinlikle uzman destei almalarn tavsiye edebilirim eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git