Gereksizler meşguliyeti

Mardin'de 112 Acil Çağrı Merkezine geçen yıl gelen yaklaşık 1 milyon 254 bin çağrıdan yüzde 84'ü "asılsız" ya da "gereksiz" olarak kayıtlara geçti.

Haberler 28.01.2022 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MARDN - Günde ortalama 3 bin 500 çarya yant verilen Mardin 112 Acil çar Merkezine gelen gereksiz aramalar toplam çarlarn yüzde 84üne denk gelirken, aslsz ihbar ve aramalar çalanlar megul ediyor.

Olaylara acil müdahale edebilmek için 24 saat esasyla görev yürüten 112 Acil çar Merkezi çalanlarn en çok aslsz ihbarlar ve gereksiz aramalar yoruyor.

Merkeze 2021de gelen yaklak 1 milyon 254 bin çardan yüzde 84ünü, çamar makinesi bozuldu, Kuum öldü, Evlenemedim, evde kadm, Yemek siparii vermek istiyorum gibi gereksiz çar ve aslsz ihbarlar oluturdu.

- 2021 ylnda 24 kiiye idari para cezas uyguland

Mardin 112 Acil çar Merkezi Müdürü Hülya Karaboa, aslsz çarlarn azalmas için çalmalar yürüttüklerini, 2019da yüzde 95 olan aslsz çarlarn, 2020de yüzde 90a, 2021de ise yüzde 84e gerilediini söyledi.

Karaboa, günde ortalama 3 bin 500 çar aldklarn ifade ederek, bu çarlar yaklak 1,4 saniyede karladklarn, çar geldikten sonra 100 saniye içinde acil durum ekiplerinin olay mahalline hareketlerinin salandn aktard.

Aslsz çarlarn orann azaltmak için gereksiz arama yapan herkese telefonla dönü yaptklarn anlatan Karaboa, Onlara 112 hattnn gereksiz aranmamas gerektiini söylüyoruz. Bunun telafisi mümkün olmayan can kayplarna sebep olabileceini anlatyoruz. Ayn zamanda tekrar halinde Kabahatler Kanununa göre idari para cezas uygulanacan belirtiyoruz. 112 hatt üzerinden gereksiz arayanlara mesaj gönderiyoruz. 2021 ylnda 24 kiiye idari para cezas uyguland. dedi.

- Muhtarlarla görüüldü, okullar ziyaret edildi

Aslsz çarlar azaltmak için muhtarlara bilgi verdik, okullarda ziyaretler yaptk, örencileri merkezde arladk. Vatandalarmzdan 112 hattn gereksiz megul etmemelerini istiyoruz. diyen Karaboa, sosyal medya ile billboardlarda bilgilendirme eklinde de çalma yürüttüklerini belirtti.

Karaboa, çar merkezinde alt yapnn son derece iyi durumda olduuna iaret ederek, 112 Acil çar sisteminde acil durum araçlarnn takibini yapabiliyor, arayan vatandan konum bilgisine de ulaabiliyoruz. Bunlar bize vakann takibi için büyük kolaylk salamakta. dedi.

Merkezde Almanca, ngilizce, Rusça ve Arapça dil desteinin de verildiine dikkati çeken Karaboa, tercüman yardmyla ilgili birimlere yönlendirmeler yapmak üzere yabanc uyruklu kiilerden de acil durum ihbar aldklarn aktard.

Karaboa, merkezde acil çarlar karlamak için özveri ile çalldn aktararak, Aslsz çarlarla acil durumda olan kiilerin 112 hattna ulamalarna engel olabilirler. Bu da insanlarn hayatn kaybetmesine neden olabilir. imizin telafisi yok. Vatandalarmzdan bu konuda destek istiyoruz, lütfen 112 hattn gereksiz aramayalm. ifadelerini kulland.

- Acil durumda vatandan ilk çald kap 112

Merkezde görevli ön çar karlama personeli Onur Kalkan, gereksiz çarlarn önüne geçmek için herkese görev dütüünü belirtti.

çamar makinesi bozulan, Kuum öldü diyen, sigara isteyen var. diyen Kalkan, özellikle çocuklarn 112yi gereksiz megul etmemesi için ailelerden destek beklediklerini aktard.

çar personeli Büra Genç ise çok kutsal bir görev yaptklarnn bilincinde olduklarn belirterek, aslsz çarlarn kendilerini zorladn, acil yardm bekleyenleri zor duruma düürdüünü dile getirdi.

Genç, Acil durumda vatandan ilk çald kap 112. Ancak aslsz çar çok fazla. Yemek siparii vermek için arayan var. dedi.

Ana Sayfaya Git