Geçen yıla göre katılım düşüktü

Diyarbakır dahil bölgedeki Nevruz etkinlikleri olaysız sonuclandı. Katılımlar düşük olurken, Buldan Öcalan'la görüşme trafiğinin başlatılmasını istedi.

Haberler 22.03.2018 - 14:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

aban YILMAZ/Filiz YAA/ahin ELALTUNKARA/Murat YÜZÜGÜLLÜ

DYARBAKIR-Halklarn Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halklarn Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafndan Diyarbakr dahil Güneydu illerinde düzenledii Nevruz kutlamalar olaysz sona erdi. Diyarbakrda katlmn geçen yla oranla düük olduu gözlenirken, HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, 2013 ylnda yaymlanan Öcalann mektubunu esas alnarak onunla görümelerin acilen balatlmas gerektiini söyledi.

Diyarbakr l Merkezinde organize edilen nevruz kutlamas saat 11.00da balad. Merkez Balar ilçesindeki Nevruz Parkta düzenlenen etkinlik için olaanüstü güvenlik önlemleri alnd.

KATILIM GEçEN YILA ORANLA DÜÜK OLDU

Biri protokol olmak üzere 5 ayr noktadan sk güvenlik önlemleri altnda alana giriler saland. Kutlamalara gelen binlerce kii, sk aramalardan geçirildikten sonra kutlama alanna alnd. Bu arada nevruz etkinliine katlmn düük olduu görüldü. Havadan kaydedilen görüntülerde etkinlie katlmn geçen yla oranla daha az olduu gözlendi. l Emniyet Müdürü Tacettin Aslan da etkinliin yapld alana gelerek güvenlik önlemleriyle ilgili incelemelerde bulundu.

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, HDP milletvekilleri, Mardin Belediyesi eski Bakan Ahmet Türk, yerli ve yabanc davetlilerin de protokolde yerini ald nevruz kutlamalar, Kürtçe arklar eliinde balad. Kurulan platformdan müzik yaynlar yaplrken, toplananlar da alanda halay çekip, nevruzu kutlamaya balad.

Havadan polis helikopterlerinin de güvenlik uçular yapt nevruz alann dolduranlar arasndaki bir grup, zaman zaman PKK terör örgütü eleba Abdullah Öcalan lehine slogan att. Bu srada terpit komitesinin uyarlmas ile platformdan müzik sesi verilerek, slogan sesleri bastrld. Nevruz etkinliine Diyarbakr kent merkezinin yan sra çevre il ve ilçelerden de youn katlmlarn olduu görüldü.

KANALZASYON HATLARINDA BOMBA ARAMASI YAPILDI

Nevruz kutlamalar nedeniyle Diyarbakr Emniyet Müdürlüünce geni güvenlik önlemleri de alnd. Nevruz alanna çkan Mahabad Bulvar üzerindeki tüm yollar ve bo araziler bariyerlerle kapatlrken, bölgede yaklak 7 bin polisin görev yapt bildirildi. Önceki gece, nevruz etkinliinin yapld 136 bin metrekarelik alann altnda ve çevresindeki tüm kanalizasyon hatlarnda Emniyet Genel Müdürlüü ve Diyarbakr Emniyet Müdürlüüne bal dalgç ekipler tarafndan bomba aramas yapld. Kanalizasyon hatlarna giren dalgç polisler, gece görülü kameralar ve metal dedektörleri ile nevruz alannn altn didik didik arad. Öte yandan alana hakim olan çevredeki binalar ve inaatlarda da uzman ekipler tarafndan, dedektör köpekler eliinde bomba aramalar yapld.

çAKMAK, KALEM VE PARFÜMLERE EL KONULDU

Nevruz Parknn çevresinde kurulan 5 arama noktasnda ve alanda olas bir olumsuzlua kar itfaiye ve ambulans ekipleri hazr bekletilirken, alana çakmak, kalem ve parfüm sokulmasna izin verilmedi. Öte yandan kontrol noktalarnda yaplan üst aramalarnda PKK terör örgütünü simgeleyen flama ve aksesuarlara el konuldu.

SAAT 12.00 TBARYLE KONUMALAR BALADI

Saat 11.00 sralarnda müzik yayn ile balayan etkinliklerde, saat 12.00 itibariyle konumalar balad.

BULDAN: çÖZÜM SÜRECN BTRENLER HERKES MAHKUM ETTLER

Diyarbakrdaki nevruz kutlamasnda konuan HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, Diyarbakr nevruz alannn kimi yasakl birçok nevruza tanklk ettiini belirterek, Sayn Öcalan, 2013 ylnda burada, Amedde okunmak üzere gönderdii mektubunda bartan bahsediyordu. O mektupta sadece Türkiyenin deil tüm Orta Dounun demokratiklemesinden bahsediyordu. Kardelikten bahsediyordu. Artk silahlar susacak, siyaset konuacak diyordu ancak çözüm sürecini bitirenler, herkesi mahkum ettiler. Bu ülkenin bara ihtiyac var, bu ülkenin kardelie ihtiyac var, bu ülkenin demokrasiye, özgürlüe ihtiyac var. Eer bunlar elinizin tersi ile iterseniz, Kürtleri yok sayarsanz kaybedersiniz dedi.

Buldan, nevruzun Mezopotamya ve Orta Dou halklarnn, özgürlük, eitlik, kardelik ve bar haykrd bir gün olduunu, nevruzun baharn gelii ve diriliin sembolü olduunu da ifade ederek, Bugün Afrinde devrimci Kavay bir beton ynndan ibaret görenler unu bilmeli ki, bu meydanda toplanan herkes birer devrimci Kavadrdedi.

Konumasnda Afrine yönelik gerçekletirilen Zeytin Dal harekatndan da söz eden Buldan, devamnda unlar söyledi:

AFRN HALKINA YAPILAN SALDIRIYI ASLA KABUL ETMYORUZ

Afrine saldranlar, Afrin halkn oradan sürgün edenler unu bilmelidir. Afrin halk burada yaayanlarn kardeidir. Hakkaride yaayan, Mardinde yaayan, rnakta yaayan Kürtlerin kardeidir. Öz yönetimlerini oluturan ve kardeçe yaayan Afrin halkna yaplan saldry asla kabul etmiyoruz. Afrin halk kendi büyüdüü yaad kente en ksa zamanda onurlu bir ekilde girecek. Buradan tüm Afrin halkn selamlyor, onlara sevgilerimizi sayglarmz gönderiyoruz.

ÖCALAN LE GÖRÜMELER BALATMANIZ GEREK

Buldan, Kürtlerin birlik ve beraberliklerini salarlarsa onlar yok etmeye hiç kimsenin gücü yetmeyeceini, bu ülkeyi yönetenlerin sava politikalarn bir yana brakmas gerektiini de belirterek, Bu ülkeyi savala yönetemezsiniz. Bu ülkeyi inkarla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi gözaltlar ve tutuklamalarla yönetemezsiniz. Yapacanz tek ey vard bar politikalarn yükseltmek ve 2013 nevruzunda okunan Sayn Öcalann mektubunu esas alarak onunla görümeleri acilen balatmanz gerekmektedir. Geç kalnmad. Elbette ki bunu yolu var. Elbette ki bunlar yapmak için zaman vardiye konutu.

MARDN VE SRTTEK KUTLAMALAR

Mardin ve Siirtte Nevruz Bayram valiliklerce düzenlenen etkinliklerle kutland.

Mardin Valilii ve Büyükehir Belediyesince 15 Temmuz ehitleri ve Demokrasi Parknda gerçekletirilen etkinlikte, sivil toplum kurulularnn üyeleri ve gönüllülerce hazrlanan el emei göz nuru ürünlerin sergilendii stantlar açld, vatandalara etli pilav ikram edildi.

çileri Bakanlnca Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Vali Mustafa Yaman, l Emniyet Müdürü Hasan Onar, Mardin Cumhuriyet Basavcs Tolgahan Öztoprak ve dier davetlilerin katlmyla nevruz atei yakld. Yaman ve beraberindekiler daha sonra demir dövdü.

Yaman, burada yapt konumada, bahar bayramn kutlamann mutluluunu yaadklarn belirterek, Güzel bir hava var. Herkesin yüzü gülüyor. nallah bu hep böyle devam edecek. dedi.

Yaman, kentte turizmdeki gelimelere deinerek, Mardine gelen turist saysnn arttn, otellerin dolu olduunu, esnafn yüzünün güldüünü dile getirerek, bu yl çiftçi, esnaf ve bölge insannn mutlu olaca bir yl yaanacan aktard.

Organizasyona katlan vatandalardan Hatice Turan Kandemir, Mardinlilerin 2 yldr nevruzu güzel bir ekilde kutladn kaydetti.

Kandemir, Daha önce nevruz bizim için bir tedirginlikti ama imdi nevruz denildiinde enlik ve bahar geliyor aklmza. Son 2 yldr memleketimizin dalarna bile bahar geldi deerlendirmesinde bulundu.

Etkinlik konserlerle sona erdi.

DEMOKRAS MEYDANINDA

Valilikçe, 15 Temmuz Demokrasi Meydannda gerçekletirilen etkinlikte, sayg duruunda bulunuldu, stiklal Mar okundu.

Siirt Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öretmeni Kadir Eldemir, etkinlikte yapt konumada, Nevruz Bayramnn Orta Asyadan Balkanlara kadar çok geni bir bölgede kutlandn söyledi.

Nevruzun özü itibaryla baharn geliinin cokuyla karland bir gün olduunu ifade eden Eldemir, öyle dedi:

Doa ve çevrenin uyannn kutland Nevruz Bayramnn Anadoluda ve Türk kültürünün yayld bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmii vardr. Nev ve ruz kelimelerinin birlemesinden meydana gelen ve yenigün anlamn tayan nevruz, kuzey yarm kürede bata Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafndan kutlanr.

Nevruz ateinin yaklmasnn ardndan Vali Ali Fuat Atik, Siirt 3. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Ouzhan Pehlivan ve Siirt Belediye Bakan Vekili Ali Aytek demir dövdü.

Etkinlikte nevruz nedeniyle düzenlenen yarmalarda dereceye giren örencilere ödülleri verildi, Vali Atik ve Albay Pehlivan vatandalarla halay çekti.

Ana Sayfaya Git