"Gebelik şansını artırdığı" iddia edilen yöntemlerle ilgili uyarı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, daha önce tüp bebek tedavisi denemeyen veya deneyip başarılı olmayan çiftlere önerilen ve umut olarak sunulan yöntemlere ilişkin uyarılarda bulundu.

Haberler 28.04.2022 - 01:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Buyru, yapt yazl açklamada, yaam artlarndaki deiiklikler nedeniyle kadnlarn artk anne olmay ileri yalara erteleyebildiklerini ancak bunun baz riskler ile gebe kalmada zorluklara yol açabildiini belirtti.

Almanyada yaplan bir aratrmaya göre, 10 yl öncesine nazaran 40 ya üzeri gebeliklerin binde 20den binde 60a yükseldiini aktaran Buyru, gelimi ülkelerde daha belirgin olmak üzere ortalama gebelik yann 10 yl içerisinde 3-4 ya ileriye tandn ifade etti.

Prof. Dr. Buyru, çocuk sahibi olmak amacyla tüp bebek merkezlerine bavuran kadnlarn ya ortalamasnn da 35in üzerine çktna iaret ederek, Kadnn ya ilerledikçe yumurta says azalyor. Yumurta kalitesi olarak nitelendirebileceimiz, yumurtalarda kromozom bozukluu riski artyor. Bu da kolay gebelik olumamasna ve oluan gebelikte düük ya da bebekte kromozom bozukluu risklerinin artna neden oluyor. deerlendirmesini yapt.

Krk yandan sonra gebe kalamayarak, tedaviye bavuran kiiler için tüp bebek tedavisinin en uygun ve ansn en yüksek olduu yöntem olduuna dikkati çeken Buyru, öyle devam etti:

Ancak bir aylk tedavi ile bu grupta gebelik ans yüzde 20 civarnda. 45 ya ve üstünde gebelik ans yüzde 5in altndayken bebek sahibi olma ihtimali yüzde 1 civarnda. 40 ya üzerindeki kadnlarn gebelii yüzde 50 düükle sonuçlanyor. Düük riski 45 ya üzerinde yüzde 80e çkyor. Bu grupta baz hastalarda hormon tetkikleri ve ultrasonografide geliecek yumurta görülmemesi nedeniyle tedaviye balanamamas de söz konusu olabiliyor. Tedaviye balananlarn bir ksmndaysa yumurta geliimi olmad için tedavi yarda kalabiliyor. Yine yumurta toplansa dahi iyi kalitede olmayabiliyor ya da embriyo geliimi olmayabiliyor.

KISIRLIK TEDAVSNDE ALTERNATF VE BÜTÜNSEL TIP UYGULAMALARI KALICI HASARLARA YOL AçABLR

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Buyru, yumurta says az olan veya ileri yataki kadnlara, gebelik ansn artrma iddiasyla çeitli yöntemler önerilebildiini belirtti. Bunlarn herhangi bir yarar kantlanmam, baz durumlarda zararl da olabilen pahal tedaviler olduuna deinen Buyru, Daha önce tüp bebek tedavisi denemeyen veya deneyip baarl olmayan çiftler kendilerine umut olarak sunulan bu yöntemlere kurtarc gözüyle bakyorlar. PRP, kök hücre, çeitli vitaminler, rahim içinin kaznmas, embriyo glue, baklk sistemiyle ilgili tetkik ve tedaviler, IVIG ve ERA bu amaçla kullanlabiliyor. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Buyru, bunlarn çounun güvenilir olmayan, az bir vaka grubunda denenmi, bilimsel hiçbir dayana bulunmayan ya da yaplan güvenilir çalmalarda yarar gösterilemeyen yöntemler olduunu belirtti.

Alternatif ve bütünsel tp diye adlandrlan yöntemlerin de ksrlk tedavisinde yeri olmadn vurgulayan Buyru, bu ilemlerin yarar olmad gibi kalc hasarlara yol açma riskleri de bulunduunun altn çizdi.

YURT DIINDAK MERKEZLERE DONASYON YÖNTEM çN BAVURULUYOR

Yumurta says yeterli olmayan ya da hiç yumurtas olmayan, birkaç kez denemeyle sonuç alamam kadnlarn bakasndan alnan yumurta ile tüp bebek denemesi (donasyon) yaptn aktaran Buyru, Türkiyede yasak olan bu yöntemin Kbrsta uygulandn belirtti.

Bu yöntemin maliyetinin normal tüp bebek tedavisinin 4-5 katna ulaabildiinden bahseden Buyru, Kbrsta 50 civarnda tüp bebek merkezi var. Tbbi, hukuki ve dini yönleri tartlabilecek bu yöntemle gebelik ans yüzde 50nin üzerine çkyor. Ülkemizden de pek çok çift bu yönteme bavurmak için Kbrs veya yurt dndaki baka merkezleri kullanabiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Faruk Buyru, tüp bebek tedavisine bavuracak çiftlerin, bu merkezlerin internet sitelerini ve sosyal medya hesaplarn incelediklerini aktararak, u uyarlarda bulundu:

Doru bilgi veren pek çok merkez olduu gibi neredeyse kapdan giren herkesin bebeiyle çkacan iddia eden hesaplar da var. Bu yanltc sitelerden ve merkezlerden uzak durmak gerekiyor. Ülkemizde dünyann en iyi merkezleriyle yaracak pek çok tüp bebek merkezi var ama hiçbir yerde, tüm hastalar kapsayan yüzde 80lik bir baar oran da yok. Web siteleri uyguladklar add-on denilen yardmc tedavilerle ilgili bilgi de veriyorlar. Örnein BBCnin haberine göre, yarar olmasa bile hastalarn yüzde 75i kendilerine sunulan bu tedavilerin uygulanmasn istiyor. Avustralyada yaplan bir çalmada da ülkedeki 40 merkezin 31i ek tedavilerle ilgili bilgilere web sitelerinde yer veriyor ve hastalarna öneriyorlar.

Sunulan bilgilerin doruluunun ve güvenilirliinin aratrlmasn öneren Prof. Dr. Buyru, daha önce tedavi gören kiilerin deneyimlerinden de yararlanlarak bu tedavi için en uygun merkezin ve hekimin seçilmesi gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git