Gelin Tayvan’dan damat Amerika’dan düğün Diyarbakır’da

Diyarbakırlı genç Amerika’da tanıştığı Tayvanlı Helen Chiu ile dünya evine girdi. Damadın ailesi, Amerika, Tayvan ve Japonya’dan gelen misafirleri Diyarbakır’da karşıladı.

Haberler 12.08.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite okumak için gittii Amerikada Tayvanl Helen Chiu ile tanan Diyarbakrl genç, sevgilisiyle geleneksel bir düünle dünya evine girdi. Tayvanl gelin Chiu, yakn arkadalarnn isimlerini ayakkabsna yazdrmay ihmal etmedi. Yabanc konuklar Kürtçe arklar eliinde halay çekti.

AMERKADA ÜNVERSTE OKUDU

Diyarbakrl 32 yandaki Utku Kocatürk, yaklak 13 yl önce üniversite okumak için Amerikaya gitti. Burada eitimini almaya devam eden Utku, 10 yl önce arkadann daveti üzerine bir partiye katld. Arkadalar ile elenen Utku, ileride hayatn deitirecek ak Helen ile burada tant. Partide bir süre sohbet edip tanan Utku ile Helenin arkadalklar çok ksa bir süre içerisinde aka dönütü. 10 yl boyunca gözleri birbirlerinden baka kimseyi görmeyen çift, birkaç kez Diyarbakra gelip gezme frsat buldu. Helen Chiu, akrabalar ile geldii Diyarbakra hayran kalp Amerikann yolunu tuttu.

DYARBAKIR HAYRANI GELN DÜÜNÜ BURADA YAPMAK STED

Okulu bitirip Amerikada çalmaya balayan genç adam, geçtiimiz aylarda Amerikada Helene evlilik teklif etti. Teklifi kabul eden Helen, sevgilisinin ailesinin geleneklerine göre düünü Diyarbakrda yapmak isteyince Utku telefona sarlarak durumu ailesine bildirdi. Ksa sürede hazrlklarn tamamlayan aile, gelinleri Helen Chiu ve akrabalar ile arkadalarn Diyarbakrda arlad. Önce turistik bir gezi yapan Chiu ve ailesi daha sonra düün hazrlklarna balad.

TAYVANLI HELEN AYAKKABISININ ALTINA YAKIN ARKADALARININ SMN YAZDI

Tayvanl gelin Helen Chiu düün hazrlklar öncesinde gelenek ve görenekler hakknda Utku ve ailesinden bilgi ald. Düün öncesinde gelinin ayakkabsnn altna evlenmeyen akraba ve arkadalarnn isimlerinin yazldn örenen Chiu, çok garipsedii bu gelenei hemen hayata geçirdi. Yakn arkada Kristen, Asmin ve Nimetin isimlerini ayakkabsnn altna yazdran Helen, isimlerin oyun oynayarak silinmesi temennisinde bulundu.

ROCK LE GRDLER, DANSLA DEVAM ETTLER, HALAYLA BTRDLER

Dün akam bir otelde gerçekletirilen düün öncesi Helen ve yakn arkadalar, geleneklere göre bir kuaföre gidip hazrland. Daha sonra müstakbel ei ile birlikte düün fotoraf çekimine giden çift ardndan aileleri ile birlikte düünün yaplaca otele geçti. Gelin ve damadn istei üzerine rock müzik eliinde alana gelen çift, burada bir süre arkya elik edip oynad. Slow bir müzik eliinde dans eden çift, daha sonra Kürtçe arklar eliinde halay çekip gönüllerince elendi. Damat ve Tayvanl gelin, halayn ardndan çiftetelli oynamay da ihmal etmedi.

YABANCI KONUKLAR HAVADA UçUAN DOLARLARI AKIN BAKILARLA ZLED

Düüne katlan Tayvan, Amerika ve Japon misafirler de halay kültürüne çabuk snd. Ellerine mendil alan Helen Chiunun anne, babas ile akrabalar ve arkadalar bir anda oturduklar masadan kalkarak halay çekmeye balad. Bir süre oynanan oyunu çözmeye çalan yabanc konuklar gecenin sonuna kadar halay çekti.

Öte yandan damadn akrabalar, oyun oynand srada halaydakilerin üzerine dolar yadrd. Bu durum karsnda aran konuklar, ellerine aldklar dolarlar bir süre inceledikten sonra tekrar yere att.

DYARBAKIRIN TEHLKEL OLMADIINI GÖSTERMEK çN DÜÜNÜ BURADA YAPMAYA KARAR VERDK

Utku Kocatürk, Amerikaya örenci olarak gittiini ve Helen ile New Yorkta tantn söyledi. Kocatürk, Helen Tayvanl, tanmamz çok spontane geliti. Benim çocukluum Diyarbakrda geçti, eim de daha önce buray ziyaret etmiti, çok gezmitik ve eim Diyarbakr çok beenmiti. Kültürümüz ve çeitlilik onun çok houna gitmiti. Hem akrabalarmzn burada oluu hem de Diyarbakrn kötü, tehlikeliymi gibi yanstlyor, bunun böyle olmadn göstermek için burada düünümüzü yapmaya karar verdik. Eim her ne kadar buraya gelmi olsa da bizim kültürümüze çok yabanc. Biz tam anlamyla bir düün olsun istediimiz için düünümüzü burada yapmak istedik, Helen de burada yapmak isteyince Diyarbakrn yolunu tuttuk. çok farkl bir duygu içerisindeyiz dedi.

Gelin Helen Chiu ise, Utku ile bir arkadalarnn partisinde tantklarn belirterek, 10 seneden beri beraberiz. Diyarbakrda düün yapmamzn sebebi, burann çok güzel, kültür açsndan çok güzel bir yer olmasdr. Yalnz bu durum çok fazla anlalmyor, buras hem tarihi dokusu hem insan ile çok farkl bir yer, biz de bu nedenle düünümüzü burada yapmaya karar verdik diye konutu. Genç çift, Tayvan, Amerika ve Japonyadan gelen misafirler ve konuklar gecenin geç saatlerine kadar Türkçe ve Kürtçe arklar eliinde halay çekip oyun oynad.

Ana Sayfaya Git