Fabrika gibi baraj

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 1974'ten bu yana 46 yıldır kesintisiz sürdürdüğü enerji üretimiyle ekonomiye yılda yaklaşık 27 milyar dolar katkı sağladı.

Haberler 28.08.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle- Frat havzasndan beslenen Frat Nehri üzerindeki Atatürk, Karakaya, Birecik ve Karkam barajlar, enerji üretimi ve tarmsal sulamayla ülke ve yöre ekonomisine önemli katk sunuyor.

Bunlar arasnda yer alan ve hizmete girdii 27 Austos 1974te Türkiyenin en büyük baraj olan Keban HES, o tarihten bu yana yaklak 270 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekletirdi.

UZUNLUU 125 KLOMETRE

675 kilometrekare büyüklüündeki Keban Baraj Gölü, Atatürk Baraj Gölünden sonra Türkiyenin en büyük yapay gölü olma niteliini koruyor. Doal göllerle bir arada sralandnda Van, Tuz ve Atatürk Baraj Gölünün ardndan 4. srada yer alan Keban Baraj Gölünün, Murat Nehri vadisi boyunca uzunluu 125 kilometreye ulayor.

Enerji açsndan Türkiyenin ilk dev yatrmlarndan olan ve 1965 ylnda yapmna balanan Keban HESin 1974 ylnda ilk 4 büyük tribünü, 1981 ylnda da dier 4 türbini devreye girdi.

Toplam kurulu gücü 1330 megavat olan barajn halihazrda yllk elektrik üretimi yaklak 6 milyar kilovatsaati buluyor.

Keban Baraj, 1 milyon 824 bin konutun ihtiyacn tek bana karlayan elektrik üretimiyle ülke ekonomisine ylda yaklak 27 milyar dolar katk salyor.

TÜRK MÜHENDSLNN ORTAYA KOYDUU LK DEV BARAJ

Kurulduunda Türkiyede üretilen elektriin yüzde 20sini tek bana karlayan Keban Baraj, 1950lerde Hirfanl ve Saryar barajlaryla büyük baraj inaat tecrübesini kazanm Türk mühendisliinin ortaya koyduu ilk dev tesis oldu.

Baraj bir yandan elektrik enerjisi üretirken bir yandan da göl çevresinde oluan mesire alanlaryla bölgede sosyal hayata katkda bulundu, salad balk avcl imkanyla alternatif bir gelir imkan sundu. Baraj, günümüzde enerji üretiminin yan sra kültürel ve turizme katks, tarmda sulama ve son yllarda ortaya çkan balk üretimiyle de ekonomiye önemli katma deer salamaya devam ediyor.

YAPIM AAMASI RESMLERLE KAYIT ALTINA ALINDI

Bu arada, Devlet Su leri (DS), söz konusu baraj inaatnn 1966-1974 yllar arasnda yapm çalmalarn fotoraflarla kayt altna ald.

Fotoraflarda inaattaki büyük i makinelerinin o zaman Elaz il merkezinde faytonlarn yanndan geçii, Elazllarn i makinelerini ilgiyle izleyii, yapm için kurulan beton santrali, sondaj ve patlatma çalmalaryla yklan eski Frat Köprüsü de yer alyor.

Resimlerde ayrca barajn tamamlanmasnn ardndan oluan gölde o dönem baraj inaatnda çalan yabanc içilerin su sporlar faaliyetleri de bulunurken, baraj inaatnda hayatn kaybeden içilerin hatralar, isimlerinin yazl olduu bent duvar üstünde yaplan antla yaatlyor.

Ana Sayfaya Git