Fırsatçılar bağışa göz dikti

Orman yangınları için resmi kurumlar bağış kampanyaları başlatırken, bazı fırsatçılar durumu kullanarak kendilerine yeni gelir kapısı yaratıp "oltalama" yöntemiyle dolandırıcılık yapmaya başladı.

Haberler 06.08.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Orman yangnlar için resmi kurumlar ba kampanyalar balatrken, baz frsatçlar durumu kullanarak kendilerine yeni gelir kaps yaratt. Dolandrclar, kendi IBANlarn vererek sosyal medya üzerinden, Aramzda yanan ormanlar için ba toplayp güvenilir kurumlara balayacaz diyerek, para topluyor. Sosyal medyann yannda frsatçlar WhatsApp gibi mesajlama uygulamalar üzerinden de internet site linkleri ile ba yapmak isteyenleri hedef alyor. Baz kiilerse dikkat çekmemek adna sosyal medya sitelerinde oluturduklar özel sohbet odalarnda IBANlarn paylayor.

ORMANLARIMIZ YANIYOR AMA KÖTÜ NYETL NSANLAR BUNU FIRSATA çEVRMEYE çALIIYOR

Siber Güvenlik Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Naci Ünal, Biz bu tür saldrlara Fishing veya Oltalama saldrlar ismini veriyoruz. Bu kötü amaçl insanlar böylesine bir felaketi bile frsata çevirmeyi planlyorlar. Bu saldrlar yaparken yöntemsel olarak Sosyal mühendislik tekniklerini kullanyorlar. Esas amaç kendi duygularnz kullanarak sizi manipüle etmeye çalyorlar. çok büyük aclar yayoruz, ormanlarmz yanyor ama bu kötü niyetli insanlar bunu frsata çevirmeye çalyorlar. Kendi hesaplarn sanki yangn hesaplarym gibi gösterip sizi zafiyete uratmaya çalyorlar dedi.

ARACI GREN HER BR EYDEN NSANIMIZ ÜPHE ETSN

Öretim Görevlisi Dr. Ahmet Naci Ünal Verilen hesap numaralarn kontrol etmemiz lazm. Bazen hesap numaras deil, linkle de bu yöntemi yapabiliyorlar. Bu hesap numaralarn kontrol etmeniz gerekiyor. Bu tür linklere emin olmadnz müddetçe tklamayn. Sizin baz bireysel verilerinize de eriebilirler. Sizin adnza kredi bile alabilirler. unu düünmek laz böyle bir vakfa gerçekten böyle bir yardm yaplyorsa neden arac kullanasanz ki? Arac olarak giren her bir eyden insanmz üpheyle yaklasn diye konutu.

BR CAN SUYU DA SZ EKLEYN

Dr. Ünal Burada sizin duygularnz ile oynuyorlar. Hepimiz çok üzülüyoruz canlarmz yanyor. Hepimiz oray yeniden kazanmay hedefliyoruz. Bu duygular içerisinde öylesine ifadeler kullanyorlar ki, Yanan ormanlarmza bir can suyu da siz ekleyin gibi bu tip sloganlar ile gidiyorlar ve sizin bo bulunmanz salyorlar. Kendilerini de sanki bu ie gönül veren faaliyette bulunan insanlar gibi tantyorlar. Dikkat edilmesi gereken husus gelen çarnn gerçek olup olmadna bakmak. Kontrollü hareket etmeniz gerekiyor, duygularnz ile deil eklinde konutu.

BUNU HALA NSANLAR ANLAMADIYSA YAPACAK BR EY YOK

Hamide Yazc Kurumlarn dnda yaplan balar yerine ulamayabilir. Bunu hala anlamadysa insanlar buna yapacak bir ey yok. O kadar olaylar yaand ben emin olmadan bir kuruma dahi ba yapmam dedi. Nursaç Katrc da, Böyle linklerin atlmas bile normal deil. Bu bir dolandrclk yöntemi de oluyor maalesef ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git