Fırat'ın incisi!

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği topraktan alan karagül, çeşitli alanlarda kullanılmak üzere özenle hasat ediliyor.

Haberler 18.05.2020 - 23:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cittaslow Uluslararas Koordinasyon Komitesinin 2013 ylnda sakin ehir ana dahil ettii Halfeti, tarihi ta evleri ve doal güzellikleriyle bölgenin sakl cenneti olarak nitelendiriliyor.

Yln her döneminde binlerce kiinin ziyaret ettii ilçe, kendine has corafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetien karagül bitkisini de barndryor. Birecik Barajnn suyunun yükselmesiyle bölgede yetime alan azalan karagül, kendine özgü rengi ve kokusunu yetitii topraktan alyor.

Kaymakamlk, Belediye ile lçe Tarm ve Orman Müdürlüü tarafndan geni bir alana yaylmas amacyla üç serada yetitirilen karagül, bu yl da havann snmasyla açarak güzelliini sergiliyor.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) önlemleri nedeniyle esiz simsiyah rengini ve kokusunu sadece bölge halkna gösteren karagül, seralardaki görevliler tarafndan çeitli alanlarda kullanlmas amacyla dallarndan kesilerek hasat edilmeye baland.

KOKULU VE BR O KADAR DA ASL BR BTK

l Tarm ve Orman Müdürü Murat çakmakl, karagülün Halfeti ile özdelemi bir bitki olduunu söyledi.

Yllar önce Birecik Baraj suyunun yükselmesiyle karagül yetitirilen birçok bölgenin su altnda kaldn hatrlatan çakmakl, öyle devam etti:

Tabii karagülü, sakl cennetin, Halfetimizin, sessiz ehrimizin sakl kokusu olarak ifade ediyoruz. Halfeti ile özdelemi, ilkbahar ve sonbaharda açan bir çiçek. lk siyah olarak açyor ve bir süre sonra da rengini koyu krmzya çeviriyor. Ancak bu siyah rengini sadece Halfetide alyor. Baka yerlerde yaplan denemelerde, çalmalarda karagülün siyah açmad ve farkl renk tonlarnda yetitii tespit edildi. Karagül, Halfetinin iklimsel özelliinden, Frat Nehrinin suyundan ve bu bölgenin toprann özelliinden bu siyah renk ve kokusunu almaktadr. Bu üç önemli özellik bir araya geldiinde karagül, siyah olarak kendini göstermektedir. Karagül kokulu ve bir o kadar da asil bir bitki.

Ana Sayfaya Git