Fahiş kiralar fren tutmuyor

Diyarbakır'da Kurban Bayramı öncesi bin 500 ile bin 600 TL arasında kiralanan daireler, tayin ve üniversite öğrencilerinin geleceği dönemle birlikte, fırsatçılar tarafından yüzde 300'e kadar oranla zamlandı.

Haberler 11.08.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Kurban Bayram öncesi kiralk daire fiyatlar tayin, düün ve üniversite örencilerinin gelecei dönemle birlikte frsatçlar tarafndan yüzde 300e varan oranlarla zamland. Özellikle Kayapnar ve Balar ilçelerinde bayram öncesi, bin ile bin 600 TL arasnda kiralanan dairelere, ev sahipleri 4 bin TL kadar ücretler isteyince, kiraclar bütçelerine uygun ev bulmakta zorlanmaya balad.

KONUT KRALARI FRENT TUTMAZ OLDU?

Konut sat fiyatlar da 1 Haziranda Hazine ve Maliye Bakanl tarafndan kamu bankalar ile ortak hazrlanan kredi paketini frsat bilen baz ev sahipleri nedeniyle art gösterdi. Diyarbakr Emlakçlar Dernei Bakan Yardmcs Frat Akçakmak, kentte son 2 haftada kiralk daire fiyatlarnn aniden arttn belirterek, 40 gün önceye kadar daire artlar oldu. 20 gün önce arsa artlar oldu. imdi son 2 haftada yüzde 50-60 bandnda kira artlar oldu. Bu artlardan dolay insanlarmz madur oluyor. Bu dönem tayin ve düün dönemi. Kiraclar ev bulmak istiyor ama onu da bulamyor. Sknt yayorlar dedi.

KRALARDAK DÜÜ çN MAR ALANLARI AçILMALI

Rekabet olumad için fiyatlarn yüksek olduunu ve bu sorunun çözümü için de Diyarbakrda imar alanlar açlmas gerektiini vurgulayan Akçakmak, Bizim yerel yöneticilerimizden ve çevre Bakanlndan talebimiz Balar ilçesi, yeni Baclar dediimiz Nevruz alan, Hashavar taraf, Dokuzçeltik bölgesi, Kayapnar ilçesi Talaytepe ve Yolboyu Mahallesinin imara açlmasdr. Bunlar açlmadndan dolay arsalarn fiyatlar ald ban gidiyor. Daire fiyatlar ve kiralar artt. Böyle olduu zaman, insanlarmz sabit giderleri çoaldndan madur oluyor. Tayinleri çkp kente gelen arkadalar var. Her gün ev aryorlar ama bulamyorlar. nsanlarmz çocuklarn evlendirecekler ama evlendirmeden önce kiralk ev aramaya çkyorlar ama bulamyorlar. Diyarbakrda belli bölgelerde özellikle Balarda 2014 ylnda 400 ile 500 bin TL arasnda sattmz arsalarn dönümü bugün 1,5 milyon TL veya 1 milyon 600 bin lira arasnda deiiyor. Daire fiyatlarnn dengelenebilmesi için bu arttr. Özellikle Yeniehir, Balar ve Kayapnar bölgesinin imara açlmas lazm. Yoksa fiyatlarn dengede olmas mümkün deildir. Daire ve kira fiyatlar da bu ekilde dümez. çünkü frsatçlara gün douyor. Burada rekabet olumadndan dolay frsatçlk douyor. Bu durumda madur olanlar insanlarmz oluyor diye konutu.

BN TLLK DARE 4 BN TLYE YÜKSELD

Emlakç Cezayir Tunçbilek ise, yeni inaatlarn çalmalarnn olmamas nedeniyle kira artlarnn yaandn ve frsatçlarn da kentte bin TLye kiraya verdii daireleri uan 4 bin TLye kadar kiraya verdiini vurgulad. Tunçbilek, Bunlarn nedeni Diyarbakrda imar olmamasdr. Balar, Kayapnar ve Yeniehir bölgesinin imara açlmamasndan dolay kira art baz yerlerde yüzde 300 dolaylarnda oldu. Tayini çkan memurlar geldi. u an ilçelerde ev bulmaya çalyorlar. Aldklar maa belli. Diyarbakrda kiralk daire fiyatlarnn gelen memur arkadalara hiçbir faydas yok. Asker ve polis evsiz, Diyarbakrda lojman sknts da var. Ben emlakç olarak ev sahiplerinden 2 aydr kiralk ev bulamyorum. Arkadalarmza veya dostlarmza memnun edici ev bulamyoruz. Bin TL olan kira 3 bin veya 4 bin TL civarnda. Yeni yaplan sitelerde ve 75 metrelik yolda 4 bin 500 TL isteyen siteler var dedi.

MADURUZ, DARE BULAMIYORUZ

Kiralk daire arayan Süleyman Ersan ise, bir türlü istedii daireyi bulamadn dile getirerek, Bin 500 liralk daireye 2 bin 500 lira diyorlar. Bin TLlik daireye 3 bin TL söylüyorlar. Yani artk kafam durdu. u an her tarafa bakyoruz ve bir türlü daire bulamyoruz. Maduruz ve birileri buna el atmal. Bir eyler yapmas lazm. nsanlar kafasna göre fiyat veriyor. Rica ediyorum, bundan kim sorumluysa bunlarn üstünde dursun. nsanlar madur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git