Ezgilerle inleyecek

"Geçmişin Sesi Amida Konserleri” kapsamında neolitik çağın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Hilar Mağraları'nda 8 Mart dolayısıyla kadınların ezgileri yankılanacak.

Haberler 03.03.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hilar Maalarnda çekimleri yaplan konser hakknda DTSO Genel Sekreter Yardmcs ve Proje Koordinatörü Meryem Özdemir Ok bilgi verdi. Özdemir Ok, konserin Avrupa Birlii Türkiye Delegasyonu tarafndan finanse edildiini, DTSO Kadn Meclisi ve AB Bilgi Merkezi ile ibirlii içinde organize edildiini söyledi.

ZERZEVAN KALES

Ok, daha önce Hasuni Maaralar, Zerzevan Kalesi, Eil Kalesi ve Suriçi Ermeni Kilisesinde düzenlenen konserlerin büyük ilgi gördüünü ve projenin hedeflerine ulatn aktard. Özdemir Ok, Dijital konserler ile temel amacmz kentin tarihi kültürel deerlerinin tantmyd. Tarihi yaplar soyut kültürel deerlerimiz, müzik kültürümüz, ezgilerimiz, stranlar ile aktardmz yaanmlklarmz, yöresel kyafetlerimiz ve enstrümanlarmz ile birlikte tantmak istedik. Her konserde de farkl sanatçlar ile özellikle Kürtçe dilinin zenginliini, Mezopotamya corafyasnn kültürel zenginliini aktarmak istedik. Ermeni Kilisesi ve Hilar Maaralarnda düzenlediimiz konserlerde de farkl dillerden ezgilere yer verdik ve bu corafyann geçmiten bugüne beiklik ettii kültürleri ve bir arada yaayan günümüze kadar var olan deerleri aktarmak istedik. Konserler büyük ilgi gördü. Bu ekilde projeyi tasarlarken ki hedeflerimize ulatmz söyleyebilirim dedi.

KADINLAR GÜNÜYLE

Özdemir Ok, 8 Mart Dünya Kadnlar Günü için organize ettikleri konser için özellikle Hilar Maaralarn seçtiklerini ifade ederek, Ergani çayönü ve Hilar Maaralar ilk budayn ve mercimein yetitirildii, hayvanlarn evcilletirildii ve neolitik dönemin izlerini tayan 10 bin yllk geçmie sahip kentin en önemli tarihi kültürel mekanlarndan biri. Kadn emeinin izlerini tayor. Dolaysyla kadnlarn uygarln ilk ekillendii bu tarihi kültürel mekanda bir araya gelmesi ve bu konseri organize etmesi oldukça anlaml ve deerli diye konutu.

KONSER KADINLARA

Konserin bu serisini tüm kadnlara ithafen gerçekletirdiklerini belirten DTSO Kadn Meclisi Sözcüsü Seda Berekatolu, kadnlarn tarihten günümüze kadar toplumun inasnda önemli rol oynadklarn, ancak günümüzde ciddi eitsizliklerle kar karya olduklarn ve emeklerinin görünür olmadn söyledi. Berekatolu, Günümüzde kadnlarn emei hala görünür deil. Kadna yönelik iddet en temel sorunumuz ve her güne yeni kadn cinayetleri ile uyanyoruz. Kadnlar ekonomik, sosyal ve kültürel alanda yeterince yer alamyor. Bunun önünde oldukça ciddi engeller bulunmakta.

Pandemi döneminde kadn cinayetleri, kadna yönelik iddette ciddi artlar yaand. Kadnlar pandemi nedeni ile ev içinde daha çok i yükü ve psikolojik bask ile kar karya kaldlar. Pandemi koullarnn devam ettii bu dönemde DTSO Kadn Meclisi olarak kadnlara ulaabilmek adna bu konseri organize ettik. Konser için toplumsal cinsiyet eitlii için projeler gelitiren Avrupa Birlii Bilgi Merkezinden destek aldk. Amida Konserlerinin 8 Mart Dünya Kadnlar Günü vesilesiyle düzenlediimiz bu serisini tüm kadnlara adyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git