Gastro inovasyonu

Diyarbakır'ın eşsiz lezzetleri "Gastro İnovasyon Merkezi" ile dünyaya açılacak

Haberler 25.02.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn zengin yemek kültürünün Türkiye ve dünyaya tantlmas amacyla hazrlanan 4,6 milyon lira maliyetli proje ile Sur ilçesindeki tarihi bir bina Gastro novasyon Merkezine dönütürülecek.

Zengin bir mutfaa sahip Diyarbakr, yöreye özgü lezzetlerini kentte birbiri ardna açlan mekanlarda misafirlerine sunuyor.

Yöresel lezzetlerin Türkiye ve dünyada tantlmas için Ticaret ve Sanayi Odasnca (TSO) hazrlanan proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Kalknma Ajanslar Genel Müdürlüü koordinasyonunda faaliyet yürüten Karacada Kalknma Ajansnn desteiyle hayata geçiriliyor.

Proje kapsamnda merkez Sur ilçesindeki TSO hizmet binas Gastro novasyon Merkezi olarak hizmet verecek. Merkezde medeniyetler kenti Diyarbakrn kaburga dolmas, cier kebab ve dolmas, meftune, içli köfte, etli, ekili ve kuru dolma, tescilli burma kadayf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatls, çörek, meyan kökü erbeti, mumbar, kenger, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekili skma gibi saysz lezzetlerinin tantm yaplacak.

Merkezde, tadm atölyelerinde yerli ve yabanc turistlere tantm yaplacak yemeklerin yapm ile ilgili de gençlere eitim verilecek.

ZYARETçLERN DYARBAKIRIN YEMEK KÜLTÜRÜNÜ GÖRMELERN SALAYACAIZ

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Kalknma Ajanslar Genel Müdürlüü koordinasyonunda 2009dan bu yana Diyarbakr ve anlurfann ekonomik ve sosyal kalknmas adna önemli çalmalar yürüttüklerini belirterek, her iki kentte birçok projeye destek verdiklerini söyledi.

Bu projelerden birinin de 4,6 milyon lira bütçeli Gastro novasyon Merkezi olduunu anlatan Maral, projeye ajansn 3,3 milyon lira hibe destei vereceini bildirdi.

Maral, Diyarbakrn önemli bir turizm potansiyeline sahip olduunu, Vali Münir Karalolunun göreve balar balamaz kentin turizmde bölgesiyle bir çekim merkezi olmas adna hzla admlar attn dile getirerek, bunlarn sonuçlarn almaya baladklarn belirtti.

Turizmin çok yönlü düünülmesi gerektiini aktaran Maral, kentin sadece doal zenginliklerinin ziyaret edilmesi deil, ayn zamanda çok zengin olan yeme içme kültürünün de gelen misafirlere iyi bir ekilde anlatlmas gerektiini bildirdi.

Maral, açlacak Gastro novasyon Merkezinin bu noktada önemli bir role sahip olacan aktararak, öyle konutu:

Yemek kültürümüz zengin olsa da bunu ticarileebilecek, ulusal ve uluslararas arenada tantabilecek duruma getiremiyorduk. imdi bu merkez ile bu alanda yetiecek gençleri eiteceiz. l dndan gelen ziyaretçilerin burada birebir tadm yapmalarn, Diyarbakrn yemek kültürünü görmelerini salayacaz. Buradan çkan yemeklerin tantlmasna da ön ayak olacaz. TSO hizmet binas yakn zamanda yeni hizmet binasna tanacak. Tescilli yapda gerekli restorasyon ve iyiletirme çalmalar yaplarak, merkez hizmete açlacak. Hzl bir ekilde sözlemelerini imzaladk. Önümüzdeki günlerde ihale ilanlarna çklacak. Yl tamamlanmadan burann faaliyete geçmesini öngörüyoruz.

Merkez kentin yeme içme kültürünün bilinmeyen yönlerini ortaya çkaracak diyen Maral, kentin bu zenginliinin kaybolmasnn önüne geçileceini belirtti.

UNESCONUN YARATICI EHRLER AINA GASTRONOM ALANINDA BAVURULACAK

Diyarbakrda bu yl UNESCO Yaratc ehirler Ana gastronomi alannda bavurulmas için çalma balatldn bildiren Maral, Vali Karalolunun takip ettii süreç kapsamnda Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, sivil toplum kurulular ve ajansn koordinasyonuyla komisyon kurduklarn kaydetti.

Maral, bunun için UNESCO ile görümelere baladklarn, dosyalar hazrladklarn belirterek, Hedefimiz bu yl Diyarbakr bu aa dahil etmek. Bunu yaptmz takdirde kentimiz yeme içme kültürüyle de ön plana çkacak. Turizmde hedeflediimiz bütüncül eksenlerin admlarn olgunlatracaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git