Fosil yakıt yasaklandı

Dicle Baraj Gölü'nde fosil yakıtlı teknelere izin verilmeyecek.

Haberler 14.04.2022 - 02:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-- Diyarbakrn önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarndan Dicle Baraj Gölü Havzasnn temiz kalmasn salamak için fosil yaktl tekne tamacl yaplmayacak.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüünce yürütülen Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plan kapsamnda su kaynaklarnn korunmas ve zarar veren durumlarn önlenmesine yönelik çalmalar sürüyor.

çalmalar kapsamnda inanç turizminin yan sra antik çalardan kalan sur sarnçlar, kale kalntlaryla doa ve kültür turizminde önemli yere sahip Eil ilçesinde Dicle Baraj Gölü Havzasnda oluabilecek kirlilikler ve risklerin önüne geçmek amacyla DSK bata olmak üzere ilgili kurum ve kurulular ile tekne sahiplerinin bir araya geldii toplant düzenlendi.

Toplantda, baraj gölünde kirliliinin önüne geçilmesi amacyla fosil (petrol) yaktl tekne tamaclnn 1 Nisan itibaryla durdurulmas karar alnd.

Tekne iletmecilerine yaplan bilgilendirmelerin ardndan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ile Eil Belediyesine bal zabta ekipleri, iletmecilerin gözetimi ve kabulü ile baraj gölündeki tekneleri mühürledi.

- Ylda 125 milyon metreküp su alyoruz

DSK Genel Müdürü Frat Tuti, AA muhabirine, Diyarbakrn içme suyunu Dicle Baraj Gölünden temin ettiini ve yaplan damtma ilemlerinin ardndan musluktan aktlan suyun rahatlkla içilebilir duruma getirildiini söyledi.

Kent merkezine su tamada kullanlacak ikinci boru hatt çalmasnn da devam ettiini kaydeden Tuti, bu çalmayla Diyarbakrn 2053 ylna kadar olan içme suyu sorununu gidereceklerine dikkati çekti.

Tuti, Barajmzn 595 milyon metreküp depolama kapasitesi var. Diyarbakr, Eil ve Ergani ilçelerimize toplamda ylda 125 milyon metreküp su alyoruz. Su rezervi ve potansiyeli bakmndan skntmz yok. dedi.

- Dicle Baraj Gölümüzü korumak ve kollamakla mükellefiz

Dünya genelinde ve Türkiyede suyun önemli kaynaklardan olduunu dile getiren Tuti, içme suyu temin edilen ve temin edilmesi düünülen su kaynaklarnn korunmasna yönelik genelge kapsamnda Dicle Baraj Gölü Havzas Koruma Plann oluturduklarn bildirdi.

Dicle Baraj Gölü koruma alan çevresinde 119 yerleim yerinin bulunduunu belirten Tuti, öyle konutu:

Buralardan gelen dereler, evlerin atklar, sanayi, ticaret, tarm ve hayvanclk sektörünün bileenleri birçok dalda kontrol ediliyor. Bunlarla ilgili eylem plan gelitiriliyor ve yürürlüe girecek. Dicle Baraj Gölümüzü korumak ve kollamakla mükellefiz. Bununla ilgili tedbir açsndan Eil ilçesindeki teknelerle ilgili bir karar aldk. Bu teknelerimiz ruhsatsz ve buras içme suyu havzas olmas nedeniyle fosil yaktla çaltklar için havzay kirletiyorlard. Petrol atklarn artmak için kurulan sistem çok ciddi maliyetli. Artma sistemimiz buna uygun deil. çocuklarmza daha salkl ve temiz bir su brakmak için tekne sahipleriyle çalmalarn durdurmalar için görütük.

Tekne iletmecileriyle ya güne enerjisi ve elektrik ile çalan teknelere geçmeleri ya da kano, deniz bisikleti, kayk gibi su tatlar kullanmalarna yönelik görütüklerini anlatan Tuti, gölde toplam 13 büyük teknenin bulunduunu, bunlarn saysnn her geçen gün artn bildirdi.

Tuti, öyle devam etti:

Bunlarn tamam artk çalmayacak. Tekne sahiplerimizle yaptmz görümede bir kooperatif kurmalar halinde Karacada Kalknma Ajans bunlara destek verebiliyor. Kooperatif kurmamalar durumda her bir iletmeci kendi imkanlaryla güne enerjili ya da akü ile çalacak. Zaten ruhsatlar yoktu. Böylelikle ruhsat alp hem kendileri güvence altna girecek hem de barajmz güvence altna alnacak.

Frat Tuti, mühürlenen teknelerin kaçak olarak kullanlmas durumunda ilgili cezai ilemlerin yaplacan sözlerine ekledi.

- Suyun kirlenmesini biz de istemiyoruz

lçede 12 yldr turizme yönelik tekne iletmecilii yapan Bünyamin Klç da hem geçimini salamak hem de ilçenin turizmine katk sunmak için tüm imkanlarn kullanarak tekne aldn söyledi.

Teknesinin 14 metrelik 20 kii kapasiteli olduunu belirten Klç, DSKnin ald karar yerinde buluyoruz ve karara kar çkmyoruz. Bütün servetimizi de bu teknelere döktüümüz için dönüüme maddi olarak hazr deiliz. Bunun için de devletimizin bize destek çkmasn bekliyoruz. Suyun kirlenmesini biz de istemiyoruz çünkü burada turizm iletmecilii yapyoruz. ifadelerini kulland.

- Hibe ve kredi destei istiyoruz

Baraj gölünde 14 yldr tekne iletmecilii yaptn anlatan Abdullah Karakoç ise içtikleri suyun kirlenmesine kendilerinin de kar olduunu dile getirdi.

Devletimizden teknelerimizin elektrikli sisteme dönütürülmesi için hibe ve uygun kredi destei istiyoruz. imizi devam ettirmek istiyoruz. lçenin gelir kayna. diyen Karakoç, tekne turlarnn devam etmesini istediklerini söyledi.

letmeci Mehmet nci de tekne iletmecileri olarak havzann temiz tutulmas için ellerinden geleni yaptklarn belirterek, elektrikli sisteme dönüüm için destek beklediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git