Göç dönemine kadar misafir

Türkiye'de nadir görülen göçmen kuş türlerinden olan ve Diyarbakır kırsalında kanat tüyleri birileri tarafından kesilmiş halde bulunan "kara leylek", kış aylarını tedavi ve rehabilitasyon süreciyle geçirecek

Haberler 30.09.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göç yolunda kanat tüyleri kesildii için uçma yetisini kaybeden ve Diyarbakr krsalnda bulunan kara leylek tedavi ve rehabilitasyon sürecinde kentte misafir edilecek.

Dicle Vadisinde yüzlerce ku türüne ev sahiplii yapan Diyarbakrda, ülkede nadir görülen kara leylee (Ciconia nigra) rastland.

Kafkaslar, Karpatlar ve spanyada popülasyonu daha fazla olan fakat Türkiyede nadir de olsa insanlardan izole yerlerde yuva kuran kara leylek, Diyarbakr krsalnda vatandalar tarafndan bulundu.

Uçamayan kara leylek Doa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakr ube Müdürlüüne teslim edildi. Birileri tarafndan kanat tüylerinin kesilmesi nedeniyle uçamad tespit edilen kara leylein Dicle Yaban Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavisine baland.

Burada, yenilenmesi için kesilen tüyleri çekilen kara leylein bakm ve beslenmesi uzman ekiplerce yaplyor.

Kara leylek k aylarn kentte tedavi ve rehabilitasyon süreciyle geçirerek, göç döneminde doaya salnacak.

TÜYLER KESLD çN UçMA YETSN BELRL BR SÜRE SALAYAMAYACAK

Merkez müdürü Doç Dr. Semih Altan, bir yldr hizmet verdikleri merkezde bu süreçte 300e yakn yaban hayvannn tedavisini ve rehabilitasyonunu gerçekletirdiklerini, merkez olarak farkl türlere de ev sahiplii yaptklarn söyledi.

Yaam alanlarnda doal koullar ya da insan eliyle zarar gören hayvanlarn getirildii merkezde kanatl türlerin younlukta olduunu dile getiren Altan, Merkezimize getirilen bir kara leylek var. Normalde karlatmz bir tür deil. Normalde beyaz leylekleri misafir ediyoruz. Kara leylek göç esnasnda farkl amaçlarla tüyleri kesildii için uçma yetisini belirli bir süre salayamayacak. dedi.

Altan, leylei merkezde misafir ettiklerini dile getirerek, bu sürecin nisan ayna kadar sürebileceini aktard.

KARA LEYLEN GÜVENDE HSSETMES çN TEDBR ALINDI

Özel bir tür olduu için yaam ortamn, beslenme eklini ekologlarmzla aratrarak, onu misafir edeceiz. diyen Altan, kara leyleklerin tür olarak beyaz leyleklere göre daha ürkek olduunu belirtti.

Altan, onu ürkütmeden beslenmesini ve rehabilitasyonunu salamak için çabaladklarn anlatarak, Doada nesli az görülen bir tür. Onun için daha önem verilmesi gerekiyor. Buna yönelik tedbir aldk. diye konutu.

Merkezde bulunan birçok hayvann ya ateli silah yaralanmas ya da tüylerinin kesilmesi gibi nedenlerle yaralandn tespit ettiklerini aktaran Altan, bilgileri verdi:

nsanlarmz maalesef bilinçsiz. Bu hayvanlarn bir çounun nesli tükenme tehlikesiyle kar karya. Onlar kendi ortammzda bulundurmaya çalrsak onlara olumsuz ortam salam oluruz. nsanlarmz böyle yabani bir hayvanla karlarsa bir an önce durumu ilgililere bildirip, onlarn doal kendi ortamlarna katlmalarn salasnlar.

Doç. Dr. Altan, merkezde birçok tür bulunduunu, onlar görmek isteyenleri merkeze beklediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git