Gaz faciasında ilginç gelişme!

Avukat, eşi ve stajyerinin öldüğü doğal gaz faciasında evdeki 4 muhabbet kuşunun canlı bulunduğu ortaya çıktı. Ölümlerle ilgili soruşturma devam ederken, kuşların neden ölmediği de inceleniyor.

Haberler 12.01.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, doal gaz kaynakl karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu avukat Ömer Baran, ei Müjde Baran ve stajyeri Mahsun Akban yaamn yitirdii evden 4 muhabbet kuunun canl olarak kurtarld ortaya çkt. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Ornitoloji Uzman Prof. Dr. Recep Karaka, kularn da teorik olarak karbonmonoksitten etkilenmesi gerektiini belirterek, Uzun süre karbonmonokside maruz kaldklar zaman kularn da teorik olarak ölmesi gerekirdi ama öyle yorumlanabilir; vücutlarnn küçük olmas, bulunduklar odann farkl olmas ve akcier yaplarnn farkll, hayatta kalmalarna ksmen etki yapm olabilir dedi.

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesinde, 6 Ocakta avukat Ömer Barandan haber alamayan yaknlar, durumu polis ekiplerine bildirdi. hbar üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, kapy açan olmaynca Barann evine girdi. Polis, 3 kiiyi yerde hareketsiz yatarken buldu. Yaplan incelemede avukat Ömer Baran, ei Müjde Baran ve stajyeri Mahsun Akban doal gaz kaynakl karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu yaamn yitirdii tespit edildi. Olay sonras evde bulunan 4 muhabbet kuunun karbonmonoksitten etkilenmedii ve evden canl çkarld ortaya çkt. Avukat Ömer Barann arkada Ahmet ncel, ailenin istei üzerine kular kendi evine götürdü.

EVE GREN YÖNETC: 3Ü DE YERDE YATIYORDU

Baran ailesinin yaad apartman yöneticisi Mehmet Gül, olay günü eve ilk girdii an anlatt. Yaknlarnn onayyla kapcnn terastan balkona inerek, cam krp, içeri girdikten sonra kapy açtn ve kendisinin içeri girdiini aktaran Gül, odada avukat Ömer Baran, ei Müjde Baran ve stajyeri Mahsun Akba yerde hareketsiz gördüünü söyledi. lk olarak nabzlarn kontrol ettiini ve atmadn fark ettiini belirten Gül, salk görevlilerini aradn söyledi. çeri girdiinde youn olmasa da koku aldn kaydeden Gül, unlar söyledi:

Ben o esnada binann giriindeydim. Ömer Beyin bir yakn, ondan haber alamadn söyledi. Beraber daireye çktk, kapy çaldk, ses çkmad. Kapda ayakkablar vard ama tepki veren yoktu. Ailesini aradk, kapcmz aabeyiyle görütü. Aabeyi, eve girmemizi istedi. Kapc çatya çkp, terastan girip, salon camn krp, içeri girerek, bize kapy açt. çeri girdim, onlarn olduu odaya girince 3ü de yerde yatyordu. Nabzlarn kontrol ettim, nabzlar yoktu. Hemen 112yi aradm. Akabinde de 112 ve polis ekipleri geldi. 3ü de yatak odasnda hemen yatan kenarnda yerdeydi. Ömer Baran yatan sol tarafnda, ei sa tarafnda yüzükoyun, Ömer de srtüstü yerdeydi; kusmutu belliydi. Misafirleri olan Mahsun Akba, Ömer Barann üstünde yüzükoyun vaziyetteydi.

SALONDA KULAR VARDI VE CANLIYDI

Evin salonunda muhabbet kular olduunu ve onlar canl gördüünü dile getiren bina yöneticisi Gül, Daireye girdiimizde kapc zaten salondan girdi, salonun köesinde büyükçe bir ku kafesi vard. çindeki kular canlyd. lk girdiimde bir koku hissettim ama bu ne kadar bir youn kokuydu emin deilim, bir koku vard. Hatta emin olmak için cerrahi maskemi aa indirip koku almaya çaltm. Evet bir gaz kokusu vard. Ei rahatszm, akam onu hastaneye götürmüler, gece 22.00 civarnda eve gelmiler. Onlar gören en son arkadamz, saat 22.00 gibi brakm eve dedi.

KULARIN OLDUU ODANIN KAPISI AçIKTI

Kular kendi evine alan Ahmet ncel ise avukat arkadann evinde baka odada bulunduunu ve kapsnn açk olduunu söyledi. ncel, Biz cenazeleri indirdikten sonra oradaki polis, kular almamz istedi. Barann yaknlarnn istei üzerine kular evime getirdim. Böyle bir olayda kularn neden ölmediin bilemiyoruz. Ayn evin içinde baka bir odadayd kular ve odann kaps da açkt diye konutu.

PROFESÖR KARAKA: TEORK OLARAK KULARIN ÖLMES GEREKRD

Karbonmonoksit düzeyinin insanlarn ölümüne neden olacak kadar yüksek olduu evde kularn ölmemesini deerlendiren Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Ornitoloji Uzman Prof. Dr. Recep Karaka, teorik olarak kularn da ölmesi gerektiini belirtti. Vücutlarnn küçük olmasnn, baka odada olmalarnn ve akcier yaplarnn farkl olmasnn hayatta kalmalarna ksmen etki yapm olabildiini söyleyen Prof. Dr. Karaka, öyle konutu:

Kularn da teorik olarak etkilenmesi gerekir. En nihayetinde canl ve bütün canllar oksijene ihtiyaç duyar. Kular da bizim gibi solunu yapyor. Tabi onlarn solunum sistemi bizimkinden biraz daha farkl, memeli canllarnkinden farkl. Kularn akcier yapsyla insanlarn birbirinden farkllk arz ediyor. Örnein bizlerde alveol varken, onlarda alveol dediimiz yap yok. Onlarda parabronkos yaps var. Ayrca kularda akcierlere bal hava keseleri var. Bununla balantl olarak da biz nefes aldmz zaman havadan bir kez faydalanm olurken, onlar hava ald zaman bizim en az 4 katmz kadar havadan faydalanyor. Yani hem havay alrken hem de havay verirken oksijenden faydalanmalar durumu söz konusu. Oransal olarak vermek gerekirse biz oksijenden yüzde 20 faydalanrken, onlar bizim 4 katmz yüzde 70-80 civarnda faydalanyorlar. Tabi doal olarak bu farkllk bir fark yaratr ama bu her halükarda uzun süre karbonmonokside maruz kaldklar zaman onlarn da teorik olarak ölmesi gerekirdi. Ama öyle yorumlanabilir, vücutlarnn küçük olmas, bulunduklar odann farkl olmas ve akcier yaplarnn farkll onlarn hayatta kalmasna ksmen etki yapm diyebiliriz.

Ana Sayfaya Git