George kilisesi onarılıyor

Diyarbakır'da 1800 yıllık Saint George Kilisesi onarılıyor Diyarbakır Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Karaaslan "Görev süremiz boyunca bütün restorasyonları yapıp tarihi eserleri gelecek nesillere aktarmayı düşünüyoruz"

Haberler 07.05.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 1800 yllk Saint George Kilisesi, yaplan onarmn ardndan yeniden ziyaretçilerine kaplarn açacak.

Merkez Sur ilçesinde tarihi çkalede 2008 ylnda restore edilen, milattan sonra 3. yüzyldan kalma Saint George Kilisesi, sanat galerisi olarak hizmet vermeye balad. Kilisede zamanla bakma ihtiyaç duyulmas üzerine Diyarbakr Büyükehir Belediyesince çalma balatld.

Yaplan ihalenin ardndan ilgili kurum ve kurullar gözetiminde kilisenin kubbe, dam örtüsü, yaltm, derz yenilenmesi, elektrik, drenaj gibi ihtiyaç duyulan bölgelerinde onarm çalmas yürütülüyor.

Kilise, yüzde 90 bitirilen çalmalarn tamamlanmasyla eski ileviyle ziyaretçilerini arlayacak.

GELECEK NESLLERE AKTARMAYI DÜÜNÜYORUZ

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi mar ve ehircilik Daire Bakan Mehmet Karaaslan, vatandalarn kendilerinden en büyük isteinin, tarihi surlarn restorasyonu, ihyas ve gelecek nesillere aktarlmas olduunu söyledi.

çizdikleri yol haritas kapsamnda 1. ve 2. etap olarak baladklar surlardaki restorasyon çalmalarnn devam ettiini aktaran Karaaslan, bütünlük oluturmas anlamnda söz konusu kilisede de çalma yürüttüklerini belirtti.

Kilisenin Romallardan bugüne kadar ulaan bir kültür varl olduunu dile getiren Karaaslan, kilisenin çkale bölgesinde en önemli eserlerden biri olduunu kaydetti.

Saint George Kilisesinde yürütülen çalmalar kapsamnda bütünlük oluturmas amacyla onarm çalmalarnn yürütüldüünü bildiren Karaaslan, Kilisenin damndaki otlar temizledik ve su akntsn engelledik. Döeme ve elektrik tesisatn yeniden onardk. Cephe aydnlatmalarn yaptk. Drenaj hatlarn yeniledik. dedi.

Yürütülen çalmalarnn kente katk salayacan ifade eden Karaaslan, Görev süremiz boyunca bütün restorasyonlar yapp tarihi eserleri gelecek nesillere aktarmay düünüyoruz, Restorasyonlarmz tamamlayarak Diyarbakr turizm ehri haline getirmek istiyoruz. deerlendirmede bulundu.

Ana Sayfaya Git