Göksu balıklandı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Göksu Barajı'na 200 bin balık yavrusu bırakıldı.

Haberler 30.09.2017 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Göksu Barajna balk brakma programna; çnar Kaymakam Selami Kaya, Devlet Su leri 10uncu Bölge Müdürü Murat Dadeviren ve Devlet Su leri ube müdürleri katld.

Göksu Barajna balk brakma programndan baraja braklan yavru balklarla ilgili deerlendirmelerde bulunan Devlet Su leri 10uncu Bölge Müdürü Dadeviren, bu ylsonuna kadar 4 milyon balk yavrusunu daha bölgedeki baraj göllerine brakacaklarn ifade etti

DS olarak farkl faaliyet alanlarnda çaltklarn söyleyen Dadeviren bu çalma alanlarn taknlarn kontrolü, enerji üretme amaçl barajlarn inas, takn kontrol amaçl yaplarn inas, sulama faaliyetlerinin yürütülmesi ve içme suyu faaliyetlerinin yürütülmesi olduunu belirtti.

Dadeviren, Tabi biz bu faaliyetleri yürütürken yapm olduumuz barajlarda yöredeki insanlara, hem reaktif bir alan kazandrm oluyoruz, hem de bu barajlarda yapm olduumuz balklandrma ile ülkemizde iç sulardaki balkçlk faaliyetlerini de zenginletirmi oluyoruz. Bu konuda da önemli çalmalarmz yürütülüyor. Bugün Diyarbakr ilinin çnar ilçesindeki Göksu Barajnda yaklak 200 bin adet pullu sazan yavrusunu Keban Barajndan üretme çiftliklerimizden getirerek salverdik. Onlar tabi büyüyecekler yetiecekler bu hem bölgedeki çitçilerimiz için, hem de yöre halk için önemli bir gelir ve protein besin kayna oluturacaklar. dedi.

Bu çalmalar vatandalarmzn da faydasna olan çalmalardr

Türkiyenin 3 tarafnn denizlerle çevrili olmasna ramen, halkn çok fazla deniz ürünleri ile arasnn iyi olmadn söyleyen Dadeviren, Ama bu alkanl kazandrmak, salkl nesil elde etmek için onlar balkla mutlaka tantrmak gerekiyor. Diyarbakr Güneydou Anadolu Bölgesinde ama burada da bu faaliyetleri sürdürüyoruz. Bu ylsonuna kadar 4 milyon balk yavrusunu bölgemizdeki baraj göllerine brakaca deve geçidi baraj olsun, Karakaya Baraj olsun tabi bu balklandrma çalmalarn yaparken su ürünleri mühendislerimiz çalyorlar, gayret gösteriyorlar. Yl boyunca üretilen balklar, uygun koullarda ve o bölgenin florasn, faonasn bozmayacak türler, yine ayn ekilde o bölgeye braklyor, bu konuda da ayriyeten bir hassasiyet göstermekteyiz. Doal dengeyi bozmayacak yerli ve endemik türleri yok etmeyecek onlarn da önünü kesmeyecek türde, oraya uygun balklar tercih ediliyor, limnolojik gerçekletiriliyor. Bilimsel bir ekilde devlet su ilerinin içinde iletmeye ube müdürlüklerinin bünyesinde arkadalarmz bu çalmalar yürütüyorlar. Bu çalmalar bundan sonraki yllarda inallah gelierek devam edecek. Bu çalmalar vatandalarmzn da faydasna olan çalmalardr. ifadelerini kulland.

Maalesef bilinçsiz avlanma olaylarn görüyoruz ve basndan takip ediyoruz

Doal akarsularda Merkez Av Komisyonlarnn olduunu ve avlanmann yasak olduu dönemlerde Merkez Av Komisyon kararlarna mutlaka uyulmas gerektiini hatrlatan Dadeviren, Akarsularda, çaylarda ve nehirlerde balk tutarken, onlarn yasaklam olduu baz yasak balk tutmak gereçlerinin kullanmamak gerekiyor. Örnein; bir trvr denilen bir a tipi kullanld zaman ve bunu çektiiniz zaman bir kayaya yapyor, balklarn orada yumurtalarna zarar veriyor. Balklar taklyor, oradaki doal yaam tahrip etmi oluyorsunuz. Zaman içerisinde de bu tip malzemeler absorblam kirlenme dediimiz nehir içerisinde ve dere içerisinde telafisi mümkün olmayan baka sürüntü maddelerinde tutan bir etmen oluturuyor. Tabi olta balkçl için merkez av komisyonlarndan alnan bir ruhsat var. Bilinçsiz avlanma olaylarn maalesef görüyoruz, basndan takip ediyoruz. Örnein; bir dinamit ile avlanma orada sadece birkaç tane o günkü tutaca bal düünerek geri kalan bütün balklar heba etmek, onlarn yumurtalklarna, otlaklarna ve yaam alanlarna tecavüz etme, bunlar gerçekten insani deerlere aykr olan bir ey, gelecek nesillere brakacak bir kaynamzn olmay, doay bu denli hoyratça tahrip etmek insanoluna yakan bir davran deil, o yüzden de bunu ilkokul çandan balayarak mutlaka bütün gençlerimizi ve çocuklarmz bu bilinçle yetitirmeliyiz. Ülkemizde bu ekilde yetimi nesillerin olumasn salamalyz. diyerek tavsiyelerde bulundu.

Orman Su leri Bakanlnn yapm olduklar çalmalarda emniyet, ekonomi, estetik kurallarna uygun, bir ekilde gerçeklemesi için her türlü direktifi verdiklerini söyleyen Dadeviren, Orman ve Su leri Bakannn çabalar ile rekreasyon alanlarnn oluturulduu, baz baraj göllerinde su sporlar yapldn, balklandrma ve aaçlandrma faaliyetlerinin yannda bakanln, her konuda çok çeitli faaliyetlerinin olduunu, gelir getirici ürünlerin var olduunu ifade etti.

Bunlarn hepsi krsal kesimde yaayan insanlarn gelirlerini artrmak ve ülkemizin refah seviyesini artrmak için

Bütün çalmalarnda tek hedeflerinin ülkedeki kaynaklar en güzel ekilde kullanarak, vatandalarn hizmetine sunmak olduunu söyleyen Dadeviren, Orman Su leri Bakanl olarak ellerinden geldiini yaptn ifade ederek, Burada balklandrma, gelir getirici ürün ama bakanlmza bal baka bir kuruluta bal ormanlar oluturuluyor. Gelir getirici ormanlar oluturuluyor, vatandalara bitki aaç sertifikalar veriliyor, ücretsiz fidan datlyor, bunlarn hepsi krsal kesimde yaayan insanlarn gelirlerini artrmak ve ülkemizin refah seviyesini artrmak için yaplan çalmalar, bu sebeple bugün yaptmz çalmalar biz önemsiyoruz bugünkü aslnda sembolik bir törendi. Dediimiz gibi 4 milyon balk brakacaz ama bu ekildeki küçük admlar ilerde bölgenin kalknmas için de olumlu gelimelere sebebiyet verecektir. ifadelerini kulland. (LKHA)

Ana Sayfaya Git