Fetih’te Kur’an ziyafeti

Diyarbakır'ın fethinin 1382'nci yıldönümü münasebetiyle Sahabe-Der tarafından "Diyarbakır'ın Fatihlerini Anma ve Anlama Kur-an-ı Kerim Ziyafeti" etkinliği düzenlendi.

Haberler 29.05.2021 - 01:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Peygamberler ve sahabeler ehri Diyarbakrn Mekkenin fethinden ksa bir süre sonra slam ordular tarafndan fethedilmesinin ve slam topraklarna katlmasnn 1382nci yldönümü farkl etkinliklerle kutlanyor.

Sahabe-Der tarafndan Diyarbakrn Sur ilçesinde bulunan Hazreti Süleyman Camii yerlekesinde düzenlenen programa yediden yetmie birçok kii katld.

Sunuculuunu Fatih Tan yapt, Kuran- Kerim tilavetiyle balayan program günün anlam ve önemine binaen yaplan konumalarla devam etti.

selamlama konumasn yapan Sahabe-Der Yönetim Kurulu Üyesi Muttalip Güngen, Buradan ilan ediyoruz ki kutlu Sahabe-i Kiramn bizlere miras brakt bu aziz dava torunlar tarafndan devam ettiriliyor Elhamdülillah. Bu bizim için bir sevinç ve umut kaynadr. Bugün sahabenin mezarlarnn yan banda bu program organize etmek ve böyle bir etkinlikte bulunmak bizim için ereftir. ifadelerini kulland.

1382 YIL ÖNCEK RUH, HALEN AYNI HEYECANLA HAYATTADIR

Sahabenin Müslümanlara brakt miras çok iyi bildiklerini belirten Güngen, Filistinde yaananlara da deinerek Yaadmz tüm meskenler, fetih ruhuyla hep diri olmaldr. Gazzede Müslümanlarn direniine hepimiz ahitlik ettik. Vallahi Filistinli Müslümanlar sahabe gibiydiler. Onlar cihad ederken tüm dünyaya dipdiri olduklarn gösterdiler. Müslümanlara 1382 yl önce üfürülmü ruh, halen ayn heyecanla hayattadr. eklinde konutu.

Diyarbakrn fethini anlama çerçevesinde bir konuma yapan Doktor Sertaç Tekdal, Müslümanlarn bu topraklarda bugün yaayabilme sebebinin slamdan kaynaklanan izzet ve erefin vesilesi olduunu vurgulad.

DYARBAKIRIN FETH SLAMIN ANADOLUYA VE AVRUPAYA ULAMASI çN GERçEKLEEN BR FETHT

Diyarbakr Fethinin sradan bir fetih olmadn söyleyen Tekdal Mekkenin fethinden ve Peygamber Efendimizin vefatndan ksa bir süre sonra gerçekleen Diyarbakrn fethi slamn Anadoluya ve Avrupaya ulamas için gerçekleen bir fetihti. Dolaysyla bu fetih küçük ve basit bir fetih deildir. Gerçekleen bu fetih özellikle bölgemiz içinde önem arz ediyor. dedi.

Bölgede yaayan Kürtlerin fetihten önceki hayatna deinen Tekdal slam ve slam ordular bu corafyaya gelerek halkn huzurunu kaçrp katliamlar gerçekletirdii yönünde iftiralar var. slam öncesi bu corafyada yaayanlar Bizans ve Sasanilerin saldrsna maruz kalyordu. B burada yaayan çou Kürt olan halk, bu iki süper gücün arasnda hep ezilip hor görüldüler ve katledildiler. ifadelerini kulland.

slam öncesi bölge halknn yaad zulüm ve katliamlara ilikin bilgiler aktaran Tekdal slam öncesi halka zulüm eden Sasani Kisras birinci Kavat ahlakszlyla mehurdu. Hatta kz kardeiyle evlenecek kadar ahlakszd. Bu yüzden halen insanmz ahlaksz olanlara toplum olarak kavat diyoruz. eklinde konutu.

Diyarbakr halk klçla deil, sulh ve gönül rzasyla teslim olup Müslüman oldular

slam öncesi toplumun genel durumunu anlattktan sonra konumasna deva eden Tekdal Kürtler slam öncesi zulüm ve ahlakszlk üzerine yönetiliyordu. Bu insanlar kula deil Allaha kul yapmak için 1382 yl önce yaz Bin Ganem Komutasndaki içinde bine yakn ashabn olduu 8 bin kiilik bir orduyla Hicazdan buralara kadar gelindi. Diyarbakr halk klçla deil, sulh ve gönül rzasyla teslim olup Müslüman oldular. Bu kadar rahat Müslüman olmalar ise çevrede slam Ordular tarafndan fethedilen ehirlerde ki huzura ve karlkl hogörüye ahit olmalarndan kaynaklanyordu. dedi.

Diyarbakrn slamlamasnn klç zoruyla olduunun lanse edilmeye çallmasnn tamamen iftira olduu ve asla kaytlarda böyle bir bilginin yer almadnn altn çizen Tekdal, sadece Bizans ordusunun içinde bulunan baz Kürtler fetih srasndaki çatmalarda öldürülmü olabileceini söyledi.

Evliya çelebinin Diyarbakr için sarf ettii Abdestsiz girilmeyen ehir sözünü hatrlatan Tekdal, Diyarbakrn ezann susmad ehir olduunu belirterek Bizlere düen Ashabn bizlere brakt mirasa sahip çkmaktr. Bizler slama, Kurana, Hazreti Peygambere ve Ashab- Kirama tabi olmakla mükellefiz. Ancak bu ekilde izzetli yaayabiliriz. dedi.

Yaplan konumalarn ardndan birçok hafz ve ilahiyatç tarafndan Kuran- Kerim tilavetleri okunmaya devam eden program, okunan dualarn ardndan sona erdi.

Ana Sayfaya Git