Genç yaşta evlilik teşviği

HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı: Genç yaşta evlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı

Haberler 28.06.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Sosyal ler Bakanl, evlenme çana geldii ve evlenmek istedii halde maddi imknszlklar nedeniyle evlenemeyen vatandalarn evlenebilmesi için gerekli imkn ve artlarn oluturulmas gerektiine dikkat çekti.

HÜDA PAR Sosyal ler Bakanlndan yaplan yazl açklamada, son yllarda birçok etkenden dolay evliliklerin azald ve gençlerin, evlilii ileri yalara ertelediine dikkat çekildi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, geçtiimiz hafta gençlerle yapt bulumada söyledii, imdi yeni moda balad. 30 yatan önce ne erkekler evleniyor ne kzlar evleniyor ifadelerine atfta bulunulan açklamada, geç yata evliliin sosyolojik açdan birçok sorunu da beraberinde getirdii belirtildi.

Açklamada, Bu sorunlardan en önemlisi, belki de toplumu ayakta tutan hücre mesabesinde olan ailenin zayflamas, yapsn koruyamamas ve kendini yenileyememesidir. denildi.

MEDYA, ALE YAPISINI KORUYACAK VE ALE OLMAYA ÖZENDRECEK YAYINLAR YAPMALI

Gençlerin evlilik yan ertelemesini ve evlilie souk bakmasn etkileyen faktörlerin banda medyann geldiine dikkat çekilen açklamada, Medyann kadna ve erkee sorumluluk yüklemeyen, herhangi bir balaycl olmayan geçici ilikileri yani zinay cazip gösteren ve özendiren yaynlar, gençlerin evlenmeye kar bakn olumsuz yönde etkileyen etkenlerden biridir. Üstelik aileyi kaos ve entrikalarn yaand, eler aras rekabetin olduu bir ortamdan ibaretmi gibi gösteren yaynlar, aile kurumunun saygnln yitirmesine neden olmaktadr. Üstelik baz yozlam ailelerin içinde yaanan kirli ilikiler, sapknlklar ekranlarda sergilenmekte, toplumun önünde korkunç bir tablo oluturulmaktadr. TVlerdeki sözde kadn kua programlarnda suçlarn, sadakatsizliklerin, kirli ilikilerin fütursuz bir ekilde itiraf edilmesi aileye vurulan en büyük darbelerden biridir. Olumsuz tablolarn bu derece sergilenmesi, gençlerin evlilie kar güvenlerini zedelemekte, evli olan bireyleri de birbirlerine kar paranoyak hale getirmektedir. Böylece birçok evlilik pamuk ipliine dönmekte, yeni evliliklerin gerçeklemesi zorlamaktadr. Medya, aile yapsn koruyacak ve aile olmaya özendirecek yaynlar yapmal, bu konuda gerekli kanuni düzenlemelere gidilmelidir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Genç yata evlenmenin önündeki engellerden birinin de 18 ya alt evliliklerin kanunen suç saylmas olduuna iaret edilen açklamada, binlerce aileye maduriyet yaatan mevcut kanunun ne akli ne ahlaki ne de sosyolojik bir dayanann bulunmad kaydedildi.

MEVCUT YASA GENç YATA EVLENMEK STEYEN GENçLERN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL KOYMUTUR

Kanunlarn, toplumun kendi inanç ve deerleriyle uyumlu bir ekilde hazrlanmas gerektiine vurgu yaplan açklamada, u ifadelere yer verildi:

nancmz ve binlerce yllk medeniyet birikimimiz göz önünde bulundurulduunda akl bali olan bir genç, eer kendisini evlilie hazr hissediyorsa yuva kurmas onun temel insani hakkdr. Gençlerin evlilik isteklerinin velilerinin onay dnda baka bir arta balanmas insan ftratna ve halkmzn yerleik örf ve adetlerine aykrdr. Mevcut yasa, tamamen bu anlay karsnda konulandrlm ve genç yata evlenmek isteyen gençlerin önünde en büyük engeli koymutur. Üstelik evlenen gençlerin cezalandrlmas birçok maddi ve manevi maduriyetleri beraberinde getirmekte, bu duruma seyirci kalan gençlerin de evlilie kar mesafeli durmalarna sebebiyet vermektedir. Yüce Allahn insana vermi olduu evlenme, yuva kurma hakk hiçbir gerekçe ile insann elinden alnmamaldr. Aksine yuva kurma hakkn kullanmak isteyen gençlerin önü açlmal, kendilerine maddi ve manevi destek verilmelidir.

GENçLER STESELER DE MEVCUT KOULLARIN ZORLUUNDAN DOLAYI EVLL ERTELEMEK ZORUNDA KALMAKTADIRLAR

Genç yata evlenmenin önündeki engellerden birinin de gençlerin eitim hayat ile ilgili çkmazlar olduu ifade edilen açklamada, Aileler, çocuklarnn eitim hayatlar için yllarca madden ve manen emek verip ar bir yük yüklenmektedir. Bir gencin üniversiteye hazrlk sürecinde eitim külfetini karlayan aile, üniversite sürecinde de eitim masraflarn karlamaktadr. Srtndaki ar yükle birlikte çocuunun evlenme, yuva kurma yükünü kaldracak mecali kendinde bulamamaktadr. Aileler, evlatlarnn okulunu bitirip i kurmasn, erkeklerin askerlik ve maddi anlamda birikim yapp yuva kurma adna masraflarnn üstesinden kendi bana gelmesini istemektedir. Gençlere bundan baka bir çkar yol da braklmamaktadr. Evlenmek için bir meslek edinip uygun i bulmak; üniversitelerde okuyanlarn da mezun olmalarnn ardndan KPSSye hazrlk süreci ve atanmay beklemek, kredi borcunu ödemek, askerlik hizmetini yerine getirmek zorunlu görülmektedir. Bu arada ya ilerlemekte ve gençler isteseler de mevcut koullarn zorluundan dolay evlilii ertelemek zorunda kalmaktadrlar. Üstelik bu durum gayrimeru ilikilere ardna kadar kap açmaktadr. Bu sebeple ertelenen yuva kurma ihtiyac, yerini tek bana yaamaya, kendi dünyasna baka bir insan katmaktan kaçnmaya hatta yava yava evlilie kar bir duru sergilemeye itmektedir.

Açklamada, bu duruma çözüm üretilmesi, gençlerin eitim hayatlar süreci içerisinde de evlenebilmeleri salanmas, ailenin üzerindeki ar yük hafifletilmesi, devletin de bu yükü kendi üzerine almas gerektii sraland.

BEKLENTY KARILAMAK çN YAPILAN HARCAMALAR VE ALINAN BORçLAR GENçLER KORKUTMAKTADIR

Açklamada, Aileleri ve gençleri yuva kurma hususunda korkutan bir dier sebep de maddi beklentilerin çok yüksek olmasdr. Sosyal medya ve dier kitle iletiim araçlar üzerinden sergilenen atafat ve israf, yuva kurmada her iki tarafn da belini bükmektedir. Beklentiyi karlamak için yaplan harcamalar ve alnan borçlar gençleri korkutmaktadr. Burada en büyük i, gençlere ve ailelere dümektedir. Taraflar yuva kurarken merkeze muhabbeti ve merhameti koyup ona göre beklentiye girmelidir. denildi.

GEREKL MKN VE ARTLARIN OLUTURULMASI GEREKR

Yürürlükte olan süresiz nafaka, Ceza ve Medeni kanunundaki evlilii dezavantaja dönütüren hükümler ve 6284 sayl kanun nedeniyle yaanan maduriyetlerin de gençlerin evlilie daha temkinli ve souk bakmasna neden olduuna dikkat çekilen açklamada, unlar kaydedildi:

Netice itibariyle parti programmzda da ifade edildii gibi salkl bir toplum ancak ve ancak salkl ailelerle mümkündür. Bu nedenle aile kurumunun korunmas ve aile kurmann tevik edilmesi devletin vazifelerindendir.

Evlenme çana geldii ve evlenmek istedii halde maddi imknszlklar nedeniyle evlenemeyen vatandalarn evlenebilmesi için gerekli imkn ve artlarn oluturulmas gerekir. Bunun için genel bütçeden fon ayrlmal, mirasç brakmadan vefat eden kimselerin miraslar da bu fona aktarlarak gençler evlendirilmelidir.

Aile, toplumun temel birimi olduuna göre bütün kanun, karar ve ilgili planlar, aile kurulmasnn kolaylatrlmas, kutsallnn gözetilmesi ve ailenin korunmas ile aile ilikilerinin tabi hukuk ve ahlk temeline oturtulmas yönünde olmaldr.

Ana Sayfaya Git