Göçerler, kışa yolda yakalandı

Bingöl’ün Karlıova İlçesine dün düşen mevsimin ilk karı, göçerleri yolda yakaladı. Yaz aylarında Bingöl ve Karlıova yaylalarında hayvanlarını otlatan göçerler, kışın gelmesi ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya hayvan sürülerini götürürken, soğuk hava kar yağışına yolda yakalandı.

Haberler 03.11.2016 - 08:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz mevsiminde daha serin olan Bingöl, Karlova ve Solhan ilçelerindeki yaylalara gelerek hayvanlarn otlatan göçerler, k mevsimi gelmeden daha scak olan Diyarbakr ve anlurfaya giderken yolda, kar yana yakaland. Dün Bingöl ve çevresinde etkili olan kar yayla birlikte balayan souk hava, hayvan sürülerini Diyarbakr ve anlurfaya götüren göçerleri olumsuz etkiledi.

BESCLER KARA YAKALANDI

Her yl olduu gibi bu yl da, kar yana yakalanmamak için erken davranp günler süren yolculua koyulan besiciler, önceki gece ani bastran kar yana, Karlova lçesine bal Azizan Köyünde yakaland. Besicilerin kar yana yakalanmasndan dolay elbiselerinin sland ve baz koyunlarnn telef olduu görüldü. Kar yandan kurtulmak için çoban ve hayvan sahipleri, gün boyu daha hzl hareket etmek zorunda kald. Gün içerisinde yemek bile yiyemeyen çoban ve besiciler, madur olduklarn söyledi.

ERZURUMDAN ANLIURFAYA

Erzurumdan anlurfaya gitmek için iki gündür yolda olduunu belirten besicilerden Sadullah Güngör, Karn yamasyla çok sknt çektik. Kar yana yakalanmamak için çok mücadele ettik ama baarl olamadk. Kar bizi yolda yakalad. nallah daha fazla kardan etkilenmeden bir an önce anlurfaya yetiiriz dedi. Kar yandan olumsuz etkilenen hayvan sahiplerinden Ömer Gök de, Gece saat 3te karn yamasyla hemen yola çkp scak bölgeye ulamak için hayvanlarmzla yola koyulduk. Hava scakl eksinin altna dütü mü bizim için durum çok ciddi olur ve hayvanlarmz zarar görür. Karlovada k aylarnda koyun yetitiricilii pek verimli olmuyor. Bu yüzden scak bölgelere gitmek zorundayz. Kar yayla birlikte hayvanclk ii daha da zorlayor. Allah bize yardm etsin diye konutu.

HAYVANLAR çLE çEKYOR

K aylarndan Karlovada hayvanlarn insanlar gibi çile çektiini anlatan çobanlardan Serhat Dal ise, Beyaz koyunlar, kara biraz daha dayankldr ama mor koyun, onlar gibi deil, hemen souktan etkileniyor. Hayvanlardan verim almak için Diyarbakr, anlurfa ve Mardin gibi illere gitmek zorundayz. Oralar scak bölgedir. Koyunlar orda meralara çkp otlanyor. Ama burada öyle bir ey yok. Karn yamasyla kalan gevenler de kayboldu. Karn yamasyla hayvanlarmz yükleyip gitme vakti geldi bizim için diye konutu.

Ana Sayfaya Git