Göçerler dönüşte!

Havaların soğumaya başlamasıyla Van ve Muş'tan, yüzlerce koyunun bulunduğu sürülerle Siirt ve Batman gibi daha sıcak illere yolculuğa başlayan göçerler, dinlenebilmek için belirledikleri noktalarda çadırlarını kurarak konaklıyor.

Haberler 01.10.2018 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvanlarna daha iyi otlaklar bulmak amacyla yazn Van ve Mu çevresindeki, kn da Güneydou Anadolu Bölgesindeki yaylalara çkan göçerlerin yaam, sürüleri peinde geçiyor.

Havalarn soumaya balamasyla Van ve Mutan, yüzlerce koyunun bulunduu sürülerle Siirt ve Batman gibi daha scak illere yolculua balayan göçerler, dinlenebilmek için belirledikleri noktalarda çadrlarn kurarak konaklyor.

Uzun süren yolculuklar srasnda bölgenin zorlu corafyasna kar da mücadele veren göçerler, birçok imkandan yoksun, sosyal hayattan uzakta doayla iç içe yaamaya çalyor.

Ailelerden bazlar göçebe hayat sürdürdükleri için çocuklarn okula gönderememenin skntsn yaarken, bazlar ise çocuklarn kent merkezlerindeki yaknlarnn yanna brakarak sürülerinin peinden gidiyor.

Konakladklar bölgelerde çadr kurarak bölgenin zorlu corafyasnda geçimlerini salayan göçerler, yanlarnda tadklar güne panelleri sayesinde hem el fenerlerini hem de cep telefonlarn arj ediyor.

- En çok hava artlar bizi zorluyor

Batmanl göçer Selahattin Türkolu, her yl yaz aylarnda sürülerini daha iyi beslemek amacyla Batmandan yola çkarak Vann Bakale ilçesindeki yaylalarna geldiklerini söyledi.

Burada üç ay geçirdikten sonra havalarn soumaya balamasyla yeniden yaya olarak Batmana döndüklerini anlatan Türkolu, öyle devam etti:

Yaz aylarnda Batman çok scak oluyor. Van taraflarna mecburen gidiyoruz. lerimiz çok zor. En çok da hava artlar bizi çok etkiliyor. Bazen yamurda, frtnada kalyoruz. Kar ne kadar geç yaarsa bizim için avantaj oluyor. En büyük skntlarmzdan biri de çocuklarmzn okula gidememesi. Sürekli sürülerin peinden göçebe yaam sürdüümüz için çocuklarmzn da düzenli bir yaam ve okul hayat olmuyor. Onlar geride brakp da gelemiyoruz. Baz arkadalarmz akrabalarnn yanna brakyor.

- Yemek yapp koyunlar sayoruz

Göçerlerden Herdem Gülkal, sürüye elik eden kadnlar olarak her sabah erken kalkp, kahvalt yaptktan sonra çadrlar topladklarn ifade etti.

Eyalar yük hayvanlarna yüklediklerini, bir sonraki mola noktasna kadar yaya yürüdüklerini dile getiren Gülkal, öyle konutu:

Mola noktasnda çobanlar için yemek yapyoruz. Ardndan koyunlar gelince de sam ilemine balyoruz. Sadmz sütten, peynir ve yourt elde ediyoruz. imiz çok zahmetli. Koyunlar krpmasndan, samna kadar iin büyük bölümünü kadnlar yapyor. çok zor oluyor ama erkeklere yardm etmek zorundayz. Bu i bizim geçim kaynamz ve yapmaya mecburuz. çocuklarmzn okula gitmesini çok istiyoruz ama bizimle kalan çocuklar gidemiyor. Bu da aslnda bizi çok üzüyor.

Göçer Mervan Seyhan da hem yolculuklar esnasnda hem de yaylada youn ve zorlu mesai yaptklarn anlatt.

Yaamlarnn koyunlara bakmakla geçtiini belirten Seyhan, 10 gündür yoldayz. Yaklak 2 aya kadar Siirte, oradan da Batmana gitmeyi hedefliyoruz. Yaantmz her ne kadar zor olsa da bu hayat seviyoruz, mutluyuz. dedi.

Ana Sayfaya Git