Gergin Nevruz'da barış çağrıları

Buldan, " Herkes elini taşın altına koymalı ve bu ülkenin büyük barışı için mücadele etmeli” dedi.

Haberler 22.03.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, Türkiyede siyaset yapan herkesin öncelikli gündeminin bar olmasn bir kez daha ifade ediyoruz. Siyaset, parlamento bunun için vardr. Herkes elini tan altna koymal ve bu ülkenin büyük bar için mücadele etmeli dedi. Buarada nevruz kutlamalarnda PKK lehine slogan atan çok sayda kii, gözaltna alnd. Nevruz alan polisin sk güvenlik önemleri arasnda dron ile canl izlendi.

SABAH SAATLERNDEN TBAREN

Balar ilçesinde Nevruz Parknda HDP öncülüünde düzenlenen, 7 bin polisin görev yapt nevruz etkinliinde 136 bin metrekarelik alann çevresinde 5 kilometrelik bariyer kuruldu. Nevruz Bayram etkinliine katlmak isteyen vatandalar, sabahn erken saatlerinden itibaren alana geldi. l Emniyet Müdürü Hüseyin Akn da incelemelerde bulundu. Güvenlik güçleri, vatandalar arama notasnda üst kontrolünden geçirdikten sonra alana girilerine izin verdi.

ETKNLE KMLER KATILDI

Etkinlie HDP E Genel Bakan Pervin Buldan, HDPli milletvekilleri, CHP l Bakan Gönül Özel ve baz sivil toplum kurulularnn temsilcileri katld. Etkinlikte terör suçundan hapis cezasna çarptrlan ve milletvekillii düürülen HDPli Leyla Güven ile terör soruturmas kapsamnda tutuklanan, çileri Bakanlnca görevden alnan HDPli Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Adnan Selçuk Mzraklnn mesaj okundu. Müzik yayn yaplan etkinlikte nevruz atei yakld.

KURKUT DAVASINI TAKP EDECEZ

Milletvekilleri Filiz Keresteciolu, Murat Sarsaç, Ahmet Türk ve Srr Sakk ile Nevroz alanna gelen HDP E Genel bakan Pervin Buldan, protokole geçmeden önce, 2017 Nevruz kutlamalar srasnda dur ihtarna uymad için polisin açt ate sonucu hayatn kaybeden Kemal Kurkutu and. Kurkut cinayetiyle ilgi dava sürecini eletiren Buldan, davay takip edeceklerini söyleyerek faillerin yarglanmasn istedi.

GERGNLK YAANDI

Kutlama esnasnda PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan, PKKy simgeleyen bez parçalarn tayan çok sayda kii, sahne önündeki barkatlar amak istedi. Sahne önüne gelen onlarca polis ta ve flamalarn plastik çubuklarn atanlara müdahalede bulundu. Tazyikli su bölgeden uzaklatrlmaya çallrken, HDPli milletvekillerinin araya girmesine ramen gerginlik son bulmad. Atlan talardan dolay baz polisler yaraland gibi göstericilerden de yaralanan oldu. Nevruz alannda Diyarbakr Emniyeti sk güvenlik önlemleri alrken, dron ile canl izlendi.

KALDIRIN BARKATLARI

HDP Milletvekili Aye Acar Baaran, alanda yaanan gerginlik ve gözaltlardan emniyeti sorumlu tutarak, Niyetiniz Nevruzu kutlatmamaksa, Kürt halkn tanmamsnz. Binlerce polisle kontrol noktalarnda halk engellemeye çalan Diyarbakr Emniyet, Diyarbakr Valilii, çileri Bakanl, provokasyondan vazgeçin. Kaldrn barikatlar. Halkn önünde hiçbir barikat duramaz. Bugün bu meydanda Nevruz kutlanacak. Eer halkn geçiine izin vermezseniz, bu alan olmazsa, Diyarbakrn bütün sokaklar bizim için Nevruz olacak tehdidinde bulundu.

Baarann konumasnn ardndan polisle gençler arasnda çkan gerginlikte iki kii gözaltna alnd, Baaran, emniyete uyarsn tekrarlad.

CEYLAN: RADEMZ SAHP çIKMA GÜNÜDÜR

Nevruz Tertip Komitesi adna ilk olarak konuan HDP Diyarbakr l E Bakan Zeyat Ceylan, alan selamlayarak Nevruz, 2 bin 600 yllk direnitir. Biz bu görüntüye minnettarz, çok yaa Amed. Diyorlar ki iradelerini kracaz, irademizi kramazlar, ite Amed, ite irade. Nevruz, kültür, kimliktir, Nevruz irademize sahip çkma günüdür dedi.

AHMET TÜRK: ARTIK BR OLMA ZAMANIDIR

Mardin Büyükehir Belediyesi eski Bakan Ahmet Türk ise, dört parçadaki kürt siyasi temsilcilere birlik çarsnda bulunarak Bugün Ukraynada yaananlardan ders çkarmalyz. Bu corafyda Kürtler üzerinde basklar olmasna ramen Kürt siyasetçileri bir araya gelmez. Dört parçadaki Kürt siyasetçilere sesleniyoruz; artk bir olma zamandr, ortaklama zamandr. Böyle devam ederseniz ve Kürt halk sizi affetmeyecektir. Bu iktidar gidecek biliyoruz ama bizler hep var olacaz. Sonuna kadar mücadele edeceiz dedi.

AYDENZ, KMSE BU RADEY KIRAMAZ

Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) E Genel Bakan Saliha Aydeniz de, Kürt ittifakna deinerek Kimse bu iradeyi kramaz. Bütün dünyann gözü kula Nevruz alannda, Nevruz kutlu olsun dedi. Cezaevinde bulunan HDP eski Milletvekili Leyla Güven ile Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin görevden alnan Bakan Dr. Selçuk Mzraklnn mesajlar okundu.

BULDAN: ANKARA BU MEYDANLARI DUYSUN

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan konumasnda u görüleri dile getirdi:

RAHMETLE VE MNNETLE ANIYORUM:

Deniz Poyraz ve Kemal Kurkut ahsnda, yaamn yitiren bütün arkadalarmz ve yoldalarmz bir kez daha rahmetle ve minnetle anyorum. Onlarn bizlere brakt mirasa sahip çkacamza söz veriyorum.

BARII, ADALET, DEMOKRASY GETRMES

Nevruz, dirilitir. Nevruz ayn zamanda umuttur. Nevruz ayn zamanda kardeliktir, bartr, cesarettir. Nevruz bu kadim topraklarda yüzyllardr kutlanan bir bayramdr ve bu bayramn bizlere, halkmza, hepimize bar, adaleti, demokrasiyi getirmesini yürekten temenni ediyorum. Nevruz, ulusal birlik iradesinde bütünlemektir ayn zamanda. Nevruz, kadndr, kadnlardr. Nevruz, gençlerdir, gençliktir. te bir kez daha hepimizin bayram kutlu olsun.

BARIIN, ADALETN BR YOL HARTASIDIR:

Bugün Amed halk bir kez daha tarih yazd. Sizler, bir kez daha Nevruzda hiç kimseye boyun emediinizi gösterdiniz. Bir tarih yazdnz. Bu tarih, elbette ki demokrasinin, barn, adaletin bir yol haritasdr. te bu yol haritasna hep birlikte sahip çkacamz ve asla adaletten, bartan, demokrasiden vazgeçmeyeceinizi sizler bir kez daha bugün ilan ettiniz. Barta, eit, ortak yaamda sonuna kadar, onurlu bir yaamda sonuna kadar kararl olduunuzu bir kez daha dünyaya, Türkiye halklarna gösterdiniz. Herkes bu meydana iyi baksn.

BÜYÜK BARII çN MÜCADELE ETMEL:

Bartan baka da bir çkar yol olmadn iyi biliyoruz. Türkiyede siyaset yapan herkesin öncelikli gündeminin bar olmasn bir kez daha ifade ediyoruz. Siyaset, parlamento bunun için vardr. Herkes elini tan altna koymal ve bu ülkenin büyük bar için mücadele etmeli.

ELMZ TAIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ:

Bugün bu ülkenin en büyük sorunu Kürt sorunudur. Ancak Kürt sorunu yoktur diyerek bu sorun çözülmez, bu sorunu çözdük yalanlarn söyleyerek bu sorun elbette ki çözülmez. Korkarak, silerek deil cesaretle, umutla ve Türkiye halklarnn gelecei için, Kürtlerin gelecei için Kürt sorununun acilen çözümüne ihtiyaç var. Bizler, Kürt sorunun da Türkiyedeki dier sorunlarn da kadnlarn, gençliin sorunlarnn da bir bütün olarak yaanan bütün krizlerin çözümü için elimizi tan altna koymaya hazrz.

Yaplan konumalarn ardndan Azad Bedran ve Rojda sanatçlar sahne ald. çalnan ezgilerle alan dolduranlar halaya durup, çokulu elenirken, Nevruz kutlamalar atlan sloganlarla son buldu.

Ana Sayfaya Git