Fahiş fiyat fırsatçılığı

Diyarbakır'da iş yeri ve konut kiralarında "fahiş artış" kiracıları mağdur etmeye devam ediyor. Denetleme mekanizmasının yokluğu firsatçılara iştah kabartırken, yeni imar alanlarının açılması istendi.

Haberler 25.09.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda fahi rakamlara ulaan i yeri ve konut kiralarndaki art, kiraclar zor durumda brakyor.

Göç, tayin, üniversitelerin açlmas gibi nedenlerle kentte artan konut talebi üzerine kiralarda bölgesel bazda büyük art oluyor. Yasal orann çok üzerinde kira art uygulamas, tüketiciyi zorluyor.

KENTTE KRALAR ASGAR ÜCRETN ÜSTÜNE çIKMITIR

Diyarbakr Emlak Komisyoncular ve Müavirleri Dernei Bakan Mustafa Koç, inaat yapmnda kullanlan malzeme fiyatndaki artn konut fiyatlarnda da arta neden olduunu söyledi.

Koç, yeni imar çalmalarnn hzl bir ekilde yaplarak skm imar plan dna çklmas gerektiini dile getirerek, konut fiyatlarndaki arttan kiralk daire fiyatlarnn da çok ciddi etkilendiini belirtti.

Konutu 1 milyon liradan fazlaya alan yatrmc bunu 4 bin 500 lirann altnda kiraya vermemekte. diyen Koç, konut fiyatlarnda düü olursa bunun zincirleme olarak kiralara da yansyacan aktard.

Koç, Kentte kiralar asgari ücretin üstüne çkmtr. Devletin belirledii oran dikkate almadan kafalarna göre art yapyorlar. Devletin belirledii yüzde 15,78dir. Ancak hiç kimse bunu dikkate almyor. u anda Diyarbakrda 15-20 bin konut aç var. dedi.

Gayrimenkul yatrm danman Enes Akdemir, son zamanlarda vatandalarn kira artlaryla ilgili ikayetlerinin olduunu belirtti.

Kentte yeni imar alanlarnn açlmamas ve yeni konutlarn yaplmamas nedeniyle ciddi manada arz problemi yaanyor. Buna bal olarak konut fiyatlarnn da yükselmesiyle vatandalarn kiralk dairelere yönelmesi sonucu kira artlarn görmekteyiz. Üniversitelerin yüz yüze eitime açlmasyla da ciddi manada talep olutu. ifadelerini kullanan Akdemir, bunun da konut kiralarna yansdn aktard.

Akdemir, Ciddi manada konutlarn kira fiyatlarnn yükseldiini, olmas gereken deerden yüksek olduunu görmekteyiz. Geçen yl 1000 liraya kiralanan ev 2 bin liraya kadar kiraya veriliyor. Yüzde 100 art görüyoruz. Bu da ciddi manada kiralk ev arayan vatandalar madur etmekte. Konut fiyatlarna bal iyerlerinde de kiralarn arttn görüyoruz. Bu konuda herkesi vicdanl olmaya davet ediyorum. diye konutu.

Kira fiyatlarnda yaanan bu oranlardaki artn kabul edilemez olduunu dile getiren Akdemir, Bu sene ehrimize dardan gelen, ev kiralamak isteyen bütün örencilerden firma olarak emlak komisyon ücreti almamay kararlatrdk. Ciddi manada artan kira oran var. nsanlar daha fazla madur etmek istemedik. Kira fiyatlarndaki arttan dolay frsatçlara adeta gün dodu. Baz mülk sahipleri eski kiracs için de kira bedelini yüksek oranda artrmak istiyor veya evden çkarmakla tehdit ediyor. ifadelerini kulland.

ÖNLEM ALINMAZSA ÖNÜMÜZDEK DÖNEMDE DE KRALARIN ARTMAMASI çN HçBR ENGEL YOK

Gayrimenkul danman Mehmet Emin Özer, 1000 lira olan i yeri kirasnn 2 ylda 3 bin liraya çkmasnn esnaf zorladn belirtti.

Pandemide baz esnaf dükkan kapatt. Esnafa yardmc olmamz lazm. imdi önlem alnmazsa önümüzdeki dönemde de kiralarn artmamas için hiçbir engel yok. diyen Özer, bunun arz ve talep meselesi olduunu kaydetti.

Özer, Ev ve i yeri kiralar ciddi bir ekilde artyor. Halk olarak birbirimize yardmc olmamz lazm. Devletimiz ve milletimiz bu konuda elini tan altna koysun, insanlar daha fazla zor durumda kalmasn. eklinde konutu.

MÜLK SAHB KRAYA YÜZDE 100 ZAM YAPMAK STYOR

yeri kiracs iyar Karaduman, salgn sürecinde tedbirler nedeniyle dükkann kapal olmasna ramen kira ödediklerini, kiralardaki artn kendilerini olumsuz etkilediini söyledi.

Karaduman, Mülk sahibi kiraya yüzde 100 zam yaparak, 10 bin lira olan kiray 20 bin liraya çkarmak istiyor. Kabul etmememiz halinde bizi i yerinden çkarmakla tehdit ediyor. çaresiz durumdayz. Yetkililerin bu duruma bir an önce çare bulmasn istiyoruz. diye konutu.

Korkut Ali Avar da 8 yldr kafeterya ilettiini, bu zamana kadar yllk yüzde 12 zam ile kira bedelinin arttn, bu yl ise artn çok yüksek olduunu belirtti.

Avar, unlar kaydetti: Geçen yl 8 bin lira ödüyorduk. Bu yl 13 bine çkartld. Sözlememiz olmasna ramen bu zam yapld. Dükkan sahibi inize gelirse kalrsnz, yoksa çkarsnz. diyerek tehdit etti. Buraya 400 bin lira masraf yaptk. Paramzn çöpe gitmemesi için bir ey diyemiyoruz.

Ana Sayfaya Git