Fırıncılar isyanda

Temel tüketim gıdalarındaki fahiş fiyat artışları devam ederken un fiyatlarına sürekli zam yapılması fırıncıların tepkisine neden oldu.

Haberler 23.11.2021 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda bata akaryakt, doalgaz ve elektrik olmak üzere temel tüketim maddelerine yaplan zamlar halk zor durumda brakyor. Zam furyasna un da eklenirken, yl içerisinde una defalarca zam yaplmas dikkat çekti.

Salgn öncesi 110 TLye alnan bir çuval unun fiyat 300 liraya yükseldi. Ekmein ham maddesi olan una son birkaç haftada art arda zam gelmesine tepki gösteren esnaf, un fiyatlarna yaplan zammn önüne geçilmesini istiyor.

çou sektörde olduu gibi un sektöründe de fahi fiyat artnn önüne geçilememesinden yaknan ve bu duruma tepki gösteren frnc esnaf, üst üste una yaplan zamma anlam veremediklerini belirtti.

Un fiyatlarna yaplan zamlarn kendilerini madur ettiini belirten frnc esnaf, daha önce 110-120 liraya aldklar 50 kilogramlk un torbasn u anda 300 liraya aldklarn söyledi.

Dolar kurunun hzl art sonras son 2 haftada un çuvalnn fiyat 300 TLye yükselirken frnclar bir an önce zamlara çözüm bulunmas için yetkililere çarda bulundu.

Ekonomideki kötü gidiat, TLnin hzla deer kaybetmesi her eyden önce vatandan cebine yansyor. Temel gda maddeleri bata olmakla neredeyse her kaleme zam üstüne zam gelirken hem vatanda hem de esnaf gelen bu fahi zamlar karsnda artk çaresiz kalyor.

Un fiyatlarndaki yükseli nedeniyle frnclar ne yapacan arrken, yetkililerin una yaplan zamlara acil çözüm bulmas ve destek noktasnda harekete geçilmesi isteniyor.

Gaziantepteki pide frnclar 50 kilogramlk un çuvalnn fiyatnn son 2 haftada 250 TLden 300 TLye çktn belirterek, frnlarn un alamamaya baladn ve böyle giderse ekmek üretiminin büyük riske gireceine dikkat çekti.

Döviz artlaryla birlikte doalgaz ve elektrik zamlar ineden iplie tüm ürünlere yansmaya balad. Uzun zamandr ekmee zam talebinde bulunan frnclar artk undan susama kadar artan maliyetlere dayanamadklarn belirtiyor.

Ocak ay itibariyle art arda yaplan zamlarla bir hafta öncesine kadar 260 lira civarna ulaan bir çuval un fiyatnn, son bir hafta içerisinde tekrar yaplan zamla birlikte 300 lira bandna yükseldiini ifade eden frnclar, zamlarla artk ba edememekten yaknyor.

çou sektörde olduu gibi un sektöründe de fahi fiyat artnn önüne geçilememesinden yaknan ve bu duruma tepki gösteren frnclar, una zam üstüne zam yaplmasna artk bir anlam veremediklerini belirterek, yetkililerin un fiyatlarndaki bu dengesiz arta kar önlem almasn istiyor.

Un fiyatlarna gelen yüksek zamlarn kendilerini madur ettiini belirten frnclar, bu konuda bir an önce tedbir alnmaz ve kendilerine destek verilmezse ekmek üretecek frncnn bile bulunamayacak hale gelinebilecei uyarsnda bulundu.

54 yldr frnc olduunu belirten Mehmet Kaymakç, bunca yllk meslek hayatnda una bu ekilde üst üste zam yapldn görmediini ifade ederek un zamlarna bir an önce çözüm bulunmasn istedi.

Unun yan sra odun, maya, elektrik ve doalgaz ile dier girdi maliyetlerine art arda zam yapldn ifade eden Ahmet Korkmaz, geçtiimiz yl çuval 150 lira olan unun fiyatnn bu yl 300 lira olduunu ve una sürekli zam yaplmasnn esnaf madur ettiini ifade etti.

Ekmein ham maddesi olan una sadece son bir ayda 3 defa zam yaplmasna tepki gösteren Mehmet Korkmaz ise un fiyatlarna yaplan zammn önüne geçilmemesi halinde bu durumun farkl boyutlara ulaacana dikkat çekerek bu durumda ekmee zammn kaçnlmaz olduunu ifade etti.

Fiyatlardaki rekor artn una dayal üretim yapan esnafn belini büktüüne dikkat çeken Yldray Kaya, dier ana madde girdilerinde yüzde 50yi aan art müteriye yanstamadklarn ancak buna ramen una zam üstüne zam yaplmasnn kendilerini ziyadesiyle madur ettiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git