Faili meçhul bırakılmadı!

Soruşturma birimlerinden gelen deliller, müdürlük bünyesindeki laboratuvarlarda uzmanlarca son teknolojik cihazlarla inceleniyor.

Haberler 12.05.2022 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüü bünyesindeki laboratuvarlarda, soruturma birimlerinden gelen bulgular son teknolojik cihazlarla incelenerek faili meçhul olaylarn aydnlatlmasna katk sunuluyor.

Emniyet Genel Müdürlüü Kriminal Daire Bakanlna bal olarak, Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesinde hizmet veren laboratuvar bünyesinde Antropoloji, Balistik, Belge, Kimyasal, z ve Biyolojik nceleme ube müdürlükleri bulunuyor.

Avrupann en büyük kriminal laboratuvarlar arasnda olan laboratuvar, Diyarbakr, Gaziantep, Malatya, Elaz, anlurfa, Batman, Adyaman, Tunceli, Mardin, Siirt, rnak, Bitlis, Hakkari, Bingöl ve Mu olmak üzere 15 ehre hizmet veriyor.

Diyarbakr Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürü Ali Baykal, AA muhabirine, Kriminal Daire Bakanl bünyesindeki 10 bölge laboratuvarndan biri olan Diyarbakr Bölge Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüünde delilden faile ulama ilkesi çerçevesinde, uluslararas standart ve kalitede, insan haklarna saygl ekilde hizmet verilmesinin faaliyetlerinin temelini oluturduunu söyledi.

- Geçen yl 320 bin bulgu incelendi

Laboratuvar müdürlüünün hizmet verdii 16 inceleme metodunun ISO 17025 kalite standardna uygunluunun Türk Akreditasyon Kurumunca onaylandn ifade eden Baykal, unlar kaydetti:

2021 ylnda bilimsel ve güvenilir yöntemlerle, 320 bin bulgu incelenerek, 880 bin analiz gerçekletirilmi 47 bin 876 uzmanlk raporu düzenlenmitir. çileri Bakanmzn ve Genel Müdürümüzün destekleriyle 2020 nisan aynda DNA veri arivlerinin, 2020 ekim aynda ise silah kovan görüntü analiz ve tanma sistemlerinin (Balistika) entegrasyonu, Emniyet Genel Müdürlüü ve Jandarma Genel Komutanl arasnda imzalanan protokoller çerçevesinde tamamland. Bu entegrasyon ile ilk aamada DNA veri arivlerinde 22 binden fazla eleme tespit edilmi, Balistika sisteminde ise 27 binden fazla olayn birbiri ile irtibat salanarak ilgili soruturma birimleri bilgilendirilmitir. ncelenen bir silaha ait kovann veya bir sigaradan elde edilen DNA profilinin ariv taramas anlk olarak gerçekletirilmektedir. Laboratuvarmzda yaplan tüm çalmalarn temelinde karlatrma ve mukayese faaliyetleri bulunmaktadr.

Birimler ve yaptklar çalmalarla ilgili bilgi veren Baykal, 81 ile hizmet veren Antropolojik nceleme ube Müdürlüünde kimlii belirsiz cesetler ve kaybolan kiilere yönelik iskelet incelemeleri, adli yalandrma ve yeniden yüzlendirme çalmalarnn yürütüldüünü anlatt.

Balistik nceleme ube Müdürlüü Laboratuvarnda ateli ve atesiz silahlarn kart olaylara ait bulgularn adli balistik analiz metotlar kullanlarak incelendiini belirten Baykal, Balistika sistemi ile faili meçhul ariv karlatrmas yaplarak bulgular arasnda irtibatn kurulduunu ve bu sistemin TÜBTAK ve adli balistik uzmanlarnca ortak gelitirilmi yerli bir sistem olduunu kaydetti.

Belge nceleme ube Müdürlüümüzde, çek, senet gibi deerli belgeler ile kimlik ve pasaport gibi resmi nitelii olan belgelerin orijinallii, belge üzerindeki el yazs ve imzalarn aidiyeti incelenerek uzmanlk raporu hazrlanmaktadr. diyen Baykal, Biyolojik nceleme ube Müdürlüünde de olay yerinde bulunan ve üpheli kii ya da olayn madurlarndan alnan biyolojik örneklerden, analizler neticesinde her bir birey için esiz olan DNA profilinin elde edildiini söyledi.

Baykal, mevcut veya geçmi suçlar ile balantsnn olup olmadna dair incelemeler yaplp uzmanlk raporu düzenlendiini dile getirerek, adli DNA analizleri ile sadece kimliklendirmeye yönelik moleküler genetik incelemeler yapldn, bu amaç dnda analiz yaplmadn belirtti.

z inceleme bürosuna gelenler

z nceleme ube Müdürlüünde de suça konu olan alet izlerinin, araç lastik ve ayakkab izlerinin, araç tescil plakalar üzerindeki mühür izlerinin ve motorlu araçlarla silahlar üzerinde bulunan tanmlayc seri numaralarnn bilimsel yöntemlerle incelenerek uzmanlk raporu hazrlandn anlatan Baykal, Kimyasal nceleme ube Müdürlüünde ise uyuturucu maddelerin miktar ve tür analizi, patlayc maddeler ile ilgili analizler, yanc madde ve yangn kalntlar analizi, at artklar ve giysiler üzerinde at mesafesi tayini ile boya ve lif karlatrma analizlerinin yapldn belirtti.

Ali Baykal, Delile olan güven, devlete olan güvendir. iaryla hizmet verdiklerini belirterek Bugüne kadar faili meçhul kalm olaylarn aydnlatlmasna önemli katkda bulunmann hakl gururunu yayoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git