Facia her an yaşanabilir

Çermik ilçesinde, park yapılacak bölgedeki tarihi kaleden kopan kayalar, bir mahalleye etkisi altına aldı. Kale eteğindeki mahalle olası bir faciayla yüz yüze gelirken, 40'a yakın evin boşaltılması istendi.

Haberler 06.03.2019 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Son günlerde ad ilçe Kaymakam Nazl Demirin uygulamalar ve lçe Savcsnn 14 öretmeni maç saati anlamazlyla keyfi olarak gözaltna aldrma skandallaryla gündeme gelen Diyarbakrn çermik ilçesi bu kez, olas bir faciayla yüz yüze geldi. çermik ilçesindeki tarihi kalenin bir bölümünde yklma ve çatlaklar meydana gelmesi, kale eteindeki 40 evi etkisi altna ald. Mahalle sakinleri, tedbir amaçl evlerini tahliye etmeye balarken, nereye gideceklerini ise kara kara düünmeye balad.

BELEDYE PARK YAPACAKTI

Tarihi çermik Kalesinin baz bölümlerinde, belediye tarafndan park yapm srasnda çatlaklar olutu, bir bölümünde de yklma meydana geldi. Yklma ve çatlaklarn, i makinelerinin, kalenin önündeki dev kayalar krmas sonucu oluan sarsntdan olutuu tahmin ediliyor. Mahalle sakinleri, korku dolu anlarla evlerini boaltmaya balad. Mahalle sakinleri bölgeye park yaplmasna kar olduklarn belirtirken, evlerinde diken üstünde kaldklarn kaydetti. Can güvenliklerinin olmadn kaydeden mahalle sakinleri, yetkililerden sorunun çözülmesini istedi.

MAHALLE MUHTARI KONUTU

çatlaklar olumasyla parkta çalmalar durdurulurken, Kale Mahallesi Muhtar Abdullah Karaba, gerekli önlemlerin alnmas için çarda bulunarak, yala birlikte çatlak oluan alann çökebileceini söyledi. Muhtar Karaba, hayvanlarn otlatmak için çermik Kalesine çkan çobanlarn oluan çatla görmesi üzerine kendisine haber verdiini ifade ederek, durumu güvenlik güçlerine bildirdiini kaydetti. Polis ekipleri bölgeye gelerek eritler çekip, park yapm alanna girileri yasakladn ve aada bulunan evlerin sahiplerini de uyardklarn bildiren Muhtar Karaba, öyle konutu:

Kaleye çkarak oluan çatlaklar yerinde gördüm. Gerekli önlemler ivedilikle alnmal. Bir felaketin yaanmamas için çalmalar hemen balatlmal. Parkn yapld alann hemen altnda onlarca ev var. Yalar ile birlikte çatlak oluan alanlar çökebilir. imdilik çalmalar durmu. lgililere durumu bildirdik.

Uyuyamyoruz, evleri boalttk

Mahalle sakinlerinden Melihan Alpaslan ise iki günden beri uyuyamadklarn kaydetti. Alpaslan, Dün akam büyük sarsnt oldu, deprem olduunu zannettik. Darya kaçtmzda dalar hep aaya geldi. Evler hep boaltld, gece yatamyoruz. Can güvenliimiz yok korkuyoruz diye konutu.

Korkulacak hiçbir ey yok

çermik lçe Belediyesinde görevli inaat mühendisi Hayrullah çelik, konuyla ilgili yapt açklamada bütün güvenlik önlemini aldklarn, çöken kayalarn herhangi bir tehlike olmadn söyledi. çelik, unlar söyledi:

Kale da eteinde park çalmamz mevcuttur. Bu alanda yaplan çalmalar esnasnda, kayada oluabilecek devrilmelere kar, üst ksmda teraslama yaptk. Mevcut alanda amaç yukarda çatlayan kayalarn devrilme riski bulunduundan dolay, devrildiinde mevcut teraslama ksmna dümesi. Buradaki kaya ksmlarnda mevcut çatlaklar bulunuyordu. Buradaki çalmann temel sebebi kayada oluan çatlaklklarn önlemini alabilmek mevcut ksmna istinat duvarlar yapabilmek amacyla burada proje hazrland. Beklediimiz gibi dün gece kayalarda devrilme oldu, önlemini almtk mevcutta olduu gibi teraslama önlemini alnmt. Herhangi bir sknt bulunmamaktadr, bundan sonraki çalmalarmz da da mevcut alanda istinat duvarlarmz yapp daha hzl bir ekilde mevcut park alann vatandalara kazandrmak.

40 EV TAHLYE EDLECEK

çermik Belediyesi, kalenin alt bölgesinde 40 evin boaltlmas için karar alndn duyurdu. çermik Belediye Bakan ehmus Karamehmetolu, gerekli tedbirlerin alndn ifade ederek, Park yapmnda artan yarlar neticesinde topran yumuamas nedeniyle böyle bir durum ortaya çkt. Gerekli tedbirleri aldk, çok ükür hiçbir vatandamzn burnu kanamad. Evler için boaltma talimat verdik, vatandalarmz madur olmamas için kiralarn, ihtiyaçlarn belediye olarak üstleneceiz. Güvenlii en üst seviyeye çkarp çalmalara öyle devam edilecek. Vatandalardan ricam provokasyona izin vermemeleridir diye konutu.

Ana Sayfaya Git