'Gizemli monolit' Zerzevan'da çıktı

Milli Uzay Programı'nın lansmanı öncesinde Göbeklitepe'ye yakın bir noktaya dikili halde bulunan ve üzerinde Göktürkçe "Gökyüzüne bak, ayı gör." ifadesinin yer aldığı metal blok, bu kez Diyarbakır'ın Zerzevan Kalesi'nde görüldü

Haberler 31.08.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Uzay Programnn lansman öncesinde Göbeklitepeye yakn bir noktaya dikili halde bulunan ve üzerinde Göktürkçe Gökyüzüne bak, ay gör ifadesinin yer ald metal blok (monolit), bu kez Diyarbakrn Zerzevan Kalesinde ortaya çkt.

Milli Uzay Programnn lansman öncesinde anlurfada Göbeklitepeye yakn bir noktaya dikili halde bulunan ve üzerinde Göktürkçe Gökyüzüne bak, ay gör ifadesinin yer ald metal blok, bu kez Diyarbakrn Zerzevan Kalesinde görüldü.

Diyarbakrda 2-4 Eylülde Zerzevan Kalesinde gerçekletirilecek olan 2021 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliinin tantm için kale yaknlarna dikilen metal blok, yöre halk tarafndan aknlkla karland.

Türkiyenin uzaydaki iddiasnn sembolik bir yansmas olan metal blokun etkinlik süresince bölgede kalaca belirtildi.

TÜBTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafndan 22 yldr Antalyada düzenlenen Gökyüzü Gözlem Etkinlii, bu yl Diyarbakrda yaplacak. 2021 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii, 2-4 Eylülde UNESCO tarafndan Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan 3 bin yllk tarihi Zerzevan Kalesinde gerçekletirilecek.

TUGun koordinasyonunda düzenlenecek olan etkinlik, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, Gençlik ve Spor Bakanl, TÜBTAK, Türkiye Uzay Ajans (TUA), Diyarbakr Valilii, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanl ile Karacada Kalknma Ajans tarafndan destekleniyor.

Profesyonel ve amatör astronomlarn katlaca etkinlik, Türkiye ve dünyadan gelen binden fazla gök bilimi meraklsn buluturacak.

Açln Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varankn yapaca etkinlie, çocuklar da aileleriyle birlikte katlarak profesyonel astronomlar eliinde, dev teleskoplarla gökyüzünü inceleme frsat bulacak.

Katlmclar, UNESCO tarafndan Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan ve Türkiyede gökyüzü gözleminin yaplaca en iyi 10 noktadan biri olarak kabul edilen 3 bin yllk tarihi Zerzevan Kalesinde uzmanlarla birlikte gökyüzünü inceleyecek.

Ayrca katlmclar, dünyann en iyi korunan Mithras Tapnanda binlerce yl önce gerçekletirilen astronomi çalmalar hakknda bilgi alacak. Milli Uzay Program vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin arttrlmasnn amaçland etkinlik boyunca, seminerler, yarmalar, gök bilimi ile ilgili birçok atölye ve etkinlik düzenlenecek.

MONOLT, ANLIURFADA LGYLE KARILANMITI

5 ubatta anlurfaya 20 kilometre uzaklkta Göbeklitepe Ören Yeri yaknlarnda yer alan bir tarlada bulunan metal blok merak konusu olmutu.

Yaklak 3 metre yüksekliinde, 1 metre geniliinde üzerinde Göktürk alfabesiyle Gökyüzüne bak, ay gör. ifadesinin yazl olduu gizemli metal blokun kim ya da kimler tarafndan hangi amaçla dikildii ilk bata anlalamamt.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan 9 ubatta Milli Uzay Programnn açklanmas ile monolitin srr ortaya çkmt.

Ana Sayfaya Git