Faiz Ve Kredi Krizi Büyüttü

Diyarbakır'da iş çevreleri, bankaların faiz ve kredi uygulamalarına tepki gösterdi. Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'deki krizin çözülemeyecek bir kriz olmadığını ama bankaların yaptığı uygulamaların bunu zorlaştırdığını ifade etti. Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Reyhan Aktar ise bankaların uygulamalarının işverenleri illegal yollara ittiğine de dikkat çekti.

Haberler 08.10.2018 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda i çevreleri, bankalarn faiz ve kredi uygulamalarna tepki gösterdi. Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Mehmet Kaya, Türkiyedeki krizin çözülemeyecek bir kriz olmadn ama bankalarn yapt uygulamalarn bunu zorlatrdn ifade etti. Diyarbakr Kadnlar Dernei (DKAD) Bakan Reyhan Aktar ise bankalarn uygulamalarnn iverenleri illegal yollara ittiine de dikkat çekti.

Diyarbakrda i çevreleri, bankalarn kredi ve yüksek faiz uygulamalarnn yatrmclar ciddi skntlara soktuuna dikkat çekti. Kentte, kredi borcunu kapatan iverene bile yeniden kredi verilmedii ileri sürüldü. Konuyla ilgili hlas Haber Ajansna (HA) açklamalarda bulunan DTSO Bakan Mehmet Kaya, ülkenin içinde bulunduu ekonomik krizin çözülemeyecek bir kriz olmadn ama bankalarn yapt uygulamalarn bunu zorlatrdn ifade etti.

Bankalarn kredi ve faiz oran

Kaya, Bunu amann yöntemi birbirimizin omuzuna basarak, birilerini iterek veya batrarak deil aslnda tam tersi birbirimizin elinden tutarak nasl çözebiliriz olmal. Maalesef bölgedeki bankalarn uygulamasna baktmz zaman tam da dediimiz ölçekte omuza basarak krizden çkmaya çalan bir bankaclk sektörü var. Maalesef bu yanl bir durum. çünkü tamamen kredileri kapatm durumdalar. Faiz oranlar gerçek anlamda tefeci faizinin üzerine çkm durumda ve insanlar küçük açk hesaplarn kapatmak için bile bankadan kredi kullanamaz durumda. Bu tamamen kendimi kurtaraym, kendimle ilgili hiçbir risk oluturmayaym. Gerisi ne olursa olsun düüncesi. Aslnda bugün bankaclk, i sektörü, hükümet ve kamu kurumlar ibirlii halinde bu iin üstesinden gelmeye çalmazsak kesinlikle hiçbirimizin tek bana bu süreçten karl olarak çkma ans yok. Onun için biz burada bankaclarn yapt uygulama konusunda kamuoyunu duyarl hale getirmeye çalyoruz dedi.

Bu gemiyi birlikte kurtaracaz

DTSO Bakan Kaya, i insanlarnn büyük bir ksmnn u an ki süreçten çok rahatlkla çkabilecek bir durumda olduunu ama bu uygulamalarn onlar süreç içerisinde batacak duruma getireceini vurgulayarak, Biz birlikte bu gemiyi kurtaracaz. Baka ansmz yok. insanlarmzn bankalarda hazr kullanlabilir kredi bohçalar var. Yani kapattklar için açk kalan krediler ama imdi bankalar bunu kullandrmyor. u da bir gerçek ki hiç kimse öz kaynaklar ile bu süreci götüremez. Evet faiz oran yükselmi olabilir ama siz kalkp faiz oranlarn bir yerde mevduat topladnz puann iki kat kadar faiz oran yanstrsanz ve art kredi kullandrmadnz noktada bu, Benden alma, git tefeciden al demektir. Hiçbir insan tefeciyle ticaret yapmak istemez ama bankalarn bu uygulamas tamamen tefeciye yönlendirmektir ki tefeciye bulaan bir insann o ticareti yapma olana yoktur diye konutu.

verenler illegal yollara itiliyor

Diyarbakr Kadnlar Dernei (DKAD) Bakan Reyhan Aktar da bankalarn yapt uygulamalarn iverenleri illegal yollara ittiine dikkat çekerek, unlar kaydetti:

Hem bölgede hem de Türkiye genelinde bankaclarn iverenlere gerek kredilerini erken kapatmaya yönelik zorlamalar gerekse yeni açm olduklar kredilerde piyasalarda karlanamayacak oranda bir faiz oran belirlemi olmalar ciddi anlamda sknt. Bu maalesef iverenlerimizi illegal yollarla bir ekilde finans teminine zorlamakta ve bu da kendilerini toparlamaya zaman veremeden durumun çok daha kötüye gitmesine sebep olmaktadr. Geçtiimiz günlerde Cumhurbakannn da Meclis konumasnda ifade etmi olduu tefecilerle ilgili sorun maalesef içinden geçtiimiz u günlerde kendini biraz daha baskn olarak göstermi durumda. Burada kimi firmalara dolarn artndan kaynakl kendisini etkilemese bile bu olaanüstü durumdan faydalanarak yapm olduu fiyat artlarna müdahale var ise ayn müdahalenin gerek bankaclk sektörüne gerekse piyasada bu ekilde illegal yollarla tefeci olarak ifade ettiimiz kiilere yönelik çok ciddi anlamda çalmalarn olmas gerektiini düünüyorum. Piyasadaki sistem kendini borçlanma üzerine kurmu bir sistem. verenlerimiz borçlanp finansman akyla borçlarn ödüyorlard ama bu yüksek faiz oranlar kredi kullanamamalarna ve ayn zamanda paray çevirememelerine sebep olmakta. te bu durum ivereni iki defa zor durumda brakmaktadr. O yüzden ciddi anlamda piyasada parann dolam ile ilgili yaadmz sknt zincirleme devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git