GİYAV: Diyarbakır'da çocuklar anadili ile ilgili travmalar yaşıyor

GİYAV'ın hazırladığı "Diyarbakır'da Çocukların Anadili Kullanımının İzlenmesi Raporu"na göre, kentte çocuklar anadili ile ilgili toplumsal ve bireysel travmalar yaşıyor. Rapora göre, Kürtçe konuşmak çocukları korkutuyor, kaygılandırıyor, utandırıyor ve ötekileştiriyor.

Haberler 20.05.2021 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göç ve nsani Yardm Vakf (GYAV), Diyarbakrda yaayan çocuklarn anadil haklarnn izlenmesi, bu haklarn önündeki engellerin görünür klnmas ve çocuklarn görüleri temelinde politika gelitirilmesi amacyla bir rapor hazrlad.

3 ay içerisinde yaplan saha çalmalar sonucunda hazrlanan raporda, 20 çocuk, 12 ebeveyn, 12 sivil toplum örgütü temsilcisi, 6 öretmen, 2 okul kurucusu, 3 yerel yönetici, 5 sanatç/medya çalan olmak üzere toplam 60 kii ile görümeler yapld.

çOCUKLARIN ANADL KULLANIMI

Raporda görüme yaplan 20 çocua anadillerinin ne olduu sorusu soruldu. çocuklarn yars anadillerinin Kürtçe olduunu ve evde de arlkl olarak Kürtçe konutuklarn 7si anadillerinin Türkçe olduunu; 3ü ise her iki dilin de anadili olduunu söyledi.

Ev dnda Kürtçe konutuunu belirten çocuk says ise 3te kald. Geri kalan çocuklar ise, tüm sosyal yaamlarnda iletiim dili olarak Türkçeyi kullandklarn ifade etti.

ANADLN ÖRETLMES

Raporda, Kürtçenin Krmanci ve Zazaki lehçelerinin öretildii Yaayan Diller ve Lehçeler adl seçmeli ders müfredatna atf yapld. 20 çocuun 9unun böyle bir dersin varlndan haberdar olmad belirtildi.

Yaayan Diller ve Lehçeler Dersini bilen 11 çocuun 7sinin, bu dersi seçmek istemesine ramen dersi alamadn ya da seçmesine ramen fiili olarak dersin verilmediini, bunun nedenini de bilmediini belirtti.

Raporda, görüme yaplan ebeveynler, bu dersleri seçme hakknn kt üzerinde kaldn ifade etti. Dersi verecek eitimciler için kadro açlmadn, bütçe ayrlmadn, idarecilerin aileleri Kürtçe derslerin karsnda bulunan dini içerikli dier seçmeli derslere yönlendirdiklerini anlatt.

Ana Sayfaya Git