Fabrika gibi okul

Diyarbakırlı öğrenciler, Türkiye'deki okullar için sıra, masa ve dolap üretiyor

Haberler 02.04.2021 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Ergani ilçesindeki ehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örencilerinin ürettii masa, sra ve dolaplar, Türkiyenin dört bir yanndaki okullarn ihtiyacn karlyor.

Büro takmlar, z-kütüphane ve beceri tasarm atölyeleri malzemeleri ile kent mobilyalar da hazrlanan, adeta fabrika gibi üretim yaplan lisede, bu yl 10 milyon lira ciro hedefiyle hummal çalma yürütülüyor.

Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdulselam Öztürk, AA muhabirine, okulda örencilerin ahap, metal ve biliim teknolojileri üzerine üretim yaptn, yaklak 35 örencinin bu alanda faaliyet gösterdiini söyledi.

Örencilerin üretim yaparken bir yandan da aylk ortalama 1500 ile 2 bin 500 lira gelir saladn dile getiren Öztürk, okulun i güvenlii belgesinin de bulunduunu belirtti.

Öztürk, örencilerin sosyal projelerde de yer aldn, ekonomik açdan dezavantajl aileleri ziyaret edip evlerin onarm ve bakmn yaptklarn bildirdi.

Akll tahtalarn bakm ve onarmlarnn meslek liselerine verildiini anlatan Öztürk, Bu iin verildii okullardan biri de ehit Lütfü Gün Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Diyarbakrda 8 bin akll tahta mevcut. Bunlarn 5 bininin okulumuz tarafndan bakm ve onarmlar yaplacak. dedi.

Geçen yl 1 milyon 250 bin lira olan cironun, bu sene u ana kadar 5 milyon 200 bin lira olarak gerçekletiini dile getiren Öztürk, Okulumuz Türkiyenin sayl okullar arasnda. Yaptklar üretimle ülkemize, ilimize ve ilçemize katma deer salyorlar. diye konutu.

ÜRETM KAPASTES AçISINDAN çOK Y DURUMDAYIZ

Okul müdürü Mehmet Nur Karagöz de okulda yaklak 3 yldr döner sermaye iletmesini faaliyete geçirdiklerini, bunu örencilerin teorik aldklar eitimi, seri üretime dönük beceri kazanmalarn salamak amacyla yaptklarn bildirdi.

Bu sayede örencilere ekonomik katk, ülke ve ilçe ekonomisine katma deer salandn dile getiren Karagöz, Bu yl 10 milyon lira olarak belirlediimiz hedefimizin yl sonuna kadar yüzde 90n gerçekletireceimize inanyorum. eklinde konutu.

Karagöz, öretmenler, teknisyenler ve örencilerin ciddi ekilde üretimde yer aldn, mezun örencilerin de piyasa için yetimi eleman nitelii kazandn kaydetti.

Diyarbakrdaki baz firmalarn kendileriyle iletiime geçerek mezun örencileri istihdam etmek için talepte bulunduunu anlatan Karagöz, bunun sevindirici olduunu, Kaymakamlk ile l ve lçe Milli Eitim müdürlüklerinin katklaryla güzel çalmalar yaptklarn bildirdi.

Geçen yl 10 bin takm sra ve masa, 800 dolap ürettik. Bu ürünleri Edirne, stanbul, Ankara, zmir, Trabzon, Mersin, Konya, Aydn, Antalya ve Düzceye gönderdik. diyen Karagöz, bu yl da Türkiyenin farkl illerine ürün göndermeye devam edeceklerini belirtti.

Karagöz, örencilerin yaptklar üretimle öz güvenlerinin gelitiine iaret ederek, Üretim kapasitesi açsndan çok iyi durumdayz. ifadesini kulland.

Kaymakamlk tarafndan belirlenen dar gelirli aileleri ziyaret eden öretmen ve örencilerin, evlerin ihtiyaçlarn gidermeye çaltn anlatan Karagöz, bugüne kadar 4 ailenin yaam alanlarnn daha kaliteli hale getirildiini, köy okullarna da destek vereceklerini kaydetti.

ÖRENCLER PORTEKZ VE TALYAYA GDECEK

Karagöz, bu yl Erasmus projelerinin kabul edildiini söyledi.

Proje kapsamnda Mobilya Bölümünden 9 örenci ve 3 öretmenin Portekiz, Metal Bölümünden 9 örenci ve 3 öretmenin de talyaya gideceini ifade eden Karagöz, öretmen ve örencilerin alanlarnda 3 haftalk staj programna katlacan söyledi.

OKURKEN ÜRETMEK GERçEKTEN çOK GÜZEL

Okulda üretim yapan örencilerden Rabia Korkmaz, kazancyla aile bütçesine katk sunduunu, ileride iç mimar olmak istediini belirterek, Bu yata üretim yapmak ve para kazanmak güzel. Kendimi mutlu hissediyorum. dedi.

Kadir Duru ise Mobilya ve ç Mekan Tasarm Bölümünde okuduunu, üretime katlmaktan memnun olduunu anlatarak, Okurken üretmek çok güzel. Gelecek için bize çok faydal olacak. Ailemize de destek oluyoruz. Örenciyken para kazanmak güzel bir duygu. Ailemize yük olmuyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git