Fetihle anadolu islamla buluştu

Diyarbakır’ın Fethi’nin 1383’üncü yılı etkinlerine katılan AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, “Diyarbakır Anadolu'nun fethedilmiş ilk İslam beldelerinden birisidir. Ve böylece Anadolu toprakları Müslüman milletimize kapıları açılmıştır. Bu vesileyle bu fethi gerçekleştiren İyaz bin Ganem komutasındaki bütün sahabe-i kiramı o ordunun çok değerli fetih ordusunun mensuplarına rahmet diliyoruz” dedi.

Haberler 28.05.2022 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Fethinin 1383üncü yl etkinlikleri kapsamnda, Fetih Camisinden, sahabe kabrinin bulunduu Hazreti Süleyman Camiine yürüyü düzenlendi. Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin Fetih Haftas etkinlikleri kapsamnda yaplan salavatl ve mealeli yürüyüe AK Parti Genel Bakan Vekili Numan Kurtulmu, Vali Ali hsan Su, AK Parti Diyarbakr milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal, DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Fuat Güney, siyasi parti, sivil toplum kurulular temsilcileri ve vatandalar katld.

TEKBR VE SALAVATLARA

Halk slam ordusunun karargahn kurduu Dicle Üniversitesi kampüsündeki Fetih Camisinde Fetih Yürüyüü nedeniyle bir araya geldi. Tekbir ve salavatlarla, fetihte ehit olan sahabenin kabrinin bulunduu çkaledeki Hazreti Süleyman Camiine kadar gerçekletirilen yürüyüte, 100 genç ellerinde bayrak ve mealelerle kortej oluturdu. Hazreti Süleyman Camisinde klnan sabah namaznn ardndan ehit sahabeler için Kuran- Kerim okundu ve dua edildi.

MEDENYET EHR DYARBAKIR

Burada konuan AK Parti Genel Bakan Vekili Numan Kurtulmu, tarihi bir yl dönümüne burada denk geldiklerini söyledi. Kurtulmu, Güzel bir yürüyü, fetih yürüyüü gerçekletirildi. Her eyden evvel bu yürüyüün inallah yllar içerisinde geleneksel bir hale gelmesini, bütün Diyarbakr ve hatta Türkiyenin bu yürüyüten haberdar olmasn temenni ederim. Bu topraklar Anadolu topraklar, slam ruhuyla yorulmu olan topraklardr. Hazreti peygamber efendimizden sadece yedi sene sonra, yani vefatndan yedi sene sonra Diyarbakr Anadolunun fethedilmi ilk slam beldelerinden birisidir. Ve böylece Anadolu topraklar Müslüman milletimize kaplar açlmtr. Bu vesileyle bu fethi gerçekletiren yaz bin Ganem komutasndaki bütün sahabe-i kiram o ordunun çok deerli fetih ordusunun mensuplarna rahmet diliyoruz. Burada güzel bir duayla, anmayla onlar andk. Aslnda Diyarbakr mübarek bir ehir, u dolatmz yerler, yürüdüümüz yollar, ehrin içerisinde dolatmz her yerde kim bilir hangi sahabenin yani hangi yol arkadann ayak izleri vardr. Kim bilir hangi Allah dostunun, hangi köe banda kiminle selamlamas vaki olmutur. Dolaysyla Diyarbakra her geldiimizde bu ruhu bir kere daha yayoruz. Mübarek bir ehirdir. Diyarbakr slam dünyasnn Mekkeden, Medineden, Kudüsten sonra en önemli ehirlerinden birisidir. Birlik, beraberlik ruhunun, slam kardeliinin, fetih ruhunun sembolize olduu bizim abidevi ehirlerimizden birisidir.

KARDEYLK VE KIYMET BLMEK

Gönlümüz her zaman bu kardeliin burada kyamete kadar devam etmesini arzuluyor. Bu yürüyü vesilesiyle hem milletimizin burada yaayan halkmzn, bu halkn sembolize etmi olduu kardeliin bir kere daha hatrlanmasna vesile oluyoruz ve ifade ettiim gibi bu topraklarn mayas Müslümanlktr. Bu milletin mayas Müslümanlktr. Müslümanlk mayas üzerinde yeniden birlemek beraber olmak ve gerçekten buradaki büyük medeniyetimizi kyamete kadar ilelebet yaatabilmek hepimizin vazifesidir dedi.

Konumalarn ardndan Kurtulmu ve beraberindekiler, programa katlanlara çorba ikram ederek sohbet etti.

BASINLA BR ARAYA GELD

Fetih Yürüyüüne katldktan sonra partisinin düzenledii Basn Bulumas programna katlan Kurtulmu, NATO ile ilgili, Türkiye olarak biz ittifaklarn ne anlama geldiini, bu ittifaklarn bize hangi sorumluluklar ve hangi imkanlar verdiinin farkndayz ama bu ittifaklarn içerisinde olduumuz müttefiklerimizin de samimi bir ekilde Türkiyeye kar davranmalarn arzu ederiz. NATO üyesi Türkiye uzunca yllardr NATOnun ceremesini çekmi. Yükledii yükleri ve sorumluluklar yerine getirmi bir ülke olarak bu süreç içerisinde Türkiyeye kar birtakm terör örgütlerini destekleyen bir güvenlik emsiyesi olan NATO, ad üstünde bir güvenlik örgütü olmasna ramen Türkiye, güvenlik taleplerini ihmal eden bir anlaya asla müsaade etmez. Bu anlamda özellikle sveçin terör örgütüne vermi olduu destek ortada. Siyasi destekler, lojistik destekler ve belki de istihbari destekler bütün bunlar ortadadr. Bu süreç içerisinde çok mu zordur Türkiyenin güvenlik endielerinin karlanmas? Bu güvenlik endielerinin karlanmas Türkiyenin temel beklentileridir. Türkiye nasl samimi bir ekilde davranyorsa muhataplarmzdan da samimi bir ekilde davranmalarn istemektedir. Bu anlamda sadece görüme süreci içerisinde deil, görüme süreçleri sonrasnda eer bu ülkelerin üyelikleri bir ekilde gerçekleirse ondan sonra sonuna kadar güvenlik garantilerini almadan Türkiye bu ie evet demeyecektir. Tekraren söylüyorum, evet bu süreçlerde birtakm sözler verilebilir. Bu sözleri sonradan unutulmas ya da yerine getirilmemesi ihtimali Türkiye için masada deildir dedi.

SINIR EHRLERMZE DÜEN BOMBALARI VE FÜZELER UNUTMAYIN

Türkiyenin yapm olduu snr ötesi operasyonlarla ilgili konuan Kurtulmu, Türkiyenin ne Suriyenin, ne Irakn, ne de baka bir ülkenin bir gram, bir kar topranda gözü yoktur. Biz Suriyenin de, Irakn da toprak bütünlüünün salanmas için, oralarn terör örgütlerinin cenneti haline gelmesi ve paramparça hale dönütürülmesinin karsndayz. Aslnda bu tutumumuz Suriye yönetiminin ve Irak hükümetlerinin lehine olan bir tutumdur. Oralarda birtakm demokratik deiimleri salamak için yani asrlardr bir arada beraber geçen halklarn arasna fitne fesat sokarak oralar deitirmenin bölgeye büyük bir istikrarszlk getirecei kanaatindeyiz. Türkiye ar bedeller ödeyerek görmütür ki, orada terör örgütlerinin aktif olmas demek, dorudan doruya Türkiyenin terör saldrs demektir. Snr ehirlerimize düen bombalar ve füzeleri unutmayn. Oralardan Türkiyeye girmek isterken yakalanan canl bombaclar unutmaynz. Dolaysyla oralarn Türkiyenin güvenliine, ulusal güvenliine ve Türkiyenin milli bütünlüüne zarar verecek bir fitne yuvas haline gelmesi, bir terör yuvas haline gelmesine Türkiye müsaade etmeyecektir. Oralarn terörden arndrlmas, bizim milli meselemiz olduu gibi Irakn ve Suriyenin de milli meselesidir. O bölgelerde yaayan halkn güvenli bir ekilde geri dönüünü salamak oralarn terör örgütlerinden arndrlarak Suriyeli ya da Irakl kardelerimizin kendi bölgelerinde daha rahat bir ekilde dönmesini arzuluyoruz. u anda elimizdeki rakamlar yaklak 500 bin Suriyeli kardeimizin kurulmu olan güvenli bölgelerde kendi evlerine döndüünü gösteriyor diye konutu.

ORGANZATÖRLER YÜKÜMLÜLÜKLERNE YERNE GETRMED çN KONSERLER PTAL EDLD

ptal edilen konserlerle ilgili de konuan Kurtulmu, belediyelerden gelen bilgilerin organizatörlerin kendi üzerlerine düen yükümlülükleri yerine getirmedikleri için bu konserlerin iptal edildii yönünde olduunu ifade ederek, unlar söyledi:

nsanlar ana dillerinde kendi kültürlerini ifade edebilmeli. nsanlarn Kürtçe ark ve türküleri söyleyebilmelerini öteden beri söylüyoruz. Ana dil ana sütü kadar helaldir. nsanlar kendi ana dilleriyle ortaya koyduklar eserleri dile getirmekte serbesttirler. Bunu kuru bir söz olarak söylemiyoruz. Burada ismi geçen bu sanatçlarmzdan birisi Diyarbakrda 2 gün konser verdi ve bu konserde fevkalade geni kalabalklar tarafndan takip edildi. Yine bundan bir müddet evvel Cumhurbakanmz Batman ziyareti srasnda gençlerle yapt görüme, ki o da çok ksa bir süre önceydi. Orada bir kzmz kalkt gayet güzel, akc bir Kürtçe ile Cumhurbakanmzn önünde meramn anlatt. Kayapnar Belediyesinin yapt etkinlikte ayn ekilde. Dolaysyla bizim insanlarn ana dilleriyle, kendi kültürlerini ifade etmeleri, ark ve türkülerini söyleyebilmeleri, kendi edebiyatlarn, eserlerini ortaya koyabilmeleri, kendi kültürel tarihleriyle bararak oradaki eserlerini gün yüzüne çkarmalar konusunda en ufak bir tereddüdümüz yoktur. Hatta dahasn söyleyeyim bu anlamda insanlarn kendi kültürlerini gelitirmesi için AK Parti hükümetleri bandan beri tevik etmitir. Kürt edebiyatnn önemli eserlerinin Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanl tarafndan baslmasn salayan AK Parti iktidarlardr. TRT Kürdi mikrofonu da önümde duruyor. Buradaki vatandalarmzn kendi ana dillerinde yayna kavumasn salayan AK Parti iktidarlardr. Dolaysyla bu konuda en ufak bir tereddüdümüz veya kategorik olarak kar çkmz söz konusu dahi deildir. Bütün Vatandamzn kendi ana dillerinde türkü, ark söylemelerine kar olmamz asla düünülemez.

Ana Sayfaya Git