Gereksiz ve asılsız ihbarlar için suç duyurusu

Elazığ'da 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen gereksiz ve asılsız ihbarlar, çalışanları hem sıkıntıya sokuyor hem de şaşkına çeviriyor.

Haberler 09.01.2017 - 08:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalanlar, 112 Acil Servisi ilgilendirmeyen hayvanm doum yapt, köpeimin karn aryor, evde yalnzm, korkuyorum, kediye araba çarpt gibi gereksiz ve aslsz ihbarlar nedeniyle gerçek çarlara cevap vermekte zaman kayb yayor

l Salk Müdürü Akku:

Bu telefon numaralarn önceden göremiyorduk ama imdi görebiliyor ve savclk üzerinden suç duyurusunda bulunup gerekli hukuki ilemleri balatyoruz

Elazda 112 Komuta Kontrol Merkezine gelen gereksiz ve aslsz ihbarlar, çalanlar hem skntya sokuyor hem akna çeviriyor.

Her gün ortalama 2 bin civarnda çarya cevap veren merkeze gelen ihbarlarn yüzde 95ini gereksiz ve aslsz çarlar olutururken, çalanlar 112 Acil Servisi ilgilendirmeyen hayvanm doum yapt, köpeimin karn aryor, evde yalnzm, korkuyorum, kediye araba çarpt gibi gereksiz ve aslsz ihbarlar nedeniyle gerçek çarlara cevap vermekte zaman kayb yaadklar için çileden çkyor.

Elaz l Salk Müdürü brahim Halil Akku, AA muhabirine yapt açklamada, müdürlük olarak Komuta Kontrol Merkezi ve 27 adet 112 Acil Servis stasyonu ile 28 noktada 400 çalanla ambulans hizmeti verdiklerini belirtti.

Büyük bir özveri ile sunulan insan hayatnn söz konusu olduu bu hizmetin verimli ve hzl bir ekilde yürütülebilmesi için 112 hattnn gereksiz ve aslsz çarlarla megul edilmemesi gerektiini vurgulayan Akku, vatandalardan bu konuda duyarllk beklediklerini söyledi.

Bu yl 20 Aralk itibariyle 730 bin civarnda ihbar aldklarn, ancak bunun sadece 36 bininin gerçek çar olduunu ifade eden Akku, Günde ortalama 2 bin civarnda çar karlyoruz. Ancak bu rakmn sadece 110u gerçek çar. Hastaya ulap tamamz gereken acil durumdaki vakalar yüzde 5. Yani 100 çardan 95i için gereksiz, zaman kayb yayoruz. dedi.

- Dalga geçene suç duyurusu

Akku, yaplan her gereksiz ve aslsz çarnn gerçek vakalara ulamada gecikmeye neden olduunu ve kaybedilen her saniyenin insan hayatna mal olabileceinin unutulmamas gerektiine dikkati çekti.

Salk Bakanlnn yapt son çalmalarla 112yi gereksiz ve aslsz yere arayanlar hakknda adli ilem yaplabildiini vurgulayan Akku, öyle devam etti:

Telefonunu denemek, dalga geçmek, arzasn anlatmak ya da adres sormak için bu tarz anlamsz çarlarla vatandan hakkn yiyen aramalardan dolay telefonlarmz kitleniyordu. Bu telefon numaralarn önceden göremiyorduk ama imdi görebiliyor ve savclk üzerinden suç duyurusunda bulunup gerekli hukuki ilemleri balatyoruz. Vatandalarmzn kasti yaptn çok düünmüyoruz ama sehven bile olsa bu tarz aramalarla arkadalarmz megul etmemelerini istiyoruz. Hem salk açsndan dier vatandalarmz zor durumda brakmamalarn hem de kendilerinin hukuki süreçte zorluk yaamamalar için uyarmakta fayda görüyoruz.

- Hayvanm doum yapyor ambulans

Elaz 112 Acil ve Afetler Salk Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi doktoru Yunus Emre ekerda ise 112 acil servis ekipleri olarak vakalara zamannda yetimek için büyük bir özveriyle çalmalarna ramen gereksiz çarlar nedeniyle zaman zaman acil müdahale gerektiren vakalarda skntlar yaayabildiklerini dile getirdi.

Her gereksiz çarnn gerçek hastalarn hayatlarndan saniyeler ve dakikalar çaldn vurgulayan ekerda, Telefonunuzun çalmamas, hayvanlarnzn doum yapmas, kedinizin çatda kalmas gibi ihbarlarnz nedeniyle ya da telefonu çocuklarn eline oyuncak olarak vermeniz gerçek hastalara ulamamz geciktirmektedir. ifadelerini kulland.

Acil Tp Teknisyeni Saadet Özdemir de bazen kendilerini akna çeviren ve bir o kadar da kzdran köpeimin karn aryor, evde yalnzm, korkuyorum, kediye araba çarpt gibi ilginç ve gereksiz çarlar alabildiklerini belirterek, Bu tip çarlar yüzünden gerçek hastalara cevap veremiyoruz, onlara yetiemiyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git