Gıda terörü yaşanıyor

Aslan, birçok üründe sanayilerde kullanılan maddelerin gıdalarda kullanıldığını ve bununla birlikte ürünün albenisinin artarken, bebek ölümleri başta olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıktığını belirtti.

Haberler 11.03.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada nüfus artmna bal olarak gda tüketimi de artarken bununla birlikte baz ürünlerde taklit ve tai ürün üretimi artnn olduunu söyleyen Dicle Üniversitesinde görevli diyetisyen Fatih Aslan, birçok üründe sanayilerde kullanlan maddelerin gdalarda kullanldn ve bununla birlikte ürünün albenisinin artarken, bebek ölümleri bata olmak üzere birçok hastaln ortaya çktn belirtti.

Dünya genelinde nüfus artt için gdaya ihtiyaç arttndan dolay taklit ve tai artmakta. Bununla birlikte birçok üründe özellikle sanayilerde kullanlan kimyasal maddeler gda ürünlerine kullanlp, enjekte edilerek vatandan albenisine sunmakta. Dicle Üniversitesinde görevli diyetisyen Fatih Aslan, baharatlardan, tatllara, et ürünlerinden, süt ürünlerine kadar birçok üründe katk maddesi kullanldn ve bunlarn bebek ölümlerine, zehirlenmelere, ölümcül birçok hastala ve insan vücudunda kalc hasarlar meydana getirdiini ifade etti.

MAMALARDAK MELAMN MADDES BEBEK ÖLÜMLERNE YOL AçIYOR

Taklit ve tai, gda maddelerinde bulunan malzemelerin gda mevzuatna aykr olarak üretildiini söyleyen Dicle Üniversitesinde görevli diyetisyen Fatih Aslan, dünya genelinde nüfus artt için gdaya ihtiyaç arttndan dolay taklit ve taiin artmakta olduunu belirtti. Diyetisyen Aslan, Süt, süt ürünlerinde süt tozu, mamalarda melamin denen katk maddesi kullanlmaktadr. Bu plastik ve yaptrc sanayisinde kullanlmaktadr. Bunun zarar, ölüme kadar yol açar. Bebek ölümlerine, zehirlenmelere, böbrek hastalklarna yol açyor. Bu taksit bir maddedir, bunu kesinlikle alnmamas gerekiyor. Kuruyemilerde, fndk, fstk, ceviz, bademlerde genellikle gda boyalar, kimyasal madde dediimiz sentetik boyalar kullanlmaktadr. Birçok üründe kullanlmakta. Baharatlarda olsun, krmz biber, toz biber, pul biber, kekik bunlarda da çok kullanlmakta. çünkü bunlarn albenisi artryor. Göze hitap ediyor, canlln artryor. Bunlar ksa vadede alndnda gözde yaarma, burun aknts, deride kzarklar, döküntülere neden olmaktadr. Uzun vade alndnda ise migren, kanser hastalklar, diyabet hastalklar, pankreas kanseri, karacier yetmezlikleri çok görülüyor. Ve o yüzden dikkatli olmamz gerekiyor bu tür ürünlerde. Bu ürünleri güvendiimiz yerlerden almamz gerekiyor dedi.

KIRMIZI ETN çERSNE KMYASAL ENJEKTE EDLEREK HACM VE AIRLII ARTIYOR

Krmz et, tavuk eti, balk etti; özellikle balk etinde solungaçlarda daha renkli görünmesi için gda boya maddeleri kullanldn aktaran Diyetisyen Aslan, Eer tavuk eti beyazlamsa o etten uzak kalmamz gerekiyor. Bozulmu demektir. Ya da kimyasal bir madde ile boyanmtr. Krmz ette dahil taklit ve taii yaplyor. Mesela krmz etin içerisine kimyasal enjekte ederek hacmini ve arln artryor. Bunu da nasl örenebiliriz? Eer eti elimize alp sktmzda su damlyorsa bilin ki o ette bir sknt vardr. O etten kesinlikle uzak kalmamz gerekiyor. Kyma, sosis, salam, sucuk yani ilenmi etlerin de çounda ne kadar ilem görürse gda boya maddeleri çok kullanlyor. Bunlarda kalp, damar hastalklarna, kolesterol yüksekliine, gebelerin kesinlikle bunlardan uzak kalmas gerekiyor. çocuklarn kesinlikle bunlardan uzak kalmas gerekiyor. çünkü çocuklarda hiperaktif bozukluklarna, yetikinlerde tiroit bozukluklarna, hormonal bozukluklara yol açyor. Zeytin yanda pamuk ya, palmetik yalar kullanlyor. Bunlar da kalp damar hastalklarna, obeziteye yol açtn biliyoruz. Yumurta da ise tavuk yemine baz istemediimiz maddeler konuluyor. Tavuk etinin sar görünmesini, albenisini artyor. Yumurtann daha sar görünmesini salyor eklinde konutu.

Peynirde, sr geni, jelatin, niasta kullanldn kaydeden diyetisyen Aslan, sözlerine öyle devam etti:

Bunu da biliyoruz. Bunlar da vücuda ciddi zararlar veriyor. Uzun süre alnd zaman mide kanserine, obeziteye yol açtn biliyoruz. Krmz ette nitrat tuzlar kullanlyor. Bunlar itah üzerinde etkileyici ürünlerdir. Enerji içeceklerinde çok madde kullanlyor. çikolata ürünleri olsun. Bunlarda sildenfil maddeleri denilen türevler kullanlyor. Bunlarda cinsel yaamda bozukluklara, kalp damar hastalklarna, hipertansiyona, ya da düük neden olabiliyor. Gda terörü denen bir ey var. nsanlara yönelik dorudan öldürmeye teebbüs sayabiliriz. Taklit ve tai yaplmsa bir üründe, onu yapan kii sanki bir insann hayatna kastetmi gibi bir cezai müeyyide almasn istiyoruz, talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git