Geçmişimize vefa rezaleti!

İslam'ın Anadolu'ya açılışının ilk kapısı olan Diyarbakır fethinin 1379. yıl dönümüne girilirken, asırlardır fethi'ne dair yerel ve merkezi hükümetler tarafından, kapsamlı anılıp kutlanmaması "vefa rezaleti" olarak değerlendirildi.

Haberler 26.05.2018 - 13:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

aban YILMAZ/Filiz YAA

DYARBAKIR-Anadolunun slama açlan ilk kaps olarak bilinen Diyarbakrn fethinin 1379 yl kutlanyor. Diyarbakr Söz ekibi vatandalardan Diyarbakrn fethi hakkndaki görülerini ald. Diyarbakrn slam ordular tarafndan fetih edilmesi ve çok sayda sahabenin burada ehit düüp, yine burada gömülmesi bir yana stanbulun fethi kadar söz edilmemesine vatandalarda içerledi.

Diyarbakrn fethi ile ilgili ite vatandalarn görüleri;

DYARBAKIRIN FETHNN HATIRLANMASI GÜZEL

Oktay Bey, stanbuldan Diyarbakr gezmeye geldim. Diyarbakr medeniyetler ve peygamberler ehri. Diyarbakrn fetih konusunun daha önce hiç gündeme gelmemesi bence yönetimlerle alakal. imdi biliyorsunuz buralardaki bütün belediyelere kayyum atand. Medeniyete ve geçmie sahip çkma noktasnda kayyumlar daha hassaslar. Bu bence çok güzel bir ey. Diyarbakrn fethinin hatrlanmas güzel.

BURALARA HER GÜN BNLERCE TURST GELYOR

rfan Tofan, 639 ylnda Hz. Ömerin halifelii zamannda ve yaz Bin anem komutasnda Ahlattan 1000 sahabeyle Diyarbakra gelinmi ve buralar fetih edilmitir. Fetih srasnda 500ün üzerinde sahabe burada ehit olmutur. Buradaki camide 27 ehit sahabe yan yana yatmaktadrlar. Buralar ayn zamanda peygamberler ehri. Diyarbakrmz gittikçe iyiye gidiyor. Artk terörle anlmyor. Hz. Süleyman Cami ve çevresi mükemmel oldu. Buralara her gün binlerce turist geliyor. Buralar daha fazla tantmalyz.

ANADOLUNUN TABN EHR DYARBAKIRDIR

Sracettin Öztoprak, Diyarbakr 1379 yldan beri Anadolunun slam kapsdr. Yani slam Anadoluya bu kapdan girmi. Diyarbakrllar slam buray fetih eden ashab kiramdan örenmilerdir. Ashabtan slam örenenlere tabiin denir. Dolaysyla Diyarbakrn bir dier ad tabiin ehridir. Anadolunun tabiin ehri Diyarbakrdr. Buras ashab kiramn örencisidir ama Anadolunun slam öretmenidir bu ehir. Diyarbakrn bir dier özellii ise baz ehirlerde sahabe mezarlar bir veya iki tanedir. Ama burada ashab kiram saf tutarak namaz klabilmitir. Yani 500 civarnda burada sahabe mezar bulunmaktadr. Diyarbakr tarih boyunca bu erefi tamtr. Rabbimizden duamz bundan sonrada kyamete kadar bunu hep yaatsn.

DYARBAKIR PEYGAMBERLER VE SAHABELER EHRDR

Ahmet Fidantek, Diyarbakr Hz. Ömer zamanndan bu yana fetih edilmesinin ardndan hep slam beldesi olmutur ve baka hiçbir el buraya dokunmamtr. Diyarbakr çok muhterem bir ehirdir. Buras çok bereketli bir ehirdir, buraya aç gelen tok gidiyor. Diyarbakrn fethi stanbulun fethi gibi bilinmiyor. çünkü buralarda bölücülük yapyorlar. Diyarbakr terörle anlyor. Diyarbakr niçin tantmyorsunuz? Diyarbakr peygamberler ve sahabeler ehridir.

DYARBAKIRIN FETHN NE YAZIK K AZ BLYORUZ

Hasan Özdemir, Diyarbakrn fethini ne yazk ki az biliyoruz. Bunun sebebi de son yllarda terör nedeniyle herkesin etkilenmesidir. Eski Diyarbakrllar tarihlerini çok iyi bilir ama yeni jenerasyon ne yazk ki tam bilmiyor. Yeni nesil örenmedi ve ya örenemedi. Yada öretemediler.

Ana Sayfaya Git