Göbeklitepe hafızalarda kalıcı olarak yer edindi

12 bin yıllık geçmişi ve içinde barındırdığı tarihi değerlerle dünyanın birçok noktasından ziyaretçi çeken Göbeklitepe, ilham kaynağı olduğu kitap, dizi ve animasyon filmleriyle de her yaş grubunda hayranlık uyandırıyor

Haberler 17.08.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Listesinde ikinci yln geride brakan anlurfadaki tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen Göbeklitepe, konu olduu kitap, dizi ve animasyon filmleriyle her kesimin hafzalarnda kalc yer edindi.

12 bin yllk geçmiiyle tüm dikkatleri üzerinde toplayan Göbeklitepe, her yl yurt içinden ve yurt dndan binlerce turisti arlyor.

Her geçen yl ünü katlanarak artan Göbeklitepe, 2011 ylnda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnd, 1 Temmuz 2018de ise Bahreynde düzenlenen 42nci Dünya Miras Komitesi Toplantsnda Dünya Miras Listesine dahil edildi. ki yl önce ald bu unvanla dünyadaki bilinirlii artan Göbeklitepe, 2019un Göbeklitepe Yl olarak ilan edilmesiyle turizmde altn yln yaad.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almasyla senarist ve yönetmenlerin de ilgisini çeken Göbeklitepe, konu olduu kitap, dizi ve animasyon filmleriyle popüler kültürün de bir parças haline geldi.

GÖBEKLTEPEYLE LGL BLGLER HALKA DAHA çABUK ULATI

l Kültür ve Turizm Müdürü Aydn Aslan, Göbeklitepenin 2018 ylnda UNESCO Dünya Miras Listesine girmesiyle bilinirliinin arttn söyledi.

Göbeklitepenin popüler kültürde yer edinmesinin büyük önem tadn aktaran Aslan, Göbeklitepe, UNESCO Dünya Miras Listesine girmesiyle birlikte bilimsel bilinirliinin yannda popüler kültürde de bir konu olarak ilenmeye baland. Özellikle Göbeklitepeyle ilgili yazlan kitaplarn artmas, dünyaca ünlü film platformlarnda diziler yaplmas, animasyon filmlerinin çekilmesiyle Göbeklitepeyle ilgili bilgiler halka çok daha çabuk ulaabildi. dedi.

Aslan, Göbeklitepenin uluslararas alanda tannrlnn artmas noktasnda Kültür ve Turizm Bakanlnn önemli çalmalar yürüttüünü söyledi.

Rafadan Tayfa: Göbeklitepe sinema filminin animasyon türünde tüm zamanlarn izleyici rekoru krdn anmsatan Aslan, Göbeklitepe aslnda popüler kültürle de insanlarn hafzalarnda ve belleklerinde kalc olarak yerlemeye balad. dedi.

RAFADAN TAYFA: GÖBEKLTEPE KÜçÜKTEN BÜYÜE HERKES ETKLED

TRT çocukta ekranlara gelen Rafadan Tayfann ikinci sinema filmi Rafadan Tayfa: Göbeklitepe filminin yapmcs ve yönetmeni smail Fidan da filmin yaklak 3,5 milyon kii tarafndan izlendiini belirtti.

Filmin gala öncesinde yaplan tantmlarn gören bir ailenin çocuklaryla kendilerini ziyaret ettiini aktaran Fidan, Bu ailemiz yaklak 1 yl önce çocuklaryla Göbeklitepeyi ziyaret etmiler, o dönemde çocuun Göbeklitepenin adn bile bilmediini, gezerken de elinden tableti brakmadn anlatlar. Ama imdi sevdii karakterleri orada görünce Baba Göbeklitepeye bir daha gidelim ben oray çok sevdim diye söylüyor. Rafadan Tayfa: Göbeklitepe küçükten büyüe herkesi etkiledi ve hafzlarnda Göbeklitepeye dair iz brakt. dedi.

FLM DJTAL PLATFORMLARDA DA YER ALACAK

Göbeklitepenin yurt dnda da büyük bir beeni kazandn ve insanlarn büyük ilgisinin olduunu aktaran Fidan, Rafadan Tayfa: Göbeklitepe filminin yakn zamanda tüm dijital platformlarda arkasndan da TV ekranlarnda gösterime gireceini bildirdi.

Fidan, filmin bu alanlarda da izlenme rekoru kracana inandn ifade ederek, bu sayede de Göbeklitepenin daha geni kesimlerce izlenerek bilinirliinin artacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git